Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är välfärden som Centern har förstört

Jonas Sjöstedt, partiledare (V).Foto: LISA MATTISSON
Annie Lööf, partiledare (C).Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Annie Lööf förnekar inte att hennes och Centerpartiets politik gynnar rika män i Danderyd och Djursholm. Hon gör det inte eftersom det är sant, skriver Jonas Sjöstedt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. När Vänsterpartiet förhandlade om budgeten drev vi igenom över 80 jämlikhetsreformer som gjorde stor skillnad i människors liv. Utan oss vid förhandlingsbordet hade budgeten varit mer lik den Annie Lööf står bakom, en budget för rika män. 

Centerpartiet för en politik som leder till omfattande nedskärningar i skolan och vården, på kommunalnivå har redan många neddragningar genomförts av centerpartister. Här är ett urval: 

BUP Lidköping nedlagt, C styr 

Djura byskola i Leksand nedlagd, C styr 

Öppna förskolan i Nordmaling läggs ner, C styr 

Neddragen äldreomsorg i Haninge, C styr 

Borttagna elevassistenter i Kiruna, C styr 

Samhället slits isär

Centerns första statsbudget som samarbetsparti till Socialdemokraterna ökar klyftorna i samhället. Annie Lööf förnekar inte det i sin replik. Hon gör inte det eftersom det är sant. Förmodligen är hon inte särskilt bekymrad över det. I högerns värld är ökade klyftor något bra. Men den enda konsekvensen är att samhället slits isär och motsättningarna ökar. 

Kommunerna och välfärden räddas inte av att rika män i överklassförorter får ännu mera pengar att vältra sig i. Det som behövs är en politik för jämlikhet. 

De allra rikaste i samhället måste börja bidra mer, inte mindre. Så klarar vi välfärden och håller ihop hela Sverige.

 

Av Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet

Se Niklas Svenssons intervju med Jonas Sjöstedt: ”Ta ansvar!”