Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gud bevare oss för kristen sexualmoral

Patrik Lindenfors är styrelseledamot i Humanisterna.
Foto: JOHAN LIND
Per Ewert är direktor vid den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet.

REPLIK. Per Ewert menar att ”klassisk kristen sexualetik” skulle vara en norm samhället behöver återgå till. Man behöver dock vara komplett historielös för att inte se problemet med ett sådant förslag, skriver Patrik Lindenfors från Humanisterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det finns många sätt att reagera på den pågående #metoo-kampanjen. Men att, som Per Ewert från kristna Claphaminstitutet, skylla sexövergreppen på normen "sex är alltid tillåtet så länge samtycke finns" känns lite väl magstarkt. Ömsesidighet krävs alltid för sex – det är hela poängen med kampanjen.

Per Ewert menar att ”klassisk kristen sexualetik” skulle vara en norm samhället behöver återgå till. Man behöver dock vara komplett historielös för att inte se problemet med ett sådant förslag. Den kristna etiken har praktiserats i tusen år i Sverige, så vi vet vad den innebär.

Enligt "klassisk kristen sexualetik" är sex enbart tillåtet inom äktenskapet. Det innebar förr att barn som föddes utanför äktenskapet stigmatiserades som "oäktingar" och deras mödrar stöttes ut ur gemenskapen som "fallna kvinnor". För att undvika ett sådant öde lämnade mödrar i smyg bort sina oäkta barn till olika barnhem med ett omvittnat lidande som följd.

Hur många levde i sorg och ständig längtan?

Samkönade äktenskap var förstås inte att tänka på. Homosexualitet är tydligt fördömt i bibeln, något som implementerades strikt av kyrkan. Äktenskapet instiftades av Jesus för man och kvinna och inga världsliga hänsyn såsom kärlek hade därmed med saken att göra. Hur många liv som framlevdes i sorg och ständig längtan som konsekvens av denna "etik" kan vi bara spekulera om.

Men inte ens inom ett heterosexuellt äktenskap var man säker. Våldtäkt inom äktenskapet var länge ett obegripligt brott – är man gift tillhör ju kvinnan mannen, så hur skulle inomäktenskaplig sex någonsin kunna räknas som våldtäkt? Det borde vara alltför självklart för att nämnas, men samtycke till sex krävs faktiskt även inom äktenskapet.

Den verkliga frigörelsen för män och kvinnor från stigmatiseringen som så länge omgav sexualiteten har därför skett i ständig strid med kristen sexualmoral.

 "Fallna kvinnor" och "oäkta barn" stigmatiseras inte längre, människor som älskar någon av samma kön har samma möjligheter att leva i ett kärleksfullt förhållande som heterosexuella och samtycke till sex krävs numera även inom äktenskapet. 

Det var inte bättre förr – låt oss aldrig önska den tiden åter.


Av Patrik Lindenfors 

Styrelseledamot i Humanisterna