Alliansen vid ett byggprojekt i bostadsområdet Annedal, Bromma. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM Foto: Cornelia Nordström
Alliansen vid ett byggprojekt i bostadsområdet Annedal, Bromma. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM Foto: Cornelia Nordström

Här är byggstenarna som fattas, Reinfeldt

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fredrik Reinfeldt anser nu att en satsning på 40 000 nya bostäder är nödvändigt och skulle göras inom ramen för ett tillväxt- och framtidspaket.

Det är särskilt glädjande att satsningen ligger i ett tillväxtpaket. Sambandet mellan tillgång på bostäder och tillväxt är en avgörande ingrediens i en effektiv jobbpolitik.

Det som tyvärr saknades i Reinfeldts politiska paket var besked om hur de 40 000 nya bostäderna skulle kunna bli verklighet. Något nytt måste till som innebär att kommunernas byggplaner lämnar planeringsbordet och realiseras.

En skatterapport från Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna visar att en nybyggd hyresrätt är 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt. Landets tre miljoner hyresgäster betalar en extra hyrskatt som övriga medborgare slipper.

I de pågående budgetförhandlingarna bör regeringen därför ta upp följande reformer för att få fart på bostadsbyggandet och tillväxten:

• Investeringsstimulans för hyresrätter.

• Rotavdrag för hyresrätter.

• Miljöpremie för ombyggnad/ upprustning av hyresrätter.

• Slopad fastighetsskatt på hyresrätter.

• Skattefria underhållsfonder.

De ger likvärdiga skattevillkor mellan bostadsformerna, ett kraftfullt bidrag till bostadsförsörjningen och en satsning tillväxtskapande åtgärder. Det vill säga ett välbehövligt tillväxt- och framtidspaket för Sverige.

 

BARBRO ENGMAN

Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag