Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Halvera skatten på el – för klimatets skull

Punktskatter kan vara förnuftiga om de styr mot mer miljövänliga alternativ utan att hämma jobb och tillväxt. Men elskatten gör det omvända, skriver Anders Kaijser.Foto: SHUTTERSTOCK
Anders Kaijser är vd för Kundkraft.

Många tror att energiskatten är öronmärkt till att förbättra Sveriges energisystem, men det är en rent fiskal skatt som går rakt in i statsbudgeten.

Skatten gör miljövänliga alternativ dyrare än nödvändigt, skriver Anders Kaijser, vd för Kundkraft.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skatten på el gör klimatvänliga alternativ mindre konkurrenskraftiga. Om skatten på el sänktes skulle fler välja klimatvänlig el i stället för fossila bränslen och fler skulle välja att förbruka el de tider belastningen är låg. Nu lanseras Elskatteupproret – för sänkt elskatt, för klimatets skull. 

Cirka 45 procent av elkostnaden är numera skatt och moms, och skatten på el har fyrdubblats sedan elmarknaden avreglerades 1996. Många tror att energiskatten är öronmärkt till att förbättra Sveriges energisystem, men energiskatten är en rent fiskal skatt som går rakt in i statsbudgeten.

En punktskatt mot klimatet 

Punktskatter kan vara förnuftiga om de styr mot mer hälsosamma eller miljövänliga alternativ utan att hämma jobb och tillväxt. Men elskatten gör det omvända – den gör miljövänliga alternativ som elbilar, elcyklar, och el som energikälla dyrare än nödvändigt, och den minskar incitamenten för att styra förbrukningen till de perioder när belastningen på elnätet är som lägst.

Sveriges energiproduktion är i dag i stort sett fossilfri, då den kommer från vatten, vind, kärnkraft och biobränsle. Andelen vindkraft har på en tioårs period gått från 2 procent till 17 procent av Sveriges elproduktion i slutet av 2019. Samtidigt har denna utveckling bidragit till att produktionskapaciteten och elpriset varierar mer än tidigare, och blir mer beroende av hur mycket det blåser. Men eftersom skatten och elnätsavgiften är densamma för varje kilowattimme, blir besparingen av att styra om sin förbrukning till när priset är lågt, alldeles för låg för att motivera ett nytt beteende. 

Skatten behöver halveras

Reformera elskatten genom att halvera skatten på el så att fler väljer uppvärmning av huset baserad på el. Om skatten sänktes skulle fler skulle styra om sin förbrukning till när elpriset och belastningen är som lägst, och fler skulle välja elbil. Dessutom skulle investeringar i klimatvänlig energiproduktion öka. 

Nu lanseras Elskatteupproret – för sänkt elskatt. Redan nu har över 11 000 skrivit på. Läs mer på Elskatteupproret.se. Bakom Elskatteupproret står Kundkraft Sverige AB. 

Sänk elskatten för klimatets skull!

 

Av Anders Kaijser

Vd Kundkraft Sverige AB