Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gudrun, var är invandrarkillarna?

Gudrun Schyman och Fi borde släppa fram fler män med utländsk bakgrund, skriver Robert Hannah.Foto: Jan Wiriden

Feministiskt initiativ (Fi) kandiderar till Europaparlamentet och Sveriges riksdag för att: "Utmana den etablerade och diskriminerande strukturen som upprätthåller etniskt baserade privilegier i samhället". Men det är dags för Fi att vakna upp och inse att man själva är bland de mest diskriminerande partierna i Sverige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är falsk marknadsföring när Fi säger sig utmana vithetsnormer. Partiet har på sina listor till Europaparlamentet och Sveriges riksdag totalt 56 personer. Men inte en enda är en svensk man med utländsk bakgrund. Fi är till och med sämre än främlingsfientliga Sverigedemokraterna när det kommer till att ha manliga politiker med utländsk bakgrund på sina riksdags- och Europaparlamentslistor.

Det finns i dag gott om unga tjejer med utländsk bakgrund som lyckas göra en klassresa. Men när det kommer till unga killar ser det svårare ut: Sämre betyg, högre arbetslöshet och högre risk för att hamna i kriminalitet. För dessa pojkar gör Fi ingenting förutom att utnyttja dem som politiska slagträn för att nå sitt elitistiska mål: Könskvoterade bolagsstyrelser som de själva ska få sitta i.

Samtliga politiska partier behöver bli bättre på att tillvarata de erfarenheter som män med utländsk bakgrund har. Det har Fi inför valen 2014 totalt misslyckats med. Det ter sig onekligen att Fi, som överallt annars är så duktiga på att se diskriminerande strukturer, är rädda för att låta svenska män med utländsk bakgrund få utrymme i partiet.

 

Robert Hannah

EU- och riksdagskandidat