Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll gränsen, Kristersson – SD måste stängas ute

Ulf Kristersson måste markera hårdare mot SD+M-samarbetena i kommunpolitiken, menar Magnus Ek.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
SD-ledaren Jimmie Åkesson med sin sambo Louise Erixon, som tar över som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg (SD). Foto: ROBERT EKLUND / ROBERT EKLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Magnus Ek är ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Utvecklingen i södra Sverige har tagit oss flera steg i fel riktning, bort från medmänsklighet och öppenhet.

SD normaliseras och tar makten – och allt sker med hjälp av moderater, skriver Centerns ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Nu tar Sverigedemokraterna makten. För en liberal skickar de orden rysningar genom kroppen, men på flera håll i de södra delarna av landet blir det nu verklighet.

Först ut var Hörby, där SD får posten som kommunstyrelsens ordförande. Där tvingades dock SD:s starke man Stefan Borg avsäga sig uppdraget innan han ens tillträtt, bland annat på grund av att han uttalat sig homofobiskt, gjort flera pro-ryska inlägg och länkat till högerextrema sajter. Nu tar istället en annan SD-politiker över den lilla skånska kommunen.

 

LÄS MER: Varför ger M makten till en öppen homofob?

 

I Sölvesborg blir det också SD i den absoluta toppen. Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon tar över som kommunstyrelsens ordförande. Även i Trelleborg får SD nu tunga poster i kommunen.

Allt sker med hjälp av M

Gemensamt för alla dessa SD-framgångar i förhandlingarna om de tyngsta politiska uppdragen är att det sker med hjälp av Moderaterna. Trots vissa markeringar från Moderaterna på riksnivå och uppmaningar om att inte ge SD inflytande, så väljer lokala moderater i kommun efter kommun att helt öppet trotsa partiledningens riktlinjer.

 

LÄS MER: Ann Heberlein: Samarbeta med SD – och maxa M:s politik

 

Det är minst sagt beklagligt. Moderaterna i Skåne och Blekinge som kröner lokala sverigedemokrater till tunga kommunpolitiker sätter en milstolpe i marken åt SD, som länge haft som strategi att över tid normalisera sitt parti. I de här kommunerna kan man nu checka av den målsättningen. Normaliseringsprocessen är fullbordad – tack vare moderater.

Magnus Ek tillsammans med sin partiledare Annie Lööf.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vi förlorar slaget om värderingarna

Det här kommer få konsekvenser för vårt samhälle, för vilka värderingar som råder och hur vi uppträder mot varandra. Varje gång de här åsikterna tar ett steg närmare det politiska finrummet, förlorar vi också ett slag i kampen om värderingarna. Det är ett steg närmare misstro och slutenhet och ett steg längre ifrån medmänsklighet och öppenhet. Utvecklingen i södra Sverige har tagit oss flera steg i fel riktning.

 

LÄS MER: M-profil: Jag förstår inte, vad är det som är så farligt med SD?

 

LÄS MER: En riktig Sverigevän röstar inte på Åkesson

 

Samhällsklimatet, både retoriskt och politiskt, har förändrats i snabb takt de senaste åren. Det som nyligen var helt oacceptabelt passerar plötsligt obemärkt förbi. Gränserna för vad som anses vara okej flyttas hela tiden fram, steg för steg. Sverige har blivit kallare, tonen har blivit hårdare, polariseringen alltmer påtaglig.

Lyssna på Joel Kinnaman

Alla seriösa partier måste ställa sig den självkritiska frågan vad det i förlängningen kommer leda till om de populistiska krafterna fortsatt tillåts få alltmer inflytande. Skådespelaren Joel Kinnaman uttryckte det väldigt bra: ”Även om man håller med om vissa saker just nu när tåget står på första perrongen, så vid nästa station, då kommer det bli allvarligare. Stationen efter det, då kommer det bli ännu allvarligare. Och historien har berättat för oss vad slutstationen är. Så kliv inte på det där tåget”. 

Det är bra att Moderaterna på riksnivå uppmanar partikamraterna i Skåne och Blekinge att inte samarbeta med SD. Men uppenbarligen hjälper det inte. Nu måste Moderaterna på allvar visa för lokalpolitikerna att det här inte är acceptabelt.

Och framför allt: Ta inte efter era partikamrater i södra Sverige i den process som nu pågår för att bilda regering. Ett parti som har som affärsidé att sprida rädsla och oro, som kategoriserar människor, sätter grupper i fack och pekar ut syndabockar, ett sådant parti måste hållas borta från politiskt inflytande. Håll anständighetsgränsen.

 

Av Magnus Ek 

Förbundsordförande Centerns ungdomsförbund