Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hämta hem Dawit nu, Löfven

Poeten, journalisten och trebarnspappan Dawit Isaak fängslades i september 2001.
Kurdo Baksi har länge varit aktiv i kampen för fängslade Dawit Isaak.
Foto: OLLE SPORRONG

Stefan Löfven eller Margot Wallström måste nu kräva att Dawit Isaak får komma hem till sin familj.

Det är inte mycket begärt för en man som Sverige svikit i 17 år, skriver Kurdo Baksi och Meron Estefanos.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DAWIT ISAAK Nu bör det vara dags för statsminister Stefan Löfven eller utrikesminister Margot Wallström att åka till Eritrea – och få träffa den fängslade journalisten Dawit Isaak.

För nu är det också dags för regimen att visa upp Dawit.

Orsaken är den snabba fredsprocessen mellan Etiopien och Eritrea som har satts i gång under de senaste veckorna.

100 000 dödsoffer 

På kort tid har båda ländernas presidenter besökt Asmara och Addis Abeba. Eritrea har redan öppnat ambassad i Etiopien. Flyg-  och busslinjer ska snart gå mellan länderna. Den etiopisk-eritreanska konfliken som krävde närmare 100 000 dödsoffer för nästan två decennier sedan tycks vara över. Eritreanska regimen, som ansåg sig orättvist behandlad av internationella samfund, visar tydligt glädje de senaste dagarna. Vi har till och med kunnat se ett och annat leende på den eritreanske, despotiske presidenten Isaias Afewerkis läppar.


LÄS MER: Dawit Isaak ett offer för världens tystaste diplomati 


Underjordiskt fängelse

Fredsavtalet om gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea är viktigt för Etiopien och Afrikas horn, men viktigast är det nog för drygt fem miljoner eritreanska människor. Frågorna är många: Är det skräcksamhälle som den nyckfulle Afewerki skapat på väg att tyna bort? Ska det äntligen hållas fria och demokratiska val med ett flerpartisystem? Ska militärtjänstgöringen på livstid avskaffas så att ungdomar inte behöver fly Eritrea längre? Är Eritrea på väg att tillåta fullständig yttrandefrihet? 

Och sist men inte minst: Kan fredsavtalet innebära att samtliga yttrandefrihetsfångar, däribland den svenske poeten, journalisten och trebarnspappan Dawit Isaak, som placerats i underjordiska fängelser runt i Eritrea sedan september 2001, utan advokat, utan rättegång, utan åtalspunkt och utan familjebesök, bli fria?

Familjen har berövats all information

Trots att vi båda följt Eritreas utveckling sedan landets födelse för drygt ett kvartssekel sedan är det inte lätt att svara på alla ovanstående frågor. Men för första gången hyser vi förhoppningar om att det inom kort kan ske ett genombrott för de politiska fångarna i Eritrea, som det skedde nyligen i Etiopien, inte minst i Dawit Isaak-fallet.


LÄS MER: Använd EU:s makt för att få Dawit frisläppt 


Enligt de senaste uppgifterna tillbringar Dawit dagarna i en liten cell på tre gånger tre meter i Eiraeiro-fängelset, utan kontakt med omvärlden. Vi är nästan säkra på att han lever trots att hans familj berövats all information om Dawits öde i över ett decennium. Till exempel för två somrar sedan uppgav Eritreas utrikesminister Osman Saleh för den franska radiokanalen RFI att Dawit Isaak lever och han skulle ställas inför rätta. Även Eritreas justitieminister Fozia Hashim markerade i Blank Spot Project i höstas att Dawit lever och ”hans fall har blivit mer politiskt än juridiskt.” Trots alla löften har Asmara hittills tyvärr vägrat visa upp Dawit Isaak för medier, advokater eller hans familj. 

Komma hem till Göteborg

Men nu blåser det andra vindar i Eritrea. I och med fredsavtalet känner sig Eritreas ledare Afewerki trygg. Och vi vet att i ett land där juridiken för länge sedan slutat fingera räcker det med ett par ord från Afewerki för att Dawit kan återförenas med sin familj.

För att Eritrea ska frige och rädda Dawit Isaak måste också Sverige agera bestämt gentemot den nyckfulla eritreanska regimen. Det är inte en dag för sent att Sveriges utrikesminister eller statsminister begär att få träffa den svenske samvetsfången Dawit Isaak i fängelse, eller kräver att Dawit Isaak visas upp – och att han får komma hem till sin familj i Göteborg.

Det är inte mycket begärt för en man som svikits i snart 17 år, av ett land som beviljade honom flyktingstatus och skydd för mer än tre decennier sedan.


Av Kurdo Baksi

Författare och samhällsdebattör

Meron Estefanos 

Svensk-eritreansk journalist