Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har du blivit sparkad i pungen? Ta en banan!

Lina, 29, är en av hundratusentals svenska kvinnor som lider av endometrios.

Tänk dig att någon sparkat dig i pungen och det gör så ont att du bara kan skrika och gråta. När du kommer till akuten blir du hemskickad med en Alvedon och rådet att äta en frukt.

Det här är vardagen för mig och hundratusentals andra svenskar, skriver Lina, 29.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Du söker hjälp på sjukhus. Du har slagit i pungen något fruktansvärt. Vartenda steg smärtar och du gråter förtvivlat när du tar dig in till akuten. Direkt möter du vårdpersonal som säger att ”Du får lite Alvedon, kom tillbaks om det blir värre”. Du förklarar med rinnande tårar att det är värre, men du får gå hem ändå. 

Du tar dig hem, men får snart besöka akuten på nytt. Den här gången känns det som att pungen gått sönder inuti, den är svullen, den blöder, det smärtar något fruktansvärt och kroppen viker sig krampaktigt. Som efter en rejäl pungspark. Du tar dig in till akuten med hjälp av en taxi som kostar dyra pengar, och ber återigen om hjälp. En läkare undersöker dig och säger att hen inte hittar något fel:

”Har du testat värmedyna? Och att äta mer frukt i förebyggande syfte? Viss frukt är antiinflammatorisk. Om du behöver smärtlindring eller daglig behandling får du kontakta din vårdcentral.” 

Kan inte jobba heltid

Du bokar tid hos din vårdcentral, men de känner sig inte bekväma med att skriva ut smärtstillande till någon med besvär i de nedre regionerna. De kan ju inget om det där, och detta verkar avancerat då du säger att du haft problem sedan du var tonåring. Så du får åka hem med Ipren, det bör räcka. 

Du kan inte jobba heltid, du kan inte träna, du kan inte gå, du har ingen matlust och sexlivet ska vi inte ens tala om. Att gå en längre tid med så stark smärta i pungen har gjort att du nu utvecklat kronisk värk och nervskador, vilket resulterar i ännu fler sjukdagar, ännu färre arbetsdagar, och ännu starkare smärta – numera i stort sett varje dag.

Byt ut pungen mot livmodern, så har du vardagen för många av oss kvinnor i Sverige som lider av sjukdomen endometrios. Allt det jag beskrev har hänt mig när jag i förtvivlan besökt sjukvården, både öppenvård och akut, när det känts som att min livmoder fullständigt dödar mig inifrån.

Värsta smärtan i världen

Jag vet inte hur det känns att slå i pungen, men män beskriver det som den värsta smärtan i världen. Det låter precis som vid smärtskov med endometrios. Tänk dig då stenhårda pungsparkar gång på gång i flera dagar i streck – med bara några minuters intervaller.

Det låter ju verkligen jobbigt. Men då kanske du helt enkelt ska prova att ta en banan och en Alvedon. Så ont kan det inte göra, eller?

Om du som anhörig, vårdgivare eller läkare läser detta så skulle jag vilja be om din förståelse, kanske blir det lättare att se hur skevt det är om vi utgår ifrån att det vore männens vardag? Mycket har blivit bättre sedan jag var tonåring, kunskapen har ökat kring sjukdomen, men det tar alldeles för lång tid för oss att få hjälp. Våra journaler är fyllda av akutbesök, remisser till olika instanser, vårdcentraler och gynekologer. Så att säga ”kom tillbaka om det blir värre” eller ”prova värmedyna”, det gör nog nästan mer ont än den fysiska smärtan. 

Kan leda till följdsjukdomar

Endometrios kan leda till följdsjukdomar. Den kan leda till ångest och depression, besvär med tarmarna, den kan sprida sig och ge skador på andra organ, för att bara nämna några följder. Enligt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, tar det cirka fem till sju år från det att kvinnan märker symptom och söker hjälp tills det att hon får sin diagnos.

För mig tog det närmare nio år – och jag vet att jag inte är ensam. I dag är jag nästan 30 år och sitter med en kronisk nervskada till följd av endometriosen, antagligen för att jag gått så pass länge utan rätt behandling och smärtlindring. Endometrios är en sjukdom som förstör så mycket mer än vad ni kanske tror är möjligt. 

Så börja se oss på riktigt. Vi är trots allt omkring 250 000 kvinnor bara i Sverige. 

Det kan inte gå att missa.


Av Lina, 29

En av 250 000 svenska kvinnor som lider av endometrios