Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet har inte bara problem med sin historia. Man har i dag också stora problem med sin partikultur och sin politik, skriver Patrik Björck (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTJonas Sjöstedts Vänsterpartiet har inte bara problem med sin historia. Man har i dag också stora problem med sin partikultur och sin politik, skriver Patrik Björck (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet har inte bara problem med sin historia. Man har i dag också stora problem med sin partikultur och sin politik, skriver Patrik Björck (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Patrik Björck är riksdagsledamot för Socialdemokraterna.Patrik Björck är riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Patrik Björck är riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Håll ett öga på kommunisterna

Publicerad

Vänsterpartiets hundraårsfirande sjönk ihop som en misslyckad sufflé, då man försöker tiga ihjäl sin sjaskiga historia. 

Jonas Sjöstedt hukar i busken och hoppas att vi ska glömma, skriver S-riksdagsmannen Patrik Björck.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I våras skrev jag en debattartikel med anledning av Vänsterpartiets hundra år som parti. Jag konstaterade då att en nedläggning av partiet är det bästa sättet att ta ansvar för sin historia. Nu när vi snart lägger 2017 bakom oss och vi också passerat hundraårsdagen för Oktoberrevolutionen är det dags för en uppföljning.

Först kan man konstatera att det inte blev så mycket bevänt med det stolta firandet av partiets hundraårsdag. Det sjönk ihop som en misslyckad sufflé. En kopp kaffe bakom neddragna gardiner i en undanskymd lokal på ABF blev vad partiet till slut fick ihop. Man ville helt enkelt göra så liten affär som möjligt av sin sjaskiga historia. Och det är väl gott och väl. Men så här långt har jag inte noterat några tecken på en förestående nedläggning. 

I en bisarr artikel /.../ försvarar man revolutionen som nödvändig och framställer Lenin som en hyvens karl.

Några stora festligheter för att fira Oktoberrevolutionen blev det inte heller. Men tyvärr är inte revolutionsnostalgin helt borta. Den Jonas Sjöstedt närstående tidningen Flamman hade den 30:e oktober en bisarr artikel, "Stick hål på Rysslandsmyterna". Där försvarar man revolutionen som nödvändig, framställer Lenin som en hyvens karl och att Sverige har Lenin att tacka för sitt välfärdssamhälle. Det är fortfarande nödvändigt att hålla ett öga på de svenska kommunisterna. 

Här är V:s typiska bortförklaringar

Vänsterpartiets reaktion på min artikel inför hundraårsdagen kan sammanfattas i tre olika delar.

Först förnekelse: Vänsterpartiet är inget kommunistiskt parti och om man en gång varit det så var man det inte så mycket. Det är naturligtvis bra att man skäms för sin historia men då kanske man är med i fel parti.

För det andra så kör man kålsuparteorin: Ni socialdemokrater skall inte komma och kritisera, ni har också lik i garderoben, och så kommer Rasbiologiska institutet och tvångssteriliseringarna som exempel. Det är samma argument som SD:s företrädare använder när man påpekar deras nazistiska historia. Och även om det är berättigat att kritisera både rasbiologin och tvångssteriliseringar så är det orimligt att likställa det med Förintelsen eller Gulag.

Den tredje försvarslinjen är den så kallade Vitboken: Där har man gjort upp med sin historia säger man. Till skillnad från de flesta vänsterpartister har jag läst denna omtalade men av få lästa skriften. Den kan ha ett visst historiskt värde för politiska nördar som jag själv men innehåller inget nytt. Den är på intet sätt någon uppgörelse med Vänsterpartiets förskräckliga historia. Något som författarna också är mycket noga med att påpeka. Tvärtom påpekar man i ”Vitboken” att Vänsterpartiet hade en historisk möjlighet till nystart på sextiotalet som man tyvärr försummade.

Utöver de tre försvarslinjer jag ovan beskrivit är försöket att tiga ihjäl problemet den kanske viktigaste. Jonas Sjöstedt hukar i busken och hoppas att vi skall glömma.

Men Vänsterpartiets har inte bara problem med sin historia. Man har i dag också stora problem med sin partikultur och sin politik. Flera kvinnliga ledamöter i partiets riksdagsgrupp vittnar om toppstyrning och patriarkala strukturer. Man har också gått vilse i identitetspolitiken och klarar inte av att hantera frågan om hedersvåld.   

Hundraåringen har smitit ut genom fönstret. Nu är det bara att hoppas på att han också försvinner.

 

Av Patrik Björck

Riksdagsledamot (S)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag