Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasiematematik kring covid kostar liv

Staffan Björck, docent och legitimerad läkare.
Foto: Charlotta Sjöstedt

David Eberhard och Ashkan Fardost varnar för totalitära toner kring covidhanteringen. Men om de friskar upp sina matematikkunskaper från gymnasiet så bör de kunna se att vi i dag har en nästan perfekt exponentiell ökning av smittan i Sverige, skriver forskaren och läkaren Staffan Björck.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I tisdagens Expressen Debatt ägnar David Eberhard och Ashkan Fardost stort utrymme åt att påstå att dagens coronahantering är hysteri och att de som inte håller med är bortom matematisk räddning. Men det är snarare så att vi behöver räddas från deras vilseledande och mycket farliga förenklingar.

Falsk matematik

För det första: De har enbart räknat på en av de lugnaste perioderna i pandemin och trots det konstaterat att det inte är någon ”överbelastning av vårdkapacitet att tala om alls”.

För det andra: De har inte förstått att sedan slutet av november har Sverige haft ett av Europas högsta reproduktionstal för covid. Det betyder att vi stabilt har haft mycket höga tal för hur många personer som smittas av varje ny covidpatient.

Smittan ökar allt fortare som ränta på ränta med cirka 4 procent per dag eller cirka 30 procent per vecka.

Om de friskar upp sina matematikkunskaper från gymnasiet så bör de kunna se att vi i dag har en nästan perfekt exponentiell ökning av smittan i Sverige. Det betyder att smittan ökar allt fortare som ränta på ränta med cirka 4 procent per dag eller cirka 30 procent per vecka. Om de räknar vidare kanske även de kan komma fram till att om det fortsätter på samma sätt så smittas fler än 300 000 individer bara under januari månad.

Saktfärdighet kostar människoliv

Men smittan är förstås oberäknelig och följer sin egen logik. Det finns nu två alternativ. Att antingen göra som Eberhard  och Fardost föreslår – hoppas att som genom ett mirakel vänder utvecklingen av sig själv. Eller att faktiskt omgående göra något för att bryta den förfärliga utvecklingen som pågår just nu.

Jag hoppas på det senare därför att saktfärdighet (coronakomissionens ord) redan kostat oss tusentals döda.

Av Staffan Björck

Docent, legitimerad läkare