Här är byggstenarna som fattas, Reinfeldt

Alliansen vid ett byggprojekt i bostadsområdet Annedal, Bromma. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fredrik Reinfeldt anser nu att en satsning på 40 000 nya bostäder är nödvändigt och skulle göras inom ramen för ett tillväxt- och framtidspaket.

Det är särskilt glädjande att satsningen ligger i ett tillväxtpaket. Sambandet mellan tillgång på bostäder och tillväxt är en avgörande ingrediens i en effektiv jobbpolitik.

Det som tyvärr saknades i Reinfeldts politiska paket var besked om hur de 40 000 nya bostäderna skulle kunna bli verklighet. Något nytt måste till som innebär att kommunernas byggplaner lämnar planeringsbordet och realiseras.

En skatterapport från Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna visar att en nybyggd hyresrätt är 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt. Landets tre miljoner hyresgäster betalar en extra hyrskatt som övriga medborgare slipper.

I de pågående budgetförhandlingarna bör regeringen därför ta upp följande reformer för att få fart på bostadsbyggandet och tillväxten:

• Investeringsstimulans för hyresrätter.

• Rotavdrag för hyresrätter.

• Miljöpremie för ombyggnad/ upprustning av hyresrätter.

• Slopad fastighetsskatt på hyresrätter.

• Skattefria underhållsfonder.

De ger likvärdiga skattevillkor mellan  bostadsformerna, ett kraftfullt bidrag till bostadsförsörjningen och en satsning tillväxtskapande åtgärder. Det vill säga ett välbehövligt tillväxt- och framtidspaket för Sverige.


BARBRO ENGMAN

Förbundsordförande Hyresgästföreningen