Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är SD:s nazistiska rötter, Anna Kinberg Batra

Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson.
Foto: Pressfoto
Anna Kinberg Batra (M).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: JENS CHRISTIAN
Adolf Hitler.
Foto: Shutterstore

SD:s nazistiska rötter är omdebatterade. Så borde det inte vara, eftersom det är fakta, skriver Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För någon månad sedan bytte moderatledaren Anna Kinberg Batra ut begreppet “nazistiska rötter” mot det mer förlåtande “auktoritära rötter”, när hon beskrev SD:s historia i samband med att hon ville närma sig partiet. Nazisters eventuella medverkan i Almedalen och på Bokmässan är andra exempel på händelser som på samma sätt riskerar att relativisera nazism.

SD:s nazistiska rötter är omdebatterade. Så borde det inte vara, eftersom det är fakta. Vi har ägnat två år åt att kartlägga Gustaf Ekström, en av de nazister som grundade Sverigedemokraterna. Genom sina handlingar personifierar han partiets nazistiska rötter. Han var nämligen en del av Förintelsen.


Nazism är ingen åsiktsyttring bland andra. När man skrapar på dess yta närmar man sig obönhörligen Förintelsen.

Låt oss ta exemplet Gustaf Ekström, som var med och grundade Sverigedemokraterna.

Han gick frivilligt med i Waffen-SS 1941. Det var en del av en av världshistoriens värsta terrororganisationer, SS. Huset där han tjänstgjorde i Berlin hade tidigare varit ett judiskt äldreboende där det bott 256 judar, främst äldre men även yngre personer. De vräktes 1940, kort innan Ekström började sin tjänstgöring där. SS hade ”ariserat” lokalerna. En ärligare beskrivning är att SS stal huset. Judarna deporterades och mördades.


LÄS MER: Rasism normaliseras genom hur vi agerar 


Bland de boende hittade vi Max Ascher, som mördades i Treblinka 1942. Här bodde också Edith Scheidemann, bara 20 år ung, som deporterades till Riga. Där blev hon tvingad att lägga sig naken i en massgrav i Rumbulaskogen, ovanpå nyligen mördade människor, innan hon själv sköts ihjäl. Vi har inte lyckats hitta någon som överlevde kriget bland de 256 som bodde på adressen där Gustaf Ekström tjänstgjorde för SS.

Propagandans roll i Förintelsen är väl belagd i forskningen. Ekström arbetade med propaganda för SS som definierade judar, som Max Ascher och Edith Scheidemann, som mindre värda. 

Det gör honom delaktig i Förintelsen, om än inte lika skyldig som mördarna. Men han var en kugge i det maskineri som krävdes för att få det tyska samhället att överge normal medmänsklighet och delta i det systematiska folkmordet. 

I april 1945 flyr Gustaf Ekström under dramatik undan de amerikanska trupperna och lyckas ta sig tillbaka till Sverige. Till slut engagerar sig Ekström i det som blir Sverigedemokraterna. Han är en av de 23 personer som deltar på ett av partiets första protokollförda möten. Han väljs till revisor för Malmöavdelningen den 21 februari 1988 och får samma position i partistyrelsen efter det första årsmötet 1989, fortfarande övertygad nazist. I en intervju 1993 förnekar han Förintelsen som ”krigspropaganda”. Han påstår därmed att Max Ascher, Edith Scheidemann och de andra på äldreboendet aldrig mördades. Än i dag kan det påståendet ge upp till fem års fängelse i Tyskland.


LÄS MER: Bilden av déjà vu är svår att vifta bort 


Så här ser enbart en av Sverigedemokraternas nazistiska rötter ut, det är inte en metafor. Det är aktiva handlingar, inskrivna i de svartaste kapitlen i världshistorien. Om någon vill avfärda ovanstående fakta som ”något som hände för länge sedan och som inte har relevans idag” – tänk om. Den ursäkten användes av nazister kort efter kriget och av nynazister än i dag. Att relativisera nazismen förringar ödet för de som drabbades av Förintelsen, många vars anhöriga än i dag söker efter sanningen. 

Debatten om SD:s rötter och Anna Kinberg Batras uttalande, nazisters eventuella medverkan på Bokmässan och i Almedalen måste ses utifrån det som är själva kärnan i den nazistiska ideologin, att förinta ett annat folk. Det är inte en politisk åsikt bland andra.


Johan Ulvenlöv

Matti Palm

Anders Larsson

Författare till boken ”Utan ånger - Gustaf Ekström, SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna”