Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håll Sverige öppet – för barnens och ekonomins skull

Stäng inte ner Sverige. Corona-restriktionerna är ovetenskapliga och kontraproduktiva, skriver Nils Littorin.
Foto: JESSICA GOW/TT
Nils Littorin är läkare och partiledare för Malmölistan.
Foto: PRESSBILD

Pandemilagen klubbades av en nästintill enig riksdag. Livräddande åtgärder för riskgrupper uteblev, i stället ges regeringen makt att införa ovetenskapliga och kontraproduktiva corona-restriktioner. 

Att stänga ner Sverige, vilket nu är fullt möjligt, kommer att slå hårt mot barn, småföretagare och riskgrupper, skriver läkaren och politikern Nils Littorin. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige beträder så den Golgatavandring som omvärlden redan traskat. Trots att varken Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten eller professor Agnes Wold vid GU tror att lagen kommer stoppa virusets härjningar. Efter 2020 pekar vetenskap och lätt kontrollerbara fakta emot lockdown. 

Studier publicerade i medicinens mest prestigefyllda tidskrift The Lancet, samt från en av världens ledande epidemiologer, slår fast: Lockdown räddar inga liv. Jämförelser mellan länder kan vara svårt, men en lång rad länder med hårda lockdowns har högre dödlighet i covid-19 än Sverige. 

Ingen vinst men stor kostnad

Vinsten, om den alls existerar, är så liten att den hittills inte gått att mäta. Men psykiska-, hälso- och ekonomiska kostnader för nedstängning har varken den svenska riksdagen eller något annat lands politiker brytt sig om att beräkna. Det är ett otroligt svek mot våra barn. En studie från London visade att allvarlig barnmisshandel ökade 15 gånger under första månadens lockdown. Föräldrar börjar inte misshandla sina barn när skolan och samhället stänger, men risken ökar i utsatta familjer. 

Paniken som piskas upp i media är nödvändig för att motivera nedstängning. Rädslan drabbar även riskgrupper, människor söker inte vård i tid.

Distansundervisning är precis vad det låter som. Den distanserar eleven från undervisning och försvårar inlärningen. Engagerade lärare vittnar om att barn som redan har det tufft i skolan drabbas hårdast. En studie i medicinska JAMA beräknade att skolstängningar förkortar barnens livslängd. Å andra sidan är risken för barn att dö med coronavirus lägre än för influensa och lärare i grundskolan har en halverad risk för svår covid-19 jämfört med andra yrken. Sannolikt på grund av barns dokumenterat låga smittsamhet.  

En panik har piskats upp 

Paniken som piskas upp i media är nödvändig för att motivera nedstängning. Rädslan drabbar även riskgrupper. Människor söker inte vård i tid, med följden att dödlighet och skador av hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Under pandemins första våg minskade inläggningar för hjärtattack med 40 procent. Patienterna var så rädda för smitta att de hellre stannade hemma än gick till akuten med pågående infarkt.  

Restauranger och pubar går redan på knäna ekonomiskt. Nu riskerar även små affärer, köpcentrum och gym att gå i konkurs. Även om onlinejättar som Amazon går bättre än någonsin räknar forskare med kraftig negativ påverkan av lockdown på den globala ekonomin.  För de som tycker det är cyniskt att bry sig om affärer under en pandemi undrar jag: Vem tror ni ska betala för alla munskydd och tester när småföretagare går omkull och arbetslösheten sprider sig?  

Stoppa personalkarusellen i äldreomsorgen

Sverige har i likhet med flertalet länder misslyckats med att skydda riskgrupperna. Alla kan smittas men det är 1 000 gånger större risk för en äldre person att dö av covid-19 än för en ung. Medan unga bör gå i skolan, tillåtas idrotta och leva sina liv, återstår mycket att göra för att skydda riskgrupperna. 

Istället för att själva bryta mot rekommendationer bör regeringen stoppa den livsfarliga karusell där 30 olika hemtjänstpersonal går hem till samma vårdtagare. Osäkra anställningar för outbildad personal bör ersättas med fasta jobb för undersköterskor. Personer som har immunitet mot covid-19 bör prioriteras för arbete i äldrevården. Täta snabbtester av personalen kan förhindra smittan från att ta sig in på särskilda boenden. Kommuner bör ordna så att äldre får hjälp att handla, hämta paket etc.   

Genom smarta lösningar och fokuserat skydd för de som verkligen behöver det kan vi hålla Sverige öppet och skona såväl våra barn som vår ekonomi. 


Av Nils Littorin

Partiledare Malmölistan  

Läkare som tillsammans med 53 000 forskare och vårdpersonal skrivit under The Great Barrington Declaration