Attack. Rök stiger efter att en missil träffat ett område i Gaza city. Foto: AP
Attack. Rök stiger efter att en missil träffat ett område i Gaza city. Foto: AP

Hamas främsta offer
är de som bor i Gaza

Publicerad

Hamas saboterar alla fredsansträngningar och drar in civilbefolkningen i en konflikt som kan upphöra om attackerna mot Israels civila stoppas, skriver Isaac Bachman.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att Hamas avfyrat mer än 300 raketer från Gaza mot Israel under loppet av bara tre veckor fanns inget annat val än att agera mot den urskiljningslösa raketterrorn och försvara de två tredjedelar av Israels befolkning som levt under konstant hot från de ständiga attackerna.

Israel drog sig redan 2005 helt och hållet tillbaka från Gaza. Vilken är då förklaringen till Hamas oupphörliga attacker, utan vilka Israel inte haft någon anledning att - motvilligt och efter stor återhållsamhet - den 7 juli inleda operation "Protective Edge"?

Svaret står att söka i Hamas-regimens själva natur och i ett maktinnehav grundat endast på våld, extremism och terror.

De främsta offren för den skoningslösa diktaturen i Gaza är förstås Gazaborna själva. Hamas väljer att dra in den hårt prövade civilbefolkningen i en konflikt som i varje ögonblick skulle kunna avslutas genom att man upphör med de irrationella attackerna mot Israels civila.

Israel gör samtidigt allt för att minimera offren på båda sidor genom enorma investeringar i anti-missilförsvar, skyddsrum och avancerade system för att varna också Gazas befolkning när man tvingas besvara Hamas eld.

Hamas målsättning däremot är den exakt motsatta - samtidigt som man uttalat siktar in sig på enbart israeliska civila som måltavlor uppmanar man också aktivt sina egna civila att inte ta skydd under de israeliska försvarsoperationerna, för att på så vis maximera också de egna förlusterna och genom cynisk beräkning "vinna poäng" hos det internationella samfundet.

Hamas är en terroristorganisation som tog makten i Gaza genom en mycket blodig kupp som krävde otaliga offer bland den egna befolkningen, inte minst företrädare för den Palestinska Myndigheten.

Organisationen saknar helt en konstruktiv agenda och lever på myten om en fiktiv fiende - det Israel som redan för 10 år sedan lämnade Gaza. För att säkra sitt maktinnehav indoktrinerar den Gazas unga med en extremistisk våldsideologi.

Uppdelningen mellan det Hamas-styrda Gaza och den Palestinska myndigheten på Västbanken har visast sig förödande för fredsansträngningarna. President Abbas i Ramallah representerar i praktiken bara halva det palestinska folket och trots det nominella närmandet mellan Palestinska myndigheten och Hamas har han fortfarande inte ens kunnat besöka Gaza. Hamas ser samtidigt till att effektivt sabotera alla fredsansträngningar.

Hamas-styret i Gaza har inte fört med sig annat än våld, fattigdom och hopplöshet för en hårt prövad befolkning. Att vända den utvecklingen ligger helt i Hamas händer.

Dåvarande PLO-ledaren Yassir Arafat erkände Israel och tog avstånd från terrorism, något som blev början på fredprocessen mellan israeler och palestinier. Också Hamas kan välja att gå den vägen - Israel kommer som tidigare att fortsätta stå redo. Frågan är bara om hänsynen till den egna befolkningen är större än det ideologiskt grundade hatet mot Israel.

 

Isaac Bachman.

Israels ambassadör i Sverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag