FÖR DEMOKRATI. Riksdagsmannen Hans Linde menar att demokrati ska råda oavsett utgång. Samtidigt fördömer han Carl Bildts kommentarer om och syn på Egypten och dess diktator Hosni Mubarak. Foto: Roger Vikström
FÖR DEMOKRATI. Riksdagsmannen Hans Linde menar att demokrati ska råda – oavsett utgång. Samtidigt fördömer han Carl Bildts kommentarer om och syn på Egypten och dess diktator Hosni Mubarak.  Foto: Roger Vikström

Hans Linde: Försvara inte diktaturer i HBT-personers namn

Publicerad
Uppdaterad
Som öppet homosexuell tvivlar jag starkt på att HBT-kollektivet i Egypten vill utnyttjas av högerkrafter i väst för att försvara Mubaraks diktatur, skriver Hans Linde
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Västvärlden har ett komplicerat förhållande till arabvärlden. Det är uppenbart för alla oss som följer rapporteringen om demokratirörelsen i Egypten. Varför är det så förtvivlat svårt för vår statsminister Fredrik Reinfeldt att fullt ut stödja människor som kämpar för demokrati? Och varför vägrar regeringen att kräva diktatorn Mubaraks avgång?
Utrikesminister Carl Bildt envisas med att beskriva händelserna i Egypten som en kris. "Ju längre denna kris pågår ju svårare kommer Egyptens ekonomiska och sociala situation att bli" skriver han på sin blogg. Men det här är ingen kris, utan en demokratisk revolution.
Tidigare i veckan beskrev Carl Bildt Egypten som ett samhälle "som trots uppenbara begränsningar är långt öppnare än åtskilliga andra i regionen".
Ord som är lika oroande och farliga som USA:s uttalade syn på Egypten som "en viktig allierad och stabil nation i arabvärlden".

I stället för att stödja demokratikampen i Egypten fyller Reinfeldt, Bildt och andra ledare från Väst sina kommentarer med reservationer. Risken med demokrati är att folket väljer fel och röstar fram islamistiska Muslimska brödraskapet till makten. Då kommer kvinnors och HBT-personers ställning i det egyptiska samhället att försämras. Därför, verkar man mena, är det kanske ändå bättre om Egypten förblir en diktatur. Det här resonemanget visar på ett förakt för allt vad demokrati är. Själva innebörden av demokrati är ju att medborgarna själv väljer - även om de väljer "fel".
Reinfeldt och Bildt verkar inte tro att Egyptens folk kan ta ansvar för sin egen framtid. Det ställningstagandet är respektlöst mot demokratin som idé och mot egyptierna som folk.
Till skillnad från Reinfeldt och Bildt menar jag att demokrati har ett värde i sig. Även om det inte alltid blir som jag vill.

Jag själv, som är öppet homosexuell, vill inte bli använd för att försvara Mubaraks diktatur eller någon annan regim. Lika starkt tvivlar jag på att HBT-kollektivet i Egypten vill utnyttjas av högerkrafter i väst för att försvara regimen. Jag har inget till övers för partier med unkna konservativa högervärderingar, oavsett om de heter Muslimska brödraskapet eller Sverigedemokraterna. Dessa partier kommer alltid vara mina politiska motståndare och jag kommer att göra allt som står i min makt för att bekämpa dem politiskt.
Jag har aldrig tvekat att kritisera regimer som inskränkt de mänskliga rättigheterna.
Men kvinnors och HBT-personers rättigheter försvaras inte genom att vi fråntar eller inskränker något folk rätten att i fria val utse sina företrädare.
Oavsett om de röstar på Muslimska brödraskapet eller Sverigedemokraterna. Dessa val måste vi alla respektera.

För vem ska avgöra vad som är fel eller rätt utgång av ett val? Exemplet Hamas är talande. Valet 2006 i Palestina var det mest demokratiska som genomförts i arabvärlden, men Väst vägrade acceptera det palestinska folkets demokratiska val och sköt därmed hela fredsprocessen i Mellanöstern i sank. Efter sådana erfarenheter drar många människor i regionen självklart slutsatsen att EU:s och USA:s ledare inte sätter demokratin främst när det kommer till kritan. Om ni väljer fel så accepterar vi inte ert val, är den politiska signalen. Attityden mot det folkliga upproret i Egypten visar dessvärre exakt samma sak. En sådan brist på respekt för demokratin riskerar att försvåra kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Mellanöstern. Det är mycket allvarligt.
När USA och EU slutar att ge sitt stöd till diktaturer som den i Egypten så tror jag att det kommer visa sig att även arabvärlden kan ta ansvar för sin egen framtid.
En bärande del av Vänsterpartiets kritik mot USA:s invasioner och ockupationer av Irak och Afghanistan har hela tiden varit att det inte går att bomba fram demokrati. Först när demokratin är folkets eget verk får den legitimitet och stöd. Och då minskar risken för militärkupper och auktoritära bakslag. När nu det egyptiska folket reser sig och kräver demokrati är det därför vår skyldighet som demokrater att stödja dem.
Egyptens folk visar vägen mot framtiden.


HANS LINDE

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag