Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har Centerpartiet övergivit arbetslinjen?

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Douglas Thor, ordförande Moderata studenter.

Att Socialdemokraterna gör det mindre lönsamt att arbeta är inte förvånande men att Centerpartiet nu hjälper dem är desto mer förvånande. Har Annie Lööf övergivit arbetslinjen? skriver Douglas Thor (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ett år före valet år 2006 samlades Allianspartiernas dåvarande ledare hemma hos Göran Hägglund i Bankeryd utanför Jönköping. Där kom man överens om att göra den ekonomiska politiken och i huvudsak jobben till den stora frågan att gå till val på. Löftet var att sänka skatten rejält på låga och medelstora inkomster, bryta bidragsberoendet och minska utanförskapet. Arbetslinjen tog form.

Fyra år senare skördade vi alla gemensamt resultaten. Trots finanskrisen 2008 – den värsta efter andra världskriget – lyckades Sverige både se till att arbetande människor fick mer pengar i plånboken, att fler arbetade och att pengarna till välfärden ökade. Internationell media beskrev dåvarande finansminister Anders Borg som världens bästa finansminister. Hundratusentals personer som tidigare var i utanförskap hade nu jobb, arbetskamrater och deltog i det gemensamma samhällsbygget.

Arbetslinjen under bidragsattack

Sedan Socialdemokraterna tog över makten har utvecklingen varit den motsatta. Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven att en Socialdemokratisk regering skulle ge Sverige den lägsta arbetslösheten i hela EU senast 2020. När vi i dag har facit ser vi att Sverige som enda land i EU ökat sin arbetslöshet. Sverige har nu fjärde högst arbetslöshet i hela EU och att långtidsarbetslösheten är rekordhög. Regeringens politik har lagt grund för arbetslöshet, utanförskap och kriminalitet.

Det Sverige behöver är en förstärkt arbetslinje med sänkt skatt, motkrav för bidrag och ett bidragstak.

Arbetslinjen är i regeringens höstbudget återigen under attack med nya bidrag, ökade inkomster för arbetslösa och färre arbetade timmar genom en familjevecka. Detta är inte förvånande förslag från denna regering. Det som däremot förvånar är att Centerpartiet redan accepterat ett av dessa förslag, det nya bidraget: omställningsstudiestödet. Stödet är till för den som arbetat under en lång tid och vill börja studera till något nytt yrke. Den som väljer att börja studera får hela 20 500 kr bidrag i månaden. 

Vill C att ännu färre ska arbeta?

I ett läge där Sverige har fjärde högst arbetslöshet i EU väljer alltså Centerpartiet att hjälpa regeringen införa nya bidrag som får ännu färre att arbeta.

Kommer Centerpartiet fortsätta hjälpa regeringen nedmontera arbetslinjen genom att släppa igenom deras nya budget? I regeringens höstbudget planeras nämligen också att ta bort skillnaden mellan att jobba och att gå på bidrag och en veckas mer ledighet för familjer. I budgeten föreslås arbetslösa få nära 1100 kr mer i månaden medan arbetare bara får 110 kr mer. Alltså tio gånger större satsning på att höja inkomsten för arbetslösa än arbetare. 

Hela poängen med arbetslinjen är att arbete ska löna sig. Då måste det vara en skillnad mellan att arbeta och att inte göra det. Familjeveckan räknas kosta 32 miljarder när man räknar på hur mycket färre timmars arbete som kommer ske. 

Vi behöver bidragstak och sänkt skatt

I ett läge där Sverige har fjärde högst arbetslöshet i EU väljer alltså regeringen att lägga miljarder på att ännu färre ska arbeta. Sverige behöver inte fler bidrag, ökade inkomster för arbetslösa och mer ledighet. Det Sverige behöver är en förstärkt arbetslinje med sänkt skatt, motkrav för bidrag och ett bidragstak. Alliansen gjorde ett stort arbete för att arbete alltid ska löna sig mer än att leva på bidrag. Tänker Centerpartiet göra det arbetet ogjort?


Av Douglas Thor

Ordförande Moderata studenter