Philip O'Connor Foto: Privat.Philip O'Connor Foto: Privat.
Philip O'Connor Foto: Privat.
Alliansen Foto: Olle Sporrong.Alliansen Foto: Olle Sporrong.
Alliansen Foto: Olle Sporrong.
Annie Lööf (C) Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNAnnie Lööf (C) Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C) Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra (M) Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENAnna Kinberg Batra (M) Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Anna Kinberg Batra (M) Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Gustav Fridolin (MP) Foto: SVEN LINDWALLGustav Fridolin (MP) Foto: SVEN LINDWALL
Gustav Fridolin (MP) Foto: SVEN LINDWALL

Handlingarna som räknas – inte era ord

Publicerad

Jag vill att politikerna ska komma hit och lyssna i stället för att prata. Lyssna på mödrarna vars söner dödas på våra gator. Men i stället fiskas det röster hos de som är skrämda av den bilden medierna målar upp, skriver journalisten Philip O'Connor.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den senaste veckan har jag gjort mycket i Järvaområdet där jag bor. Jag har klippt mig hos Abbas i Tensta, coachat och spelat fotboll i Kista och hängt med Haidar i Husby. Men jag har undvikit att besöka Politikerveckan av en ganska enkel anledning. Jag har hört allt politikerna har att säga förut.

Jag vet, Anna Kinberg Batra, att kvinnoförtryck inte är acceptabelt i Sverige. Jag vet det men inte för att du har kommit ut hit och sagt det, utan för att mina systrar i förorterna har sagt det i dagar och i år  – och har nonchalerats helt av regering efter regering.

Jag vet att det är problem i skolorna, Gustav Fridolin - men till skillnad från dig vet vi som bor här att vi redan har de bästa lärarna. Det vi däremot lider av är att våra barn anses som något för riskkapitalister att tjäna pengar på.

Jag vet, Annie Lööf, att vi bor i ”utanförskapsområden” – men det är inte vi som vill vara utanför. Ditt parti var med under åtta år när mycket sades om att reducera detta ”utanförskap”, som ni så fint kallar det - men allt som gjordes hade precis motsatt effekt.

 

LÄS MER: Kom inte ut hit och håll usla tal 

 

Jag är otroligt glad att Ahmed Abdirahman tillsammans med The Global Village har fått till ett så fantastiskt evenemang som Politikerveckan i Spånga för att främja demokratin. Men jag ville inte se politiker som från höger till vänster kommer till Järva och upprepar sina floskler när de pratar på scenen.

 

Våra röster är lika mycket värda som de i Djursholm och Danderyd

 

Jag vill att de ska komma hit och lyssna i stället för att prata. Lyssna på mödrarna vars söner dödas på våra gator. Lyssna på föräldrarna vars barn förvaras i våra skolor, i stället för att utbildas. Lyssna på ungdomarna vars framtida drömmar begränsas av strukturer som gör det nästan omöjligt att komma in i det fina rummet. Kanske skulle ni då förstå hur det är att hela tiden bli omtalad som ett problem som ska lösas, snarare än en tillgång som vi alla kan ha nytta av i vart älskade Sverige.

Varje dag ser jag vilken talang ungdomarna i förorterna besitter. Varje dag ser jag föräldrar som sliter för att anpassa sig, jobba och uppfostra sina barn. Varje dag ser jag hur det svenska samhället vänder dem ryggen, eftersom ni behöver fiska röster hos de som är skrämda av den bilden medierna målar upp. Till slut tappar man tron på sig själv. Till slut blir ens självförtroende nermalt till ingenting. Till slut funderar man på att ge upp.

Men om det finns något som utmärker de som jag känner i dessa områden så är det just att de inte ger upp. Så när tälten är nedplockade och ni har åkt tillbaka till era lägenheter i stan kommer vi att vara kvar härute. Vi kommer att nattvandra och coacha fotboll och basket. Vi kommer att finnas på läxhjälpen. Och vi kommer att se på som hökar om ni fortsätter beskriva oss och där vi bor som problem som ska lösas.

 

LÄS MER: Järvabor, för en dialog med Jimmie Åkesson  

 

För märk väl – i riksdagsvalet nästa år är våra röster lika mycket värda som de i Djursholm och Danderyd. Jag älskar de här förorterna, båda för det de är och det de kan bli. Ni har varit här i en vecka och nu har många fått blodad tand för det här med demokrati. Många har lyssnat artigt när ni har pratat under den här veckan. Och vi kommer att hålla järnkoll på vad ni säger om oss de andra 51 veckorna om året också. Det må vara cyniskt men personligen ger jag inte fem öre för era ord. 

Jag och många andra som bor här och verkar för en bra och positiv framtid för vara barn kommer att döma er efter era handlingar i stället. Det är de som räknas. Hittills har ni inte levererat för de medborgare som bor i den här delen av Sverige. Det är dags att börja göra det nu.

 

Philip O'Connor

Journalist, författare och boende i Kista

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag