Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håll minkfarmerna stängda – i all framtid

Mink i bur i Blekinge. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström/TT
Elisa Allen från djurrättsorganisationen PETA.

Den svenska regeringen måste göra allt den kan för att hjälpa landets pälsfarmare att lämna den oetiska och folkhälsohotande industrin.

Följa efter andra länder och inför ett permanent förbud mot minkuppfödning, skriver Elisa Allen från djurrättsorganisationen PETA.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi har alla ett ansvar att lära oss av våra misstag. När vi såg det nya coronaviruset spridas som en löpeld på minkfarmer runtom i Sverige – och på andra håll i världen – så borde detta ha varit ett lärorikt ögonblick för de flesta av oss. Trots detta har Jordbruksverket beslutat att bortse från vad vi vet om riskerna med minkuppfödning – samt nästan 80 procent av svenska folkets åsikt att minkfarmning bör förbjudas – genom att besluta att farmerna, som är perfekta grogrunder för sjukdomar, ska tillåtas att öppna igen nästa år.

De trånga burarna ökar risken

En sak är säker: så länge pälsfarmerna finns kvar så gör även risken det. När sjuka och stressade djur hålls i trånga, ohälsosamma förhållanden skapas den perfekta grogrunden för farliga zoonotiska sjukdomar. Minkarna kan hysa en rad av dem, varav många kan överföras till människan. Detta inkluderar leptospiros (som orsakar njursvikt hos människor) och sjukdomar orsakade av coronavirus, inklusive SARS och covid-19, som vi just har sett. 

På grund av den extrema stressen orsakad av instängdheten blir djuren galna och tar till självstympning eller kannibalisering av sina burkamrater.

Genetikern François Balloux från University College London, som var medförfattare till en artikel om överföring av covid-19 hos minkar, varnade med rätta för att uppfödning av dessa djur är en riskabel verksamhet i alla epidemier eftersom det ”skapar så stora reservoarer av mottagliga värdar”. Riskfaktorn är ökad eftersom minkar och andra djur på pälsfarmer hålls tätt i burar som ligger nära intill, och till och med ovanpå varandra. Detta leder till att avfall och blod från ett djur snabbt förorenar andra burar. Inget av detta kommer att ändras när pälsfarmerna öppnar igen 2022.

Fruktansvärd grymhet

Därtill så är pälsfarmerna fruktansvärt grymma mot djur. Förra året skrev över 120 veterinärer under en debattartikel där de förklarade att minkar inte kan ägna sig åt sitt naturliga beteende i en bur. På grund av den extrema stressen orsakad av instängdheten blir djuren galna och tar till självstympning eller kannibalisering av sina burkamrater. De avlivas genom att dussintals individer trängs in i en låda för att sedan gasas ihjäl.

Mitt i pågående klimatkris är det viktigt att tänka på att päls behandlas med kemikalier som formaldehyd och krom för att förhindra att den ruttnar. Detta gör päls till ett av de minst hållbara materialen inom modeindustrin. En oberoende studie som undersökte olika klädmaterial fann att päls har högre negativ miljöpåverkan på 17 av de 18 faktorer som testats, varav komponenterna klimatförändringar och giftiga utsläpp inkluderas.

Modehusen har vaknat

Av dessa skäl har världens ledande modehus – som Gucci, Prada, Versace och Chanel, tillsammans med Sveriges egna Ann-Sofie Back, Carin Rodebjer med flera – förbjudit päls från sina kollektioner. Stockholm Fashion Weeks catwalks är idag pälsfria och efterfrågan på etiskt producerat mode skjuter i höjden. Så varför ta risken för en produkt som ingen behöver – och i allt högre grad ingen vill ha? Det är absurt.

Den svenska regeringen måste göra allt den kan för att hjälpa landets pälsfarmare att gå över till ett humant arbete som inte äventyrar folkhälsan och införa ett permanent förbud mot minkuppfödning, precis som många andra länder redan har gjort. Med tanke på minkindustrins enorma etiska problem, folkhälsorisker och omfattande miljöskador, får pälsuppfödningen enbart vara en del av vårt förflutna – inte vår framtid.


Av Elisa Allen 

Director på People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)