Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Sveriges tio dummaste lagar

Varje månad beslutas nya lagar, regler och förordningar av riksdag och regering, men ibland blir det lite fel. Då är det klokt att göra om och göra rätt, skriver centerpartisterna Rickard Nordin och Niels Paarup-Petersen.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / CENTERPARTIET
En jordbrukare som plockar sten på åkern för att kunna så bättre och lägger den i en hög kan få problem, skriver Rickard Nordin och Niels Paarup-Petersen.
Foto: PRESSBILD

Krav på tillstånd för att dansa, förbud mot att posta bilder på offentlig konst och att flytta stenhögar. Det finns en rad lagar och regler som är onödiga, byråkratiska och okända för de flesta svenskar, skriver centerpartisterna Rickard Nordin och Niels Paarup-Petersen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Varje månad beslutas nya lagar, regler och förordningar av riksdag och regering, men ibland blir det lite fel. Då är det klokt att göra om och göra rätt.  

Därför har vi nu lagt fram en motion i riksdagen för att avskaffa tio lagar och regler som borde avskaffas. De är onödiga, byråkratiska och ofta okända för de flesta svenskar. Det de har gemensamt är att de helt enkelt är sämst.

1: Avskaffa förbudet mot att flytta stenhögar

En jordbrukare som plockar sten på åkern för att kunna så bättre och lägger den i en hög kan få problem. Efter ett år har stenhögen nämligen blivit ett röse med biotopskydd, som vore den 100 år - och får inte flyttas.

2: Avskaffa kravet på tillstånd för att dansa

Straffet för att människor dansar utan tillstånd är upp till sex månaders fängelse. Det låter helt absurd, men så ser lagstiftningen ut i Sverige – det krävs tillstånd för att dansa om det serveras alkohol i lokalen. Det är i grund och botten löjligt.

3: Avskaffa granskningen av ofarliga objekt

Att sprida bilder av skyddsobjekt är så klart straffbelagt. Men använder du drönare för att fota ditt hus inför försäljning eller för den delen dina egna skor måste du också ha spridningstillstånd för att dela bilderna. Det kostar dyrt och tar månader.

4: Avskaffa lagen om olagliga komposter

Har du en kompost måste den anmälas till kommunen. En anmälan som kostar en bra slant. En kompost är inte farlig och stör ingen. Och inga inspektioner görs så klart.

5: Avskaffa ”Idiotskatten”

Producerar du för mycket solenergi på ditt tak slår ”idiotskatten” eller ”solskatten” in. Även om all el du producerar går helt till eget bruk. Skatten gör att tak bara beläggs till hälften med solceller, trots att behovet är större.

Vi hoppas att L och M har någon liberalism kvar i sig och med in i regeringen. I så fall är det fritt fram att kopiera vår motion.

6: Avskaffa kassettbandsavgiften

Kassettband fick 1982 en avgift för att kompensera för den intjäning som artister gick miste om när folk satt framför radion för att spela in favoritlåtarna på stereon. Men avgiften finns kvar på alla typer av minne, som till exempel hårddiskar, även om den här typen av minnen används helt annorlunda i dag.

7: Avskaffa förbudet att fota offentlig konst

Tänk dig att du går runt i en park eller på ett torg. Du tar en bild av en staty och lägger ut den på Instagram. Då har du brutit mot lagen. Hade du i stället skickat samma bild som ett vykort till dina vänner hade det varit lagligt.

8: Avskaffa kvittokraven på flipperspel

Det finns inte ett flipperspel i världen som kan skriva ut kvitton. Ändå beslutade riksdagen att kvittokrav ska införas. Att arkad- och flipperspel snarast kan klassas som kulturhistoria och att det aldrig varit problem tidigare verkar ha undgått övriga partier. 

9: Avskaffa plikten att skriva in familj i personalliggare

Alla som varit involverade i ett familjeföretag, till exempel en restaurangverksamhet, vet att en arbetsdag är otroligt flytande mellan läxor, disktömning, fotboll med kompisar och ta emot kunder. Men skriver man inte in och ut sig i personalliggaren mellan varje aktivitet bryter man mot lagen och kan straffas med 12 500 kronor i böter för varje tillfälle.

10: Avskaffa kravet på mat vid alkoholservering

Ska du ha rätt att servera en öl, ska du också kunna servera mat. För ve och fasa om någon skulle dricka en öl utan att äta! Smörgåsar eller varmkorv med bröd räcker inte heller. Det är prussiluskapolitik!

Det här är tio lagar och regler som borde avskaffas direkt. Vi hoppas att L och M har någon liberalism kvar i sig och med in i regeringen. I så fall är det fritt fram att kopiera vår motion.


Av Niels Paarup-Petersen (C)

riksdagsledamot 

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot 

0