Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll Europa fritt från snus

"Sverige ska inte tvinga på andra länder att sälja snus", skriver Kristdemokratern Ella Bohlin som kandiderar till Europaparlamentet. Hon anser vidare att Sveriges undantag från EU:s snusförbud är helt orimligt.

Sveriges undantag från EU:s snusförbud är både orimligt och ohållbart, skriver Ella Bohlin, som kandiderar till Europaparlamentet. "Men det viktigaste är att Sverige inte ska tvinga på andra länder att sälja snus." "Sitter handelsministern i knäet på den svenska tobakslobbyn?"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När jag nominerades som kandidat till Europaparlamentet för Kristdemokraterna var en av de första att höra av sig Swedish Match. De skrev "Grattis till utnämningen! Vi vill gärna diskutera snusfrågan med dig". Deras främsta mål just nu är att få sälja snus i EU och de utgick ifrån att jag delade deras åsikt om snusets, enligt dem, oförtjänt dåliga rykte.

 Som av en händelse vill nu handelsminister Ewa Björling tvinga på andra EU-länder vårt svenska snus. 

 Trots att EG-domstolen så sent som för några år sedan slog fast att det ur hälsosynpunkt är motiverat att inte släppa på snusexporten, pressar nu Björling på för att få stoppet hävt i EU. I förra veckan överlämnade hon ett brev till EU-kommissionären för den inre marknaden, Charlie McGreevy, där hon kräver att frågan granskas utifrån ett marknadsperspektiv. Det är det andra brevet på kort tid och i vår arrangerar Björling flera seminarier med riksdagsledamöter, Europaparlamentariker och näringsliv. Allt i syfte att förmå dem att agera för att det svenska snuset ska exporteras till andra länder. 

 Sverige exporterar med framgång verkstadsvaror, skog och järnmalm. Turismen är en snabbt växande sektor, för att inte tala om upplevelseindustrin och utvecklingen av dataspel. Framgångsrika och uppskattade musiker och artister "made in Sweden" är något vi kan känna oss stola över. När vi har så många goda svenska exportprodukter, är det verkligen snuset vi ska exportera? Det är varken framsynt eller innovativt att exportera en så hälsoskadlig vara. 


 Förbudet mot snushandel tillkom för att andra EU-länder inte ville tillåta försäljning i sina länder. Sverige fick dispens vid EU-inträdet 1995. År 2004 kom ett utfall från EG-domstolen att förbudet är motiverat ur hälsosynpunkt. Nu försöker alltså handelsminister Eva Björling med envishet lyfta frågan till högsta politiska nivå i EU.

 Jag menar att handelsministern är ute på mycket hal is när hon går emot forskningsresultat som visar att snus är skadligt för hälsan. Den cancerframkallande effekten hos snus har utvärderats av International Agency for Research on Cancer vid två tillfällen. Båda gångerna kom man fram till att användning av snus är cancerframkallande. Ett flertal cancerframkallande ämnen påvisades, bland annat N-nitrosaminer, kolväten och tungmetaller, varav N-nitrosaminerna är de viktigaste ur cancerrisksynpunkt. 

 Det är också en myt att snus bidragit till minskningen av tobaksrökning, som ofta hävdas. Högst 5 procent av svenska män har haft hjälp av snus i sitt rökslut, enligt studier som presenterades i Läkartidningen i november 2008.

 En rapport från Folkhälsoinstitutet från 2005 visar tyvärr att snusanvändningen fördubblades i Sverige mellan 1970 och 1993, och står i dag för en betydande del av tobakskonsumtionen. I takt med att nya märken och produkter lanseras på marknaden fortsätter snusförsäljningen i Sverige att öka. Det rökförbud på restauranger och barer som infördes i juni 2005 har visat sig öka förbrukningen av snus. De svenska snustillverkarna, med Swedish Match i spetsen, bedriver just nu ett mycket omfattande lobbyarbete i Bryssel för att häva snusförbudet inom EU. Ewa Björling verkar ha anammat deras aggressiva retorik fullt ut. Det tycker jag är mycket upprörande. 

 Den fria rörligheten inom EU är grundläggande och väsentlig. Varor och tjänster ska fritt kunna säljas mellan länder. Men snus är inte vilken vara som helst och måste betraktas ur ett folkhälsoperspektiv. Därför är det oroande att Eva Björling verkar gå tobakslobbyns vägar med sin aktiva kampanj för att få snusförbudet upphävt i EU. 


 I stället borde vi öppna för en diskussion kring orimligheten i att Sverige har detta undantag, som på längre sikt blir ohållbart. Men det viktigaste är att Sverige inte ska tvinga på andra länder att sälja snus. Mitt råd till handelsministern: det finns bättre produkter att marknadsföra Sverige med! ELLA BOHLIN

 Ella Bohlin är Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet. Hon bloggar på bryssella. blogspot.com.

Tycker du att man ska förbjuda snus?