Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur länge ska Blocket få driva sin hälericentral?

Hur många har inte fått se sin stulna cykel utlagd till försäljning på Blocket för en bråkdel av dess faktiska värde? skriver Bert Karlsson.
Bert Karlsson.Foto: STELLA PICTURES

Det är minst sagt upprörande är att den jättelika hälericentralen och vinstmaskinen Blocket tillåts fortsätta sin verksamhet utan en mer omfattande kontroll. Nyligen blev jag själv drabbad, skriver Bert Karlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Blocket är Sveriges största marknadsplats med en omsättning på 1,2 miljarder kronor. Men det som i grunden var och är en bra idé, där både säljare och köpare ska kunna göra bra affärer, har blivit en symbol för det som i dag är Sveriges största marknadsplats för häleri, nätet.

Häromdagen fanns det totalt 541 449 annonser på Blocket, knappt hälften av dessa inom kategorin fordon.

Det finns de som hävdar att så mycket som 25 procent av alla dessa varor, i stort och smått, är stulna. Det innebär att tusentals köpare, alla de som inte begär att få se originalkvitto eller kontrollerar säljarens identitet, riskerar att göra sig skyldiga till en kriminell handling.

Stöldgods för mångmiljonbelopp

Hur många har inte betalat/swishat pengar till en ”säljare” på Blocket för att aldrig se röken av varan? 

Hur många har inte fått se sin stulna cykel utlagd till försäljning på Blocket för en bråkdel av dess faktiska värde? 

Jag upplevde det själv förra sommaren när en grannes nyinköpta cykel värd 15 000 kronor försvann. Dagen efter gick den att köpa på Blocket för 2 000 kronor. Vi anade vem som låg bakom stölden och kunde så småningom hämtade den med polishjälp.

Att Blocket används i kriminella syften var ingen nyhet för mig. Däremot var det en total överraskning att där också förekommer affärer med stöldgods för miljonbelopp. Den här gången var jag dessutom själv drabbad.

Bert Karlssons villavagnar värda flera miljoner dök upp på Blocket.Foto: Privat

Alla spår ledde till Blocket

För ett par månader sedan försvann sju av våra rullande villavagnar av märket Rullebo till ett värde av i runda tal tre miljoner kronor. Efter ett tag upptäckte vi att alla affärer i den bedrägerihärva som hade föregått stölden ledde till en enda kanal, Blocket.

De som låg bakom bedrägeriet var så fräcka att de hänvisade till våra hemsida, för att visa att de nya vagnarna nu såldes för halva priset. Att vi svarade med att dumpa priserna på hemsidan är en annan historia... 

Var är den seriösa kontrollen?

Det kanske mest upprörande är att denna jättelika hälericentral tillåts fortsätta sin verksamhet utan någon mer omfattande kontroll. Polismyndigheten har enligt uppgift två personer avdelade för att försöka avslöja de mest omfattande häleriförsöken. Två man till en verksamhet som omsätter en miljard, och där norska ägaren Schibsted förra året kunde kvittera ut en vinst på 400 miljoner kronor.

Du kan sälja en villavagn på Blocket för närmare en halv miljon, utan att behöva visa att den verkligen är din.

Blocket är i dag ett av få ställen där du kan sätta in och ta ut pengar (i form av varor) utan någon som helst kontroll. Kvibergs utanför Göteborg är ett annat. Där kan du sälja dina prylar (egna eller stulna) som på en loppmarknad, utan någon som helst kontroll. Det här sker samtidigt som skattemyndigheterna/staten har tagit död på i stort sett varenda traditionell svensk marknad genom kontroller och krav på kassaapparater.

Kräv bank-ID från varenda säljare

I dagens Kontrollsverige kan du inte gå till Forex med tio svenska tusenlappar och be att få dem växlade till annan valuta, utan att bli misstänkt för penningtvätt. Du kan inte gå till din bank och be att få sätta in samma summa på dit bankkonto utan att banken ska ha reda på var du har fått pengarna ifrån, helst mot uppvisande av kvitto. Däremot kan du sälja en villavagn på Blocket för närmare en halv miljon, utan att behöva visa att den verkligen är din.

Nu måste politiker och polismyndigheter börja ta det här på allvar. Det säger sig självt att det inte räcker med två avdelade poliser för att kontrollera en sådan här jättemarknad. Ett krav på att de som gör affärerna har ett bank-ID är väl det minsta man kan begära om det finns några som helst ambitioner att stoppa Sveriges största hälericentral.

 

Av Bert Karlsson

Entreprenör