Anna Rosengren och Claes Schmidt/Sara Lund.
Anna Rosengren och Claes Schmidt/Sara Lund.

Halleluja, Jonegård!

Publicerad
Först vill vi tacka pastor Jonegård för det glädjande budskapet att Pingstkyrkan inte har något emot transvestiter och hälsar gruppen välkommen till kyrkan. Vi känner många transvestiter inom Pingstkyrkan som nu fått ett riktigt evangelium.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Det är även positivt att få en förklaring som
låter trovärdig. Först var Claes Schmidt inte välkommen att föreläsa i Pingstkyrkan i Hässleholm på grund av församlingens grundläggande värderingar vad gäller samlevnad och sexualmoral. Sedan kom beskedet att föreläsningen stred mot kyrkans villkor och etiska regler vid uthyrning. Äntligen har vi fått veta att alltsammans berodde på några ord i en text på Claes hemsida som misstolkats som ett utdrag ur föreläsningen. Vi håller med om att när det i utdraget talas om normer som föränderliga och kontextberoende, kan det uppfattas som stridande mot viss kristen etik.

Här råder även
begreppsförvirring kring ordet norm, vilket har flera betydelser.
En vanlig betydelse är den som kommer från teknikens och matematikens värld där norm betyder standard, regel. I våra föreläsningar talar vi däremot om sociala normer i betydelsen tysta överenskommelser som inte märks förrän någon bryter mot dem. Det är i den betydelsen vi – inte sällan med hjälp av just kristen etik – vill inspirera till ett nytt sätt att tänka som inkluderar dem som lever utanför de sociala normerna.

Mycket är vi således överens om! Det enda vi inte riktigt håller med om är synen på det som kallas vår debattteknik. Det handlar inte om retorik, utan om hänsyn. När man representerar en kyrka med ledare som inte drar sig för att kalla medmänniskor för en cancersvulst på samhällskroppen, är det extra viktigt att vara tydlig med hur man uttrycker sig. Det räcker inte att hålla sig till de gängse rutiner som Jonegård refererar till om man vill läka ett skadat förtroende.
Därför är Jonegårds inlägg mycket befriande. Halleluja!


Anna Rosengren

Etikkonsult och arbetslivspräst i Svenska kyrkan
Claes Schmidt/Sara Lund
Marknadschef, föreläsare och transvestit

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag