"Sverige ska inte tvinga på andra länder att sälja snus", skriver Kristdemokratern Ella Bohlin som kandiderar till Europaparlamentet. Hon anser vidare att Sveriges undantag från EU:s snusförbud är helt orimligt.
"Sverige ska inte tvinga på andra länder att sälja snus", skriver Kristdemokratern Ella Bohlin som kandiderar till Europaparlamentet. Hon anser vidare att Sveriges undantag från EU:s snusförbud är helt orimligt.

Håll Europa fritt från snus

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges undantag från EU:s snusförbud är både orimligt och ohållbart, skriver Ella Bohlin, som kandiderar till Europaparlamentet. "Men det viktigaste är att Sverige inte ska tvinga på andra länder att sälja snus." "Sitter handelsministern i knäet på den svenska tobakslobbyn?"
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
När jag nominerades som kandidat till Europaparlamentet för Kristdemokraterna var en av de första att höra av sig Swedish Match. De skrev "Grattis till utnämningen! Vi vill gärna diskutera snusfrågan med dig". Deras främsta mål just nu är att få sälja snus i EU och de utgick ifrån att jag delade deras åsikt om snusets, enligt dem, oförtjänt dåliga rykte.
Som av en händelse vill nu handelsminister Ewa Björling tvinga på andra EU-länder vårt svenska snus.
Trots att EG-domstolen så sent som för några år sedan slog fast att det ur hälsosynpunkt är motiverat att inte släppa på snusexporten, pressar nu Björling på för att få stoppet hävt i EU. I förra veckan överlämnade hon ett brev till EU-kommissionären för den inre marknaden, Charlie McGreevy, där hon kräver att frågan granskas utifrån ett marknadsperspektiv. Det är det andra brevet på kort tid och i vår arrangerar Björling flera seminarier med riksdagsledamöter, Europaparlamentariker och näringsliv. Allt i syfte att förmå dem att agera för att det svenska snuset ska exporteras till andra länder.
Sverige exporterar med framgång verkstadsvaror, skog och järnmalm. Turismen är en snabbt växande sektor, för att inte tala om upplevelseindustrin och utvecklingen av dataspel. Framgångsrika och uppskattade musiker och artister "made in Sweden" är något vi kan känna oss stola över. När vi har så många goda svenska exportprodukter, är det verkligen snuset vi ska exportera? Det är varken framsynt eller innovativt att exportera en så hälsoskadlig vara.

Förbudet mot snushandel tillkom för att andra EU-länder inte ville tillåta försäljning i sina länder. Sverige fick dispens vid EU-inträdet 1995. År 2004 kom ett utfall från EG-domstolen att förbudet är motiverat ur hälsosynpunkt. Nu försöker alltså handelsminister Eva Björling med envishet lyfta frågan till högsta politiska nivå i EU.
Jag menar att handelsministern är ute på mycket hal is när hon går emot forskningsresultat som visar att snus är skadligt för hälsan. Den cancerframkallande effekten hos snus har utvärderats av International Agency for Research on Cancer vid två tillfällen. Båda gångerna kom man fram till att användning av snus är cancerframkallande. Ett flertal cancerframkallande ämnen påvisades, bland annat N-nitrosaminer, kolväten och tungmetaller, varav N-nitrosaminerna är de viktigaste ur cancerrisksynpunkt.
Det är också en myt att snus bidragit till minskningen av tobaksrökning, som ofta hävdas. Högst 5 procent av svenska män har haft hjälp av snus i sitt rökslut, enligt studier som presenterades i Läkartidningen i november 2008.

En rapport från
Folkhälsoinstitutet från 2005 visar tyvärr att snusanvändningen fördubblades i Sverige mellan 1970 och 1993, och står i dag för en betydande del av tobakskonsumtionen. I takt med att nya märken och produkter lanseras på marknaden fortsätter snusförsäljningen i Sverige att öka. Det rökförbud på restauranger och barer som infördes i juni 2005 har visat sig öka förbrukningen av snus. De svenska snustillverkarna, med Swedish Match i spetsen, bedriver just nu ett mycket omfattande lobbyarbete i Bryssel för att häva snusförbudet inom EU. Ewa Björling verkar ha anammat deras aggressiva retorik fullt ut. Det tycker jag är mycket upprörande.
Den fria rörligheten inom EU är grundläggande och väsentlig. Varor och tjänster ska fritt kunna säljas mellan länder. Men snus är inte vilken vara som helst och måste betraktas ur ett folkhälsoperspektiv. Därför är det oroande att Eva Björling verkar gå tobakslobbyns vägar med sin aktiva kampanj för att få snusförbudet upphävt i EU.

I stället borde vi öppna för en diskussion kring orimligheten i att Sverige har detta undantag, som på längre sikt blir ohållbart. Men det viktigaste är att Sverige inte ska tvinga på andra länder att sälja snus. Mitt råd till handelsministern: det finns bättre produkter att marknadsföra Sverige med!ELLA BOHLIN

Ella Bohlin är Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet. Hon bloggar på bryssella. blogspot.com.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag