Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gui Minhai måste släppas – använd kungen mot Kina

Den svenske medborgaren Gui Minhai är kvar i fångenskap. I dag har det gått tre år sedan bokförläggaren fördes bort av kinesiska agenter under en semester i Thailand.
Foto: ANGELA MINHAI
Nu bör kungen agera för ett frisläppande. 1993 räddade han tre fängslade Ericsson-anställda i Irak. Det är hög tid att han ges tillfälle att upprepa detta, skriver Kurdo Baksi och Magnus Fiskesjö.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Kurdo Baksi är samhällsdebattör och författare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magnus Fiskesjö är fd kulturattaché vid Sveriges ambassad i Peking.

Vi kan inte låta den svenske medborgaren Gui Minhai fortsätta att plågas i fångenskap dag efter dag. 

Ge instruktioner till kungen att verka för en omedelbar frigivning, skriver Kurdo Baksi och Magnus Fiskesjö på årsdagen av gripandet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | GUI MINHAI. I dag är det tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai "försvann" från sin semestervistelse i Thailand, bortförd av kinesiska agenter. Fyra av hans kollegor i hans bokhandel i Hongkong "försvann" också. Efter en tid paraderades sedan allihop på kinesisk statstelevision. Alla tvingades läsa upp anklagelser mot sig själva och sin bokhandel, som har tvingats stänga – vilket kastat en mörk skugga över det en gång fria och öppna Hongkong. 

Tre av bokhandlarna har sedan dess släppts, men vågar inte framträda: De har hotats med påföljder mot sina familjer. Den fjärde, Lam Wing-kee, lyckades fly, och har kunnat berätta i detalj om hur de tvingades till att spela med i dessa motbjudande, regisserade föreställningar. 

Visas upp i kinesisk tv

Efter tre år sitter nu Gui Minhai ensam kvar i kinesisk fångenskap och nekas att komma hem till Sverige. Och han har visats upp på tv av de kinesiska myndigheterna inte mindre än tre gånger – mer än någon annan politisk fånge i Kina på senare tid – enligt samma groteska och utomrättsliga mönster.  

Kampanjen leds av Kinas ambassadör, som till och med i svensk radio förödmjukat de två svenska medborgare som Kina fängslat.

Nya grepp måste till för att få vår medborgare frigiven. Hittills har Sveriges regering genom UD krävt hans frihet, liksom riksdagens utrikesutskott (med samtliga riksdagspartier), samt EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini. En lång rad svenska kulturpersonligheter har också krävt hans frihet i ett upprop i samband med nationaldagen, liksom Svenska Förläggareföreningen, Svenska PEN, Bokmässan i Göteborg, och en rad andra organisationer. 

Smutsigt spel från Kinas ambassad

Tyvärr har den kinesiska regimen vägrat lyssna till dessa krav. Kinas ambassad i Stockholm har istället fortsatt att gång på gång flytta målstolparna, och att grovt förhala Guis rättigheter till konsulär och medicinsk hjälp – som istället framställts som vore det en ynnest. Man har kört igång en propagandakampanj i Sverige. Man undviker konsekvent att nämna de uttryckliga kraven från vår riksdag och regering och EU, och försöker låtsas som att det bara är några få svenskar som protesterat. Man blandar och ger, med avledande manövrar (turisthistorien, mm), och smutskastning av vår medborgare. 


LÄS MER: Kinas ambassadör kräver en ursäkt – och vill att poliserna bestraffas


Kampanjen leds av Kinas ambassadör, som till och med i svensk radio förödmjukat de två svenska medborgare som Kina fängslat och visat upp på tv: Gui Minhai, och Peter Dahlin, den svenske människorättsaktivisten som hölls fången under några veckor i början av 2016 men sedan släpptes. Ambassadören talade hånfullt i radions "Konflikt" om att det vore fusk att som Dahlin återta sin "bekännelse" efter det att han utvisats från Kina. 

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige.
Foto: ERIK RÖNNQVIST

Men ambassadören vet förstås mycket väl att de båda svenskarna, liksom bokhandlarkollegorna i Hongkong, och liksom de många andra i Kina som blivit offer för samma slags rättsvidriga förnedring, var tvungna att lyda eftersom polisen som torterat dem stod där i samma rum och dikterade "bekännelsen." 


LÄS MER: Journalisten Jojje Olsson: Därför går Kinas ambassadör till attack mot mig


Ambassadörens förakt talande för Kinas regim

Ambassadören har också gått så långt som att hota vårt land med bestraffning, om vi fortsätter att tala om mänskliga rättigheter och kräver frihet och rättssäkerhet för våra medborgare. Han avslöjar det förakt för mänsklig frihet och dignitet som kännetecknar hans regim. 

Vi kan inte låta Gui Minhai fortsätta att plågas dag efter dag.  Ett förslag är att den nya regeringen, så fort den är på plats, bör ge instruktioner till kungen att agera för Gui Minhais omedelbara frigivning. Kungen har tidigare, i liknande extraordinära sammanhang, fått träda in som Sveriges högste representant, och med önskat resultat räddat tre Ericsson-anställda i Irak 1993. Det är hög tid att han ges tillfälle att upprepa detta här.        


Av Kurdo Baksi

Samhällsebattör och författare

Magnus Fiskesjö 

F d kulturattaché vid Sveriges ambassad i Peking