Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hamas använder barn som sköldar

Ett palestinskt spädbarn får vård efter en israelisk attack. "Hamas förlägger med flit sina militära högkvarter mitt inne i civila palestinska kvarter i Gazaremsan och använder alltså oskyldiga personer som sköldar mot möjliga israeliska angrepp", skriver Annelie Enochsson, kd, och uppmanar Carl Bildt att tala klarspråk om Hamas.
Foto: ALL OVER PRESS

Även Carl Bildt borde slå fast Hamas skuld för tragedin i Gaza, anser riksdagsledamoten Annelie Enochson, 55: 

"Hamas har under många år mycket aktivt bedrivit en hatpropaganda med barnprogram, skolböcker, ungdomsläger där man glorifierat dödande av judar".  

"Är det dessa barn och ungdomar som nu Hamas ska offra i sitt vansinniga hat och mediekrig?"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedan sju år tillbaka har Hamas beskjutit Israel med raketer så gott som dagligen från Gazaremsan. Medan vi i Sverige firade jul i lugn och ro under juldagen besköts israeliska invånare  i södra Israel med minst 16 raketer. Hamas har sedan fortsatt under mellandagarna och nyårshelgen med att intensifiera raketangreppen med uppemot hundra raketer om dagen som når ända fram till förorterna söder om Tel Aviv. 

 Det är varje stats rätt att försvara sitt territorium och sin befolkning och detta gjorde Israel när de inledde flyganfallet mot militära mål i Gaza lördagen 27 december. Under samma dag fortsatte Hamas raketattacker. 

 Sex större Grad-raketer slog ner  i Ashkelon, en stad i södra Israel med cirka 100 000 invånare, ett bostadshus träffades. Sex personer fördes till sjukhus. Grad-raketerna kan bära laddningar på upp till 30 kilo och är betydligt grövre vapen än de vanliga kassam-raketerna som också har kortare räckvidd. 

 Samma dag träffades ett annat bostadshus i den israeliska staden Netivot, en mil öster om Gaza. En man dödades ögonblickligen vid explosionen. En kvinna skadades svårt av splittret och två andra fick lättare skador. Detta är vardagen sedan sju år tillbaka i södra Israel -  dagliga beskjutningar från Hamas mot civila. 

 I dag kan man konstatera att mer än en halv miljon israeler kan drabbas av raketerna från Gaza. Hamas anser med andra ord inte att den israeliska civilbefolkningen är oskyldig. Man anser att alla invånare i Israel är skyldiga, eftersom de är israeler.

 Varför har media i Sverige inte talat om detta? 

 Flyganfallen från Israel och markinvasionen i lördags från Israel är i linje med varje nations självklara rätt att försvara sitt land och sina invånare. Dilemmat med Gaza är att Hamas inte för krig på samma sätt som Israel. Hamas söker döda civilbefolkningen i Israel och det är det som kallas terrorism. Hamas förlägger med flit sina militära högkvarter mitt inne  i civila palestinska kvarter i Gazaremsan och använder alltså oskyldiga personer -  inklusive kvinnor och barn -  som sköldar mot möjliga israeliska angrepp. På samma sätt gjorde Hizbollah i Libanonkriget sommaren 2006. 

 Hamas använder också sjukhus, skolor, moskéer och privatbostäder som ammunitionslager. 

 En ledare från terrororganisationen Izz al-Din al-Qassambrigaderna sa under lördagen att Hamas har mängder av självmordsbombare redo att möta de israeliska soldaterna i Gaza. Vilka är dessa självmordsbombare? Är det hjärntvättade barn och ungdomar? 

 Hamas har under många år mycket aktivt bedrivit en hatpropaganda med barnprogram, skolböcker, ungdomsläger där man glorifierat dödande av judar och indoktrinerat det uppväxande släktet med hat mot sina grannar i öster. Är det dessa barn  och ungdomar som nu Hamas ska offra i sitt vansinniga hat och mediekrig?

 Faktum kvarstår och måste beaktas  i mediernas rapportering och det är att internationell rätt ger staten Israel rätten att försvara sig mot terrorism och direkta bombangrepp. 

 Israel har inte startat detta krig. Det är ett försvarskrig mot terrorbombningar.

 Hamas vägrar att erkänna Israels existens och talar öppet om att utplåna staten Israel.

 Hamas vägrar att upphöra med sina granatattacker och hotar med nya självmordsbombningar inne i Israel.

 Israel har vid upprepade tillfällen sökt fred med Hamas genom att som enda villkor kräva att Hamas upphör med sina terroraktioner. 

 Hamas bygger sina raketramper  i bostadsområden och i civila byggnader.

 Gaza är idag en militärdiktatur enväldigt styrd av Hamas.


Mot denna bakgrund är det orimligt att ställa krav på Israel och Hamas som om det handlar om två likvärdiga demokratiska parter. Det är hyckleri när medierna och andra plötsligt börjar tala om proportionell krigföring för Israels del, men aldrig kräver detsamma av Hamas, trots att Hamas förgripit sig på barn och gamla i Israel varje vecka under sju långa år. Och gör det också dagligen på barn och gamla i Gazaremsan, där Hamas drar in tusentals människor i en krigföring som innebär att civila tvingas bo med sina familjer ovanpå raketlager och ammunitionsdepåer. Det här är flagranta brott mot alla krigskonventioner och folkrätten.

 Detta inser många ledare i Europa och den tyska premiärministern Angela Merkel sa i ett telefonsamtal med den israeliska premiärministern Ehud Olmert att "Hamas bär all skuld" samt att "Tyskland står arm i arm på Israels sida".

 Jag undrar därför vilket budskap utrikeminister Carl Bildt kommer att förmedla på sin "medlarresa" till Mellanöstern? Kommer Carl Bildt att våga vara lika klarsynt som Angela Merkel?

 ANNELIE ENOCHSON

Annelie Enochson, 55, är riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Göteborg. Hon bloggar på www.annelieenochson.blogspot.com.