Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasielagen är en bortschabblad chans

Staten borde ta ansvar för de ensamkommandes boende under hela studietiden och en rimlig övergångstid därefter, skriver Pär Granstedt.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Pär Granstedt är samhällsanalytiker och tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet.

Motivet för att vi bör ta vårt ansvar för flyktingar är i första hand moraliskt och humanitärt. Men vi har också ett egenintresse. 

Den mest effektiva åtgärden mot Sveriges demografiska problem är faktiskt invandring, skriver Pär Granstedt (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | GYMNASIELAGEN. Den så kallade ”gymnasielagen”, för ensamkommande unga asylsökande, har utsatts för hård kritik, på goda, men också dåliga grunder. Bakgrunden är en lagregel som ger asylsökande ungdomar under 18 år en möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd för studier, även om de inte har fullgoda asylskäl. Om de inom sex månader efter avslutade studier, har fått ett jobb som de kan försörja sig på, har de möjlighet att få fortsatt uppehållstillstånd för arbete.

I samband med flyktingkrisen 2015 var det flera tusen ungdomar som inte hann prövas innan de fyllt 18, och hotades av utvisning enbart av administrativa skäl. Genom en tillfällig lag, fick dessa ungdomar en ny chans. Inte helt bra. I stället borde man ha gjort en generell lagändring så att ålder vid ankomstdatum gäller, och inte myndighetens beslutsdatum. Och staten borde ta ansvar för de ungas boende under hela studietiden och en rimlig övergångstid därefter.

Åldrande befolkning skapar problem

Motivet för att vi i Sverige bör ta vår del i ansvaret för flyktingproblematiken är i första hand moraliskt och humanitärt. Men vi har också ett egenintresse! Sverige har, precis som nästan alla europeiska länder, ett allvarligt demografiskt problem med en åldrande befolkning. Det kan leda leda till en minskande befolkning och med ökad medellivslängd sjunker andelen yrkesverksamma samtidigt som andelen pensionärer ökar. Resultatet blir arbetskraftsbrist, sviktande skatteintäkter och bristande mänskliga och ekonomiska resurser inom vård och omsorg.

Länder som sluter sig och stänger sina gränser drabbas däremot av arbetskraftsbrist och försvagad ekonomi

Den effektivaste motåtgärden är faktiskt invandring. De länder i Europa som haft den bästa ekonomiska utvecklingen under 2000-talet har också haft en relativt generös migrationspolitik, som Tyskland och Sverige. Länder som sluter sig och stänger sina gränser drabbas däremot av arbetskraftsbrist och försvagad ekonomi. Det klassiska exemplet är Ungern, som med sin migrationsfientliga politik upplever just dessa problem. Unga välutbildade ungrare emigrerar dessutom då de inte ser någon framtid i hemlandet. Regeringen försöker desperat få ungerska par att skaffa fler barn, och går nu så långt att de inför obligatoriskt förläng arbetstid.

Att jobba är invandrarens dröm

Även om flertalet invandare jobbar och sköter sig finns det allvarliga brister i den svenska integrationspolitiken. Utformningen och tillämpningen av gymnasielagen är tyvärr ett exempel på det. Att få rätt kompletterande utbildning, snabbt komma i jobb och in i det svenska samhället, är drömmen för flertalet invandrare, och det är bra för Sverige. Inte minst gäller detta ensamkommande ungdomar, den grupp gymnasielagen vänder sig till.

Det är klart att kraftiga toppar som det vi upplevde 2015 är svårt att hantera på ett bra sätt. Därför måste vi få till ett bra samarbete inom EU. Vi bör inte vänta på länder som Ungern och Polen utan försöka få till stånd en migrationsallians av EU-länder som vill föra en ansvarsfull migrationspolitik. EU:s regionalpolitiska fond bör användas också för att finansiera integrationsprojekt Om det också blir huvudregel att man  söker asyl på ambassader utanför EU onödiggörs livsfarliga färder över Medelhavet, och möjliggörs för EU att prioritera de mest skyddsbehövande. Detta bör kombineras med ökade möjligheter att få uppehållstillstånd i EU för arbete och studier.

 

Av Pär Granstedt

Samhällsanalytiker

Tidigare riksdagsledamot (C)