Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gui Minhais öde lyfts fram i Hongkong-protesterna

I dag har det gått 1 400 dagar sedan den svenske bokförläggaren Gui Minhai kidnappades första gången.Foto: ANGELA GUI
En demonstrant i Hongkong möter hårt motstånd från polisen.Foto: KIN CHEUNG/TT
Kurdo Baksi är författare och journalist.

Varför bär demonstranterna i Hongkong bilder på en svensk under protesterna? Jo, ingen vill råka ut för Gui Minhais hjärtskärande öde: Kidnappad och fängslad av Kina. 

Nu får det vara nog, Margot Wallström. Hämta hem vår medborgare, skriver Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Miljontals modiga människor i Hongkong kämpar med näbbar och klor för att rädda deras hotade demokrati, yttrande- och pressfrihet samt respekten för de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Tänk om svenska regeringen – läs: utrikesminister Margot Wallström – kunde visa samma mod när det gäller att försöka ta hem den svenska medborgaren Gui Minhai.

Kina gör allt för att tysta invånarna i Hongkong som protesterar mot lagförslaget att utlämna misstänkta personer, en misstanke som även innefattar framtida Pekingkritiker, till fastlands-Kina för att ställas inför godtyckliga rättegångar.  

Efter 1 oktober kan Kina trappa upp

Kina vill förvandla Hongkong till en vanlig kinesisk provins där Kinesiska kommunistpartiet bestämmer allt. Än så länge har inte ledarna i Kina skickat armén för att tysta demonstranterna såsom man gjorde på Himmelska fridens torg 1989. En anledning kan vara att president Xi Jinping vill fira 70-årsjubileet av kommunist-Kina ostört den 1 oktober. Om inte omvärlden ger konkret stöd till de demokratitörstande invånarna i Hongkong kommer den kinesiska staten att gå våldsamt fram efter 70-års-jubiléet.

Framför allt under de två första Hongkong-demonstrationerna, har jag noterat att det syns flera plakat med bilder av den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai. Varför bär demonstranterna bilder på en svensk under dessa historiska protester? Jo, ingen invånare i Hongkong vill nämligen råka ut för Gui Minhais hjärtskärande öde: För 1 400 dagar sedan kidnappade kinesiska myndigheter bokförläggaren Gui Minhai utanför hans semesterbostad i Pattaya i Thailand. På ett sätt som kan påminna om en thrillerfilm stoppades Gui Minhai i en bil och fördes sedan ut ur Thailand. Mycket tyder på att Gui inte flögs till Peking utan togs till Kina landsvägen.

Yttrandefrihet ses som ett hot 

Vid det här laget känner många i Sverige till varför Gui Minhai frihetsberövades. De styrande i Kina stämplar alla former av yttrandefrihet som ett hot mot Kinas säkerhet. I ljuset av detta anser regimen i Peking att Guis oberoende förlagsverksamhet i Hongkong, där nu miljontals människor deltagit i protester, är regimkritisk verksamhet. 

Och den kinesiska statens straffmetoder mot regimkritiker är brutala och lömska samt sker i slowmotion. Offren nekas nästan alltid advokat, rättegång och åtalspunkt och dom.  Så har det också varit i Gui Minhais fall. Först dömdes han till två års fängelse. Exakt två år senare ”frigavs” Gui men hölls under polisbevakning i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina trots att han endast är svenske medborgare. 

Minhai kidnappades på nytt

Tre månader efter ”friheten” kidnappade drygt tio regimagenter Minhai som satt med två diplomater på ett tåg i staden Jinan, huvudstad i Shandong-provinsen. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sveriges vilja att hjälpa honom.

Utrikesminister Margot Wallström måste agera, anser Margot Wallström.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Trots att det gått 1 400 dagar sedan den första kidnappningen och tjugo månader sedan den andra kidnappningen av Gui Minhai har han inte ställts inför rätta. 

Wallström passivitet är skamlig

Inte nog med det, Sveriges utrikesdepartement avstår medvetet eller omedvetet att agera konkret gentemot stormakten Kina för att hämta hem sin oskyldige medborgare som sökte skydd i vårt land. Vår utrikesminister Margot Wallström vägrar besöka Gui Minhai såsom Carl Bildt besökte de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Kality-fängelset i Addis Abeba i Etiopien. Sverige vägrar utvisa Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige trots att denne talat kränkande om Gui Minhai gång på gång och angriper mig och andra kulturarbetare för vårt engagemang för Gui Minhai. 

Det är pinsamt och skamligt och visar också att Sverige inte längre kan kalla sig en humanitär stormakt.

Nej, nu får det vara nog, Margot Wallström. Nu är det dags att du agerar och hämtar hem vår medborgare Gui Minhai. 

 

Av Kurdo Baksi

Författare och journalist