Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är löftet som Löfven inte kan hålla

Stefan Löfven kommer så klart att fortsätta lova. Det är hans – eller kanske hela socialdemokratins – normala reaktion på samhällsproblem, skriver Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Om man får önska fritt är det väl egentligen bara ett enda löfte man skulle vilja höra från Stefan Löfven. Och det är löftet att han inte ska lova något mer. För varje gång Stefan Löfven lovar något, så blir det bara sämre, skriver Ebba Busch Thor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu går vi äntligen mot 2020. Det är dags för nya löften. Kommer ni ihåg vad vi skulle ha år 2020? Vi skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet.  

Det lovade Stefan Löfven inför riksdagsvalet 2014. Han upprepade det gång på gång. När han blev statsminister lät det likadant. Målet skrevs in i regeringsförklaringen och statsbudgeten. Alla hans ministrar i regeringen stämde in. EU:s lägsta arbetslöshet 2020.  

I dag vet vi hur det har gått. När Löfven först satte upp målet låg Sverige på plats 12 av EU:s 28 medlemsländer. Efter fem år med socialdemokratiskt ledd regering ligger Sverige, enligt de senaste siffrorna från EU:s statistikbyrå Eurostat, på plats 22. I stället för att få lägst arbetslöshet i EU, har vi närmat oss länderna med allra högst. 

Väljarna blir avtrubbade

Det är möjligt att väljarna har blivit en smula avtrubbade, och tänker att politiker bryter vallöften hela tiden. Stefan Löfven lovade ju också, till exempel, att bensinskatten inte skulle höjas. Och att vanligt folk överhuvudtaget inte skulle drabbas av skattehöjningar.  

Men faktum är att svenska politiker normalt är relativt bra på att hålla vad de lovar. När statsvetarna har granskat löftesuppfyllelse har svenska regeringar hamnat högt i internationell jämförelse. Historiskt sett, alltså. Vad gäller Stefan Löfven är juryn fortfarande ute. 

Man skulle kunna tro att läget i vården inte skulle kunna bli värre, men med en rejäl socialdemokratisk satsning går det nog.

Hur gick det med polissatsningen?

Tyvärr kan man ana vartåt det barkar också med andra av Löfvens löften. Han lovade till exempel 10 000 fler poliser, eller polisanställda, till år 2024. I somras räknade Riksdagens utredningstjänst (Rut) på hur lång tid det skulle ta. Det blev en tämligen grov överslagsräkning, eftersom många faktorer ju är ganska osäkra, men ändå en fingervisning. Om det fortsätter som under det gångna året, kommer Stefan Löfven att ha uppfyllt sitt polislöfte år 2039.  

Precis som med arbetslösheten går det snarare åt fel håll. Antalet poliser per invånare är tydligt lägre i dag än när Stefan Löfven tillträdde. 

Ett vårdlöfte vore förödande

Normalt skulle man kanske vilja att våra ledande politiker lovade att styra upp de mest akuta samhällsproblemen. Men man vågar knappt tänka på vad som skulle hända om statsministern plötsligt fick för sig att lova kortare vårdköer till 2022. Vi har ju redan nu en katastrofal situation, där antalet människor som väntat olagligt länge på behandling slår rekord, snart sagt varje månad. Just nu är det över 90 000 personer – sängliggande, cancersjuka, smärtdrabbade, alla möjliga – som väntar och väntar och väntar på att få hjälp av vården. Man skulle kunna tro att läget inte skulle kunna bli värre, men med en rejäl socialdemokratisk satsning går det nog. 

Lova inget mer nu, Stefan

Nej, om man får önska fritt är det väl egentligen bara ett enda löfte man skulle vilja höra från Stefan Löfven. Och det är löftet att han inte ska lova något mer. För varje gång Stefan Löfven lovar något, så blir det bara sämre. 

Men det är ett löfte Löfven inte kan hålla. Han kommer så klart att fortsätta lova. Det är hans – eller kanske hela socialdemokratins – normala reaktion på samhällsproblem. Socialdemokraternas politiska idé bygger på löftet om en bättre värld, inte nödvändigtvis på leverans. 

Vi kristdemokrater vill inte ha tomma ord. Vi vill hellre ha en välfärd som fungerar. Vi vill ha fler poliser, vi vill att doktorn ska ta emot när det behövs och vi vill att de äldre ska få en omsorg där personalen inte blir utbränd av arbetsvillkoren.  

Mitt löfte 2020 är därför att – i år igen – försöka byta ut Stefan Löfven. Sverige behöver en ny regering och en ny statsminister. 

 

Av Ebba Busch Thor

Partiledare KD 

Ebba Busch Thors klimatsvar – på tre minuter