Gustav Fridolin har brutit sina löften. Det är nu bevisat att skolan ligger i händerna på en utbildningsminister som inte kan ta ansvar, skriver Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom. Foto: Alexander Donka
Gustav Fridolin har brutit sina löften. Det är nu bevisat att skolan ligger i händerna på en utbildningsminister som inte kan ta ansvar, skriver Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom. Foto: Alexander Donka

Gustav Fridolin har brutit sina löften

Publicerad

Gustav Fridolin har brutit sina löften. Det är nu bevisat att skolan ligger i händerna på en utbildningsminister som inte kan ta ansvar, skriver Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Gustav Fridolin lovade när han blev utbildningsminister att han skulle fixa skolan på 100 dagar. 11 löften och åtgärder presenterades som skulle göra underverk med skolan. Idag har det gått 102 dagar, och Gustav Fridolin har kallat till en presskonferens. Han bör då berätta för Sveriges alla elever och lärare att han har misslyckats. För hör och häpna, inga av löftena är uppfyllda. Det är allvarligt att Sveriges utbildningsminister först lovar allt till alla, och sedan struntar i sina löften. Gustav Fridolin har gjort allt annat än att fokusera på att lyfta kunskapsnivåerna i skolan de senaste 100 dagarna. Istället för att på allvar ta ansvar för skolan har han smutskastat Alliansens skolpolitik, slängt friskoleöverenskommelsen över bord, spelat in en töntig film till Sveriges alla lärare och sedan bett Alliansen om hjälp i en artikel på DN Debatt när han insåg att han aldrig skulle klara att fixa skolan själv på 100 dagar.

Nedan sammanställer vi de 11 löften som Fridolin lovade att fixa på 100 dagar.

Fridolin ville utarbeta en rekryteringsstrategi.

- Inte uppfyllt. När regeringens budget föll i riksdagen var det inte möjligt att genomföra.

Höja lärarlönerna.

- Inte uppfyllt.

Ge alla lärare ett introduktionsår.

- Inte uppfyllt. Regeringen har inte kommit med några förslag ännu.

Införa ROT-avdrag i skolan.

- Inte uppfyllt. Regeringen har inte åtagit några åtgärder.

Reglera förskolans gruppstorlek.

- Inte uppfyllt. Regeringen föreslog 415 000 000 kronor för mindre grupper i förskolan, samma satsning fanns i Alliansens budget som antogs av riksdagen och nu genomförs. Det är alltså inte Fridolins förtjänst.

Införa läsa-skriva-räkna garanti.

- Inte uppfyllt. Regeringen har inte avsatt några pengar för detta.

Bemanna skolbiblioteken.

- Inte uppfyllt. I satsningen framgår det inte vilken typ av personal som ska anställas.

Stärka de estetiska ämnena.

- Inte uppfyllt. Regeringen ville tillsätta en gymnasieutredning där frågan om ett krav på estetiska ämnen ska införas på alla gymnasiets program. Utredningen har inte tillsats.

Tillkalla en skolkommission.

- Inte uppfyllt. Kommissionen har inte tillsats.

Fasa ut tidiga val.

- Inte uppfyllt. I gymnasieutredningen på punkt 8 skulle det även utredas om alla program på gymnasiet ska ge högskolebehörighet. Utredningen har inte tillsats.

Påbörja arbetet med att bli kvitt vinstjakten

- Inte uppfyllt. Däremot har S, V och MP gett beskedet att de kommit överens om en välfärd utan vinstintressen.

Att tro att fina ord och retorik löser skolans framtidsutmaningar är inte bara naivt, utan också ansvarslöst. Det enda förslaget som regeringen har börjat prata om är att ge friskolor sämre förutsättningar och minska valfriheten. Vi varnade för detta innan valet. Det är nu bevisat att skolan ligger i händerna på en utbildningsminister som inte kan ta ansvar och en historiskt svag regering utan reformkraft eller idéer för framtiden.

Svensk skola, lärare och elever förtjänar bättre än så här. Kunskapsfokus, konkurrenskraft, kopplingar till jobb och personlig utveckling behöver vara i fokus i skoldebatten. Inte tom löftespolitik och tramsiga utspel. Vilka signaler skickar inte Fridolins misslyckande till Sveriges skolelever? Att man inte behöver anstränga sig? Klara målen? Ta ansvar för sina uppgifter?

Skolan är ingen lekstuga. Gustav Fridolin borde ta konsekvenserna av sitt misslyckande och avgå.

 

Rasmus Törnblom, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Mathilda Hjelm, riksordförande Moderat Skolungdom

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag