Inte välkommen åter. Alexander Bard och Oscar Swartz. båda stolta sexsäljare, uppmanar Gdrun Schyman och övriga politiker som stödjer sexköpslagen att stanna hemma under Prideparaden, då de inte har något där att göra. Foto: Axel Öberg
Inte välkommen åter. Alexander Bard och Oscar Swartz. båda stolta sexsäljare, uppmanar Gdrun Schyman och övriga politiker som stödjer sexköpslagen att stanna hemma under Prideparaden, då de inte har något där att göra. Foto: Axel Öberg

Gudrun på Pride ett hån mot sexsäljare

Publicerad
Uppdaterad
Historien varnar för makthavare som pekar ut det sexuellt avvikande.
Därför har politiker som stödjer sexköpslagen inte i Prideparaden att göra.
Det skriver sexsäljarna Alexander Bard och Oscar Swartz.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Gudrun Schyman påstår i Expressen (27/7) att sexköpslagen "inte är en moralisk lag som talar om att en viss sorts sex är fel" eftersom den "reglerar vad som händer när det inte längre handlar om sexualitet". Hon slår fast att sexförsäljningen "aldrig handlar om sexuell lust".
Vi är två homosexuella män med gedigen erfarenhet av att sälja sex och kan bara konstatera att Gudrun Schyman har fel. Problemet är hennes inskränkta syn på sexualitet. I hennes värld avviker könsköparen när det gäller inställningen till sex. Han har problem eftersom han söker sexuell utlevelse utan relation, närhet eller krav.
Men utifrån egna erfarenheter - och med stöd av utredningar som "Sexmänsäljer.se/x" (RFSL, 2005) och den nyligen publicerade norska studien "Et usynlig marked?" (Helsedirektoratet, 2010) - kan vi med säkerhet säga att en stor del män som har betalsex med andra män trivs alldeles utmärkt med det.
Så vad är problemet?

Schyman vägrar att se kroppen som en vara till salu, "hel eller styckvis". Vi håller med, och kan försäkra den anatomiskt taskigt insatta Schyman om att inga som helst kroppsdelar saknas efter försäljning av sexuella tjänster.
Vi säljer tjänster, inte kroppar.
Sexköpslagens försvarare rabblar problemsiffror om prostituerade som av olika skäl hamnat i myndigheters blickfång. Det är som att sätta sig på SÖS-akuten en lördagskväll och hävda att hälften av alla svenskar som roar sig blir knivskurna och magpumpade - och att lördagskvällar därför måste kriminaliseras.
Schyman för över huvud taget ett märkligt cirkelresonemang: Prostitution är av ondo eftersom det är socialt stigmatiserat. Men vem stigmatiserar sexarbete om inte just småborgerliga moraltanter som Gudrun Schyman?
Vi som säljer sex har inga som helst moraliska betänkligheter kring detta. Vi har aldrig bett om den fördömda sexköpslagen. Vad ger Gudrun Schyman rätt att hävda att hennes norm är bättre än någon annans - förutom möjligtvis en messiansk fixering vid sig själv som påtvingat rättesnöre för hela mänskligheten?

Som homosexuella män vet vi alltför väl vad historien har lärt oss om samhällen där makthavarna tagit sig rätten att definiera vad som är "sexuellt normalt".
Den utvärdering av sexköpslagen som Anna Skarhed nyligen lade fram var, vilket exempelvis forskarna Laura Agustín och Louise Persson påpekat (SvD, 15/7), ett beställningsverk från Beatrice Ask. Skarhed sammanfattade den officiella svenska synen på sexhandel som "en form av manligt våld mot kvinnor". Hon ägnar knappt en sida - av 295! - åt män som säljer sex till män.
Men det är fler män än kvinnor som säljer sex via nätet. Dessa män är ofta välutbildade killar som tycker att det är kul att sälja sex, samtidigt som det ger extra inkomster. För vidare läsning, se till exempel ovan nämnda studier.
Sexköpslagen "reglerar inte vår sexualitet", hävdar Gudrun Schyman. Det gör den visst. Men genom att använda ordet "vår" avslöjar hon sitt förakt för minoritetens sexualitet. Hon och andra politiker vill med lag tvinga in svenska mäns och kvinnors begär i en förkrympt och torftig statlig norm och bestämma över både våra kroppar och vår sexualitet.
Det handlar om ett groteskt övergrepp på medborgerliga rättigheter i ett demokratiskt samhälle.

Sexköpslagen måste avskaffas. Och till alla politiker som älskar att sola sig i glansen av Prideparaden i morgon har vi en hälsning: Om ni stödjer sexköpslagen, stanna hemma!
Pride handlar om kampen för sexuell mångfald. Politiker som vill ha gulliga bögpar som grannar i villaförorterna, men samtidigt förnekar sexarbetarna rätten att bestämma över sin egen sexualitet har inte på Pride att göra. Bara för att politikerna har bytt måltavla för sitt förtryck - från de i går förföljda bögarna och flatorna till de i dag förföljda sexarbetarna - betyder det inte att de har slutat att vara förtryckare. Stanken från deras sexmoralism är kvävande.

ALEXANDER BARD är författare, artist och grundare till det liberala nätverket Liberati. OSCAR SWARTZ är liberal debattör, bloggare och supporter till Piratpartiet. Båda är stolta sexsäljare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag