Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är fronten vi inte har råd att förlora till Putin

Niels Paarup-Petersen, talesperson för digitalisering och cybersäkerhet (C).
Foto: PRESSBILD
Mikael Larsson, försvarspolitisk talesperson (C).
Foto: Riksdagen/ Pressbild
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukraina utsattes år efter år för digitala attacker från Ryssland, innan den militära invasionen. Och Sverige är under digital attack just nu. Vi kan inte tolerera att våra motståndare kan ha större kännedom om våra svagheter än vad vi själva har, skriver Niels Paarup-Petersen (C) och Mikael Larsson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ryssland har inlett en bred mobilisering i befolkningen och kallar in reservister i kriget mot Ukraina. Nord Stream 1 och 2 har utsatts för sabotage. Dessutom hotar Ryssland gång på gång omvärlden med kärnvapen. Det är ingen överdrift att säga att säkerhetsläget i vår region är under stark press. Att Ryssland ser oss och våra demokratier som fienden. 

Säpo är tydliga med att Sverige i dag har en förhöjd hotbild. Beredskapsnivån vid svenska kärnkraftverk har höjts. Det samma gäller vid andra energianläggningar runtom i Sverige. Även kring andra infrastrukturanläggningarna har säkerheten höjts.

Vi är under attack

Verkligheten är rentav att Sverige redan är under attack. Inte fysiskt, men digitalt. Varje dag attackeras myndigheter, demokratiska institutioner, medier och samhällskritiska företag digitalt av andra stater och kriminella som agerar under andra staters skydd. För att störa och underminera våra institutioner samt för att stjäla stats- och företagshemligheter. Det är ett faktum. 

Vi har sett att konsekvenserna av cyberattacker kan vara mycket rejäla och träffa oförutsett även i Sverige

Men trots denna verklighet har intresset för att stärka Sveriges digitala säkerhet och motståndskraft varit alldeles för lågt från den avgående regeringen. Väldigt lite har hänt. Tyvärr har de partier som nu vill bilda regering inte heller har velat vara med att leda Sverige in i den moderna konfliktens digitala verklighet.  

Kommer bli värre

Vi vet att den digitala fronten är den första fronten i den moderna konflikten. Ukraina utsattes år efter år för kontinuerliga attacker från Ryssland inför den militära invasionen. Och vi har sett att konsekvenserna av cyberattacker kan vara mycket rejäla och träffa oförutsett även i Sverige, som när Coop fick stänga, de flesta svenska mediehus låg nere och Göteborgs Hamn blev lamslagen. Vi kan förvänta oss att den typen av attacker kommer öka, mot allt från flygplatser till energiproduktion.

Centerpartiet presenterar i dag sex stycken förslag som vi kommer lägga på riksdagens bord snarast möjligt:

Kartlägg svagheter i Sveriges digitala infrastruktur.  Främmande makter testar kontinuerligt om de kan göra digitala intrång eller andra attacker mot kritisk svensk infrastruktur. Men Sverige testar inte själv kontinuerligt efter dessa svagheter. Det innebär att våra motståndare kan ha större kännedom om våra svagheter än vi själva. Det kan vi inte tolerera. 

Inför ett cyberhemvärn. Sverige har bara ett fåtal cybersoldater, men vi har en stor cybersäkerhetssektor som i dag inte nyttjas. Här måste den kommande regeringen börja lyssna på Centerpartiet och införa ett cyberhemvärn som kan säkra att frivilliga med kunskap inom IT- och cybersäkerhet kan bidra till Sveriges försvarsförmåga. 

Stärk samarbetet mellan näringslivet och staten. En stor del av Sveriges kritiska produktion och infrastruktur är privat. Men samarbetet mellan stat och företag är undermåligt. Centerpartiet vill att sektorsmyndigheterna ges ett tydligt ansvar för säkerhet i den digitala sfären och tar det på lika stort allvar som i den fysiska sfären. Dessutom måste relevanta underrättelser delas med näringslivet i större omfattning än idag. 

Vi vet att den digitala fronten är den första fronten i den moderna konflikten. Ukraina utsattes år efter år för kontinuerliga attacker från Ryssland inför den militära invasionen, skriver debattörerna.
Foto: GAVRIIL GRIGOROV / TT

Inför ett cybercampus. Sverige behöver även satsa på forskning, innovation och utbildning kring cybersäkerhet för att stärka spetskompetensen i landet. Centerpartiet vill därför etablera ett cybercampus där frågorna kan utvecklas i en helhet, vilket finns i till exempel Norge och Tyskland.

Inför en IT-haverikommission. När intrång eller andra attacker sker måste samhället lära sig av det. Ett uppdrag bör därför ges till relevanta myndigheter att utreda stora IT-relaterade incidenter, på samma sätt som sker med till exempel flygolyckor i dag. 

Stärk motståndskraften mot desinformation. Hoten finns inte bara kopplat till den fysiska verkligheten. Det handlar också om att skapa rädsla, osäkerhet och panik i befolkningen samt splittring och misstro. Centerpartiet vill satsa på breda kunskapshöjningar i samhället för att öka motståndskraften mot desinformation. 

För Centerpartiet kommer kampen för att stärka Sveriges cyberförmåga och digitala motståndskraft vara en avgörande del av arbetet kommande mandatperioden. Våra motståndare är redan där och spelar för fullt. Det är en match Sverige inte har råd att förlora. 


Av Niels Paarup-Petersen 

Talesperson för digitalisering och cybersäkerhet (C)

Mikael Larsson

Försvarspolitisk talesperson (C)