Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Häng ut mig på era affischer i stället"

Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson.

Gustav Fridolin, MP, om Sverigedemokraternas valaffischer i tunnelbanan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fyra år har SD suttit i riksdagen. Och partiet som gjorde en grej av att beskylla andra partier för dubbelmoral och att fjärma sig från verkligheten blev snabbt en del av det man kritiserade. Partiledaren säger att han är som vanligt folk men tar gärna emot dubbla löner. Partiet som säger sig värna landsbygden skickar pengarna som skulle gå till lokalt engagemang i kommunerna direkt till partikassan i Stockholm. Och fastän de blir kinkiga som griniga gubbar när brandmän eller sjuksyrror kallar deras politik för rasistisk, så är de snabba med att sätta etiketter på alla andra: Muslimer är vårt största hot. Eurovision är "bögeri". Romer är organiserade bedragare. Och alla vi som dristar oss till att säga emot är extremister.

I måndags var det valinformation på folkhögskolan i Rissne. En stor del av deltagarna på skolan är romer och flera frågor kretsade kring den växande antiziganismen, hatet mot romer som sprids över Europa. För det blåser kalla vindar över vår kontinent. Det har kanske inte varit så svårt att växa upp i Europa som rom, jude eller muslim sedan 1940-talet.

Ingen kunde komma undan med svävande ord om att någon annan skulle ta ansvar, partierna avkrävdes svar om vad vi skulle göra. Jag svarade med de europeiska grönas program mot rasismen och för att alla EU-länder ska erkänna och ta ansvar för sina medborgare, stoppa illegitima vräkningar, ge tillgång till vård och skola på samma villkor som till andra medborgare. Ingen ska behöva lämna sitt land för att tigga. Jag sa att Sverige aldrig får göra andra länders diskriminering till sin, att vi här ska ge vård oberoende av etnicitet, bekämpa hemlöshet oavsett vilket land den som drabbats av hemlöshet kommer ifrån. Ingen ska behöva föda barn i snön i Sverige 2014.

En deltagare nickade, men reste sig sedan upp. "Det där är säkert bra", sa han. "Men det är så lätt att göra rasismen mot romer till något som händer i andra länder. Vi kan spegla oss i Rumänien och säga att vi är bra. Men har vi inte högre krav på oss själva än så." Och så pekade han på diskrimineringen, på Skånepolisens registrering av romska barn och på att en svensk riksdagsledamot efter avslöjandet om det registret jämförde romer med kriminella mc-gäng. Är man född som rom får man räkna med att bli registrerad, på samma sätt som om man går med i ett kriminellt mc-gäng, menade sd-ledamoten.

Berättelsen om diskriminering, vittnesmålet om hur det känns när man blir utpekad, dömd på förhand av någon som sitter långt däruppe - en riksdagsledamot - dröjer kvar i mig när jag går mot tunnelbanan. Mellan videobutiken och Hemköp ligger en ung kvinna under filtar och bylsiga kläder, handen utsträckt i desperation, en förhoppning om de förbipasserandes solidaritet. Jag ser henne när jag går den här vägen till jobbet varje dag, någon gång har jag gett något, men i dag är nog första gången jag hälsar. Hon möter min blick, nickar tillbaka.

Så nere vid perrongen förstår jag plötsligt vad det innebär för valrörelsen att SD snott pengarna från kommunerna och samlat ihop en av de största valkassorna av alla partier. Från en affisch från väggen ler Jimmie Åkesson. Intill står budskapet: "Stoppa det organiserade tiggeriet." Det är en gräns som passeras. Vi har haft valaffischer i Sverige som slagit hårt förr. Men alltid mot politiska motståndare. Aldrig neråt, aldrig mot dem som är allra mest utsatta, inte mot dem som inte kan försvara sig.

Så Sverigedemokrater. Häng gärna ut mig på era affischer. Använd er stora valkassa till att försöka sänka miljöpartiet, just som ni lovat. Men sparka inte på dem som ligger. Att ge sig på någon som inte kan försvara sig, är det sådant ni tycker ska vara svenskt?


Gustav Fridolin, MP, är språkrör