Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson. Foto: PressfotoJohan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson. Foto: Pressfoto
Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson. Foto: Pressfoto
Anna Kinberg Batra (M). Foto: FREDRIK SANDBERG/TTAnna Kinberg Batra (M). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Anna Kinberg Batra (M). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Jimmie Åkesson (SD). Foto: JENS CHRISTIANJimmie Åkesson (SD). Foto: JENS CHRISTIAN
Jimmie Åkesson (SD). Foto: JENS CHRISTIAN
Adolf Hitler. Foto: ShutterstoreAdolf Hitler. Foto: Shutterstore
Adolf Hitler. Foto: Shutterstore

Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra

Publicerad

SD:s nazistiska rötter är omdebatterade. Så borde det inte vara, eftersom det är fakta, skriver Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För någon månad sedan bytte moderatledaren Anna Kinberg Batra ut begreppet “nazistiska rötter” mot det mer förlåtande “auktoritära rötter”, när hon beskrev SD:s historia i samband med att hon ville närma sig partiet. Nazisters eventuella medverkan i Almedalen och på Bokmässan är andra exempel på händelser som på samma sätt riskerar att relativisera nazism.

SD:s nazistiska rötter är omdebatterade. Så borde det inte vara, eftersom det är fakta. Vi har ägnat två år åt att kartlägga Gustaf Ekström, en av de nazister som grundade Sverigedemokraterna. Genom sina handlingar personifierar han partiets nazistiska rötter. Han var nämligen en del av Förintelsen.

 

Nazism är ingen åsiktsyttring bland andra. När man skrapar på dess yta närmar man sig obönhörligen Förintelsen.

Låt oss ta exemplet Gustaf Ekström, som var med och grundade Sverigedemokraterna.

Han gick frivilligt med i Waffen-SS 1941. Det var en del av en av världshistoriens värsta terrororganisationer, SS. Huset där han tjänstgjorde i Berlin hade tidigare varit ett judiskt äldreboende där det bott 256 judar, främst äldre men även yngre personer. De vräktes 1940, kort innan Ekström började sin tjänstgöring där. SS hade ”ariserat” lokalerna. En ärligare beskrivning är att SS stal huset. Judarna deporterades och mördades.

 

LÄS MER: Rasism normaliseras genom hur vi agerar 

 

Bland de boende hittade vi Max Ascher, som mördades i Treblinka 1942. Här bodde också Edith Scheidemann, bara 20 år ung, som deporterades till Riga. Där blev hon tvingad att lägga sig naken i en massgrav i Rumbulaskogen, ovanpå nyligen mördade människor, innan hon själv sköts ihjäl. Vi har inte lyckats hitta någon som överlevde kriget bland de 256 som bodde på adressen där Gustaf Ekström tjänstgjorde för SS.

Propagandans roll i Förintelsen är väl belagd i forskningen. Ekström arbetade med propaganda för SS som definierade judar, som Max Ascher och Edith Scheidemann, som mindre värda. 

Det gör honom delaktig i Förintelsen, om än inte lika skyldig som mördarna. Men han var en kugge i det maskineri som krävdes för att få det tyska samhället att överge normal medmänsklighet och delta i det systematiska folkmordet. 

I april 1945 flyr Gustaf Ekström under dramatik undan de amerikanska trupperna och lyckas ta sig tillbaka till Sverige. Till slut engagerar sig Ekström i det som blir Sverigedemokraterna. Han är en av de 23 personer som deltar på ett av partiets första protokollförda möten. Han väljs till revisor för Malmöavdelningen den 21 februari 1988 och får samma position i partistyrelsen efter det första årsmötet 1989, fortfarande övertygad nazist. I en intervju 1993 förnekar han Förintelsen som ”krigspropaganda”. Han påstår därmed att Max Ascher, Edith Scheidemann och de andra på äldreboendet aldrig mördades. Än i dag kan det påståendet ge upp till fem års fängelse i Tyskland.

 

LÄS MER: Bilden av déjà vu är svår att vifta bort 

 

Så här ser enbart en av Sverigedemokraternas nazistiska rötter ut, det är inte en metafor. Det är aktiva handlingar, inskrivna i de svartaste kapitlen i världshistorien. Om någon vill avfärda ovanstående fakta som ”något som hände för länge sedan och som inte har relevans idag” – tänk om. Den ursäkten användes av nazister kort efter kriget och av nynazister än i dag. Att relativisera nazismen förringar ödet för de som drabbades av Förintelsen, många vars anhöriga än i dag söker efter sanningen. 

Debatten om SD:s rötter och Anna Kinberg Batras uttalande, nazisters eventuella medverkan på Bokmässan och i Almedalen måste ses utifrån det som är själva kärnan i den nazistiska ideologin, att förinta ett annat folk. Det är inte en politisk åsikt bland andra.

 

Johan Ulvenlöv

Matti Palm

Anders Larsson

Författare till boken ”Utan ånger - Gustaf Ekström, SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag