Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hamas nyttigaste idiot måste straffas hårdare

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.
Gulan Avci (L), partisekreterare.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Jamal El-Haj sitter bredvid Amin Abu Rashid.
Foto: Skärmbild/Facebook

Det duger inte att bara temporärt avlägsna Jamal El-Haj från utrikesutskottet när Magdalena Andersson har haft så hög svansföring om hoten mot demokratin.

Hennes tafatthet visar att Socialdemokraterna återigen låter interna partiintressen gå före landets säkerhet, skriver Gulan Avci (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Varför tar inte Magdalena Andersson itu med partiets ständiga skandaler kopplade till antisemitism? Att riksdagsledamoten Jamal El-Haj inte får någon annan bestraffning än en paus från arbetet i utrikesutskottet är ett skämt. 

Riksdagen måste ha större säkerhetsavstånd till farliga organisationer. Då är den enda rimliga slutsatsen att Jamal El-Haj avgår som folkvald ledamot av Sveriges riksdag.

Men tyvärr har det gång på gång visat sig hur passiv den Socialdemokraterna ledningen är när interna problem med extremism kommer upp till ytan. Man agerade inte trots anklagelser om att kriminella krafter i Botkyrka infiltrerade partiet för att rösta bort en politiker som stängde ner deras fritidsgård. Lika tafatt är reaktionen efter Palestinakonferensen i Malmö.

Förra helgen hölls en stor palestinsk konferens i Malmö med utpekade företrädare för Hamas. Mötet fördöms också av Palestinska myndigheten. En rad riksdagsledamöter för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tackade ja som talare på konferensen.

Det duger inte att bara temporärt avlägsna El-Haj från utrikesutskottet när Magdalena haft så hög svansföring om hoten mot demokratin sedan maktskiftet.

Efter att detta uppdagades i media backade de flesta ur. Alla utom Socialdemokraten, Jamal El-Haj. Att låna sig till krafter som Hamas är att göra sig själv till den nyttigaste idioten för självmordsterror, totalitarism och reaktionärt vansinne.

Hamas är terrorklassade och ligger bakom fruktansvärda självmordsattacker samt förespråkar en vidrig människosyn. En svensk riksdagsledamot ska aldrig agera på ett sätt som kan tolkas att man legitimerar den typen av rörelser. Detta borde Socialdemokraterna gjort glasklart för El-Haj.

Magdalena Andersson leder ett parti som gång på gång dras med företrädare som kopplas ihop med antisemitiska rörelser. Malmö stad är ett tydligt exempel på hur ledande socialdemokrater genom åren gjort sig skyldiga till att piska i gång antisemitiska stämningar.

I SSU Skåne har grupper från Mellanöstern tagit sig in i tunga positioner och nästintill normaliserat antisemitism. Ofta med udden riktad mot staten Israel.

Den interna antisemitismen inom S har sopats under mattan samtidigt som judiska familjer inte sett andra alternativ än att packa väskorna och flytta från staden som varit deras hem i flera generationer.

Duger inte

Alla riksdagspartier bör ta ett större säkerhetsavstånd från antidemokratiska och separatistiska rörelser. Men S har en större läxa att göra. Man kan inte vara riksdagsledamot och delta i konferenser som riskerar att legitimera terrororganisationer. 

Det duger inte att bara temporärt avlägsna El-Haj från utrikesutskottet när Magdalena Andersson har haft så hög svansföring om hoten mot demokratin sedan maktskiftet. Hennes tafatthet visar att Socialdemokraterna återigen låter interna partiintressen gå före landets säkerhet. Vi har sett det genom åren och det som utspelar sig nu igen förstärker den bilden 

Frågan är om Andersson är beredd att vidta nödvändiga åtgärder och införa nolltolerans i de egna leden. Eller kommer hon fortsätta traditionen med överslätande, av rädsla att förlora väljargrupper från Mellanöstern?

Vill Andersson bli mer framgångsrik än Göran Persson och Stefan Löfven i kampen mot antisemitismen måste hon städa rent framför den socialdemokratiska dörren. 

Frågan är bara om hon har modet att utmana sitt parti och stå upp för judiskt liv i Sverige – eller ska fler judar tvingas lämna landet innan vändpunkten kommer?


Av Gulan Avci (L)

partisekreterare 

Ska det kosta pengar att åka ambulans?

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.