Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hållbarhet och bilar inte varandras motsatser

Cecilia Brinck (M). Foto: PETER KNUTSON
En kvinna tankar en bil med diesel på en bensinstation. Foto: ERIK SIMANDER/TT

Det är tydligt att majoriteten i Stockholms stad gör allt för att stoppa bilen som transportmedel, skriver moderaten Cecilia Brinck i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | TRAFIK. Daniel Helldén (MP) borde vända sig till sin egen regering om han vill ha något gjort vad gäller luftkvaliteten i Stockholms innerstad. Det är anmärkningsvärt att skulden läggs på Alliansregeringen när den sittande regeringen har haft tre år på sig att lägga fram det färdiga förslaget, ett förslag som Daniel Helldéns påstår är klart. Men kommunerna väntar fortfarande på regeringens besked om miljözoner.

 

LÄS MER  - Daniel Helldén (MP): Alliansregeringen har lurat dieselbilisterna 

 

Moderaterna är överens med Miljöpartiet om att luften i Stockholms innerstad måste förbättras. Men trots att det finns andra sätt att komma tillrätta med en stor del av utsläppen, till exempel genom en Östlig förbindelse för att få bort genomfartstrafiken, har inte den socialdemokratiskt ledda majoriteten tagit sitt ansvar och på allvar prioriterat Stockholms infrastruktur. Inte heller har regeringen ställt några krav på att bilproducenterna och krävt att de bilar som haft för höga utsläpp ska åtgärdas. I andra länder i Europa har man däremot använt de verktyg som finns för att rena de bilar som redan rullar på vägarna. 

S-ledd majoritet

Istället väljer den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms stad att kommunicera genom medierna och hota med ett förbud för alla dieselbilar. Många stockholmare är i dag helt beroende av bilen både i tjänsten och i privatlivet för att kunna ta sig fram och för att få livspusslet att gå ihop. Den S-ledda majoriteten visar förvånansvärt lite respekt för människors arbets- och vardagsliv. 

Att Daniel Helldén nu backar från sina tidigare hot om att vilja förbjuda alla dieselbilar, även de modernaste i euro 6-klassen i hela innerstaden, är välkommet. Men det är tydligt att majoriteten i Stockholms stad gör allt för att stoppa bilen som transportmedel. Vi moderater står på stockholmarnas sida och vet att hållbarhet och bilar, i en tid med ny teknik, inte är varandras motsatser.

 

Av Cecilia Brinck (M)

Oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!