Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hade aldrig varit polis i ett land styrt av SD

Martin Marmgren.
Kent Ekeroth.
Nikolina Bucht.
Foto: Privat.

Vi behöver en konstruktiv diskussion om vårt arbetssätt, snarare än förenklingar och "halmgubbe"-argument, skriver polisen Martin Marmgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK.

I en ny rapport från USA:s justitiedepartement får polisen i Baltimore svidande kritik för bland annat rasism och övervåld. Som en av orsakerna till problemen lyfter rapporten fram just de polisstrategier om "hårdare tag" som introducerades i kåren på 1990-talet. Sverige är inte USA, men exemplet illustrerar riskerna jag försökte belysa i min text på Expressen Debatt den 3 augusti.

Jag vände mig mot den polarisering mot förortsbor i allmänhet och förortsungdomar i synnerhet som drivs av att man exempelvis förespråkar undantagstillstånd och utegångsförbud eller pratar om stadsdelar som fientligt territorium.

Att då SD-sfären, som alltid har polariserat mot människor som inte passar in i deras nationalromantiska bild av vad som är "svenskt", reagerar var väntat.

Riksdagsmännen Kent Ekeroth och Robert Stenkvist svarade att jag inte hade förstått mitt uppdrag som polis i en rörig replik där de också verkade hävda att det är polisens användande av "dialog" som ligger bakom problemen i dessa förorter. Det är det inte. Men ja, min syn på polisarbete skiljer sig kraftigt från den hos ett parti som vill förbjuda asylsökande att demonstrera och i stället låsa in dem i förvar. Jag hade aldrig kunnat arbeta som polis i ett land styrt av SD.


LÄS MER: Därför står jag inte längre ut som polis


Mer anmärkningsvärt är det svar jag fick av kollegerna Nikolina Bucht och Fredrik Kärrholm. Trots att jag tydligt förespråkar kraftfulla åtgärder mot problemen, mer resurser till polis, effektivare lagföring och mer kännbara straff, samt att polisen inte skall vänta utanför utan gå in och äga våldsmonopolet replikerar de som om jag, och andra som vurmar för dialog, vill ersätta lagföring samt stoppa pågående upplopp med "kaffe och kaka". Att argumentera för ett arbetssätt innebär inte att man vill använda det till allt. Med den logiken skulle jag annars kunna uppröras över bilden av hur Bucht och Kärrholm bemöter våldtäktsoffer med den batong de lyfter fram i sin replik. Man häpnar.

Mest oroande är dock kritiken av att jag brukar förklara för bekymrade förortsbor att vi inte kan driva bort människor ifrån gator och torg enbart för att de är kriminellt belastade, utan bara agera mot brottsmisstankar eller pågående ordningsstörningar. 

 Tycker alltså Bucht och Kärrholm att vi poliser, utan lagstöd, skall kunna diktera vilka sorters människor som får vistas i det offentliga rummet? Det är en tankefigur som man kanske väntar sig ifrån SD, men inte ifrån poliskollegor.


LÄS MER: Vad är det som får en polis att slå? 


Situationen i flera av dessa stadsdelar är akut. Jag pratade nyss med en affärsidkare som höll på att knäckas av den konstanta utsattheten för brott han inte vågar anmäla. Förutom ökade resurser och effektivare lagföringsprocesser behövs det även en konstruktiv diskussion om vårt arbetssätt, snarare än förenklingar och "halmgubbe"-argument.  

Jag tror exempelvis att vi kraftigt behöver förstärka vår brottsförebyggande närvaro vid de lokala centrumen, vilket också efterfrågades av den utsatte affärsidkaren.

Jag håller också med kollegerna om att vi behöver diskutera när och hur vi drar gränser och agerar mot brottsligt och ordningsstörande beteende. Vi skall upprätthålla ordning och skapa trygghet, och det innebär även att ingripa mot dem som agerar hotfullt eller våldsamt. Ett allt för stort fokus på "hårdare tag" i hur vi bemöter människor, utför kontroller och hanterar konflikter riskerar dock att leda till ökad polarisering mellan polis och boende. Och i förlängningen, vilket visas av det amerikanska exemplet, till en ökad, snarare än minskad, utsatthet för de stadsdelar och människor vi har för avsikt att hjälpa.


Martin Marmgren

Polis


Marmgren är också politiker för MP