KRÄNKT. Artisten Camilla Henemark skriver att hon känner sig kränkt över att figurera på Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage (till vänster). Foto: Olle Sporrong
KRÄNKT. Artisten Camilla Henemark skriver att hon känner sig kränkt över att figurera på Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage (till vänster). Foto: Olle Sporrong

Gubbrörans munsbit kan också bli kränkt

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har stor respekt för såväl Elisabeth Ohlson Wallins konstnärliga frihet som yttrandefrihetens betydelse i ett demokratiskt samhälle.

Inom ramen för yttrandefriheten måste vi tolerera satir, även om den kan kännas smärtsam, plump och kränkande för oss som utsätts.

Många av våra politiker visar också stor förståelse för att yttrandefriheten måste tillåta både elakheter och personangrepp mot enskilda makthavare.

Ett färskt exempel är Elisabeth Ohlson Wallins montage på Fredrik Reinfeldt i en kissblöja, som även det publicerades i den socialdemokratiska idétidskriften Tiden. Jag kan inte tänka mig att Fredrik Reinfeldt tyckte det var särskilt kul, men klokt nog bemötte statsministern både publiceringen och fotomontaget med tystnad.

 

Ett annat exempel på den starka ställning som yttrandefriheten har i Sverige är det politiska etablissemangets försvar av Lars Vilks efter dödshoten. Visst kan man tycka att hans konstverk är stötande, men han har rätt till sitt konstnärliga uttryck, har det hetat.

Men trots allt detta överväger jag ändå att kontakta jurister för att undersöka vilka rättsliga åtgärder som jag kan använda mot Elisabeth Ohlson Wallin, efter satirbilden där jag ligger naken, täckt av pizzabitar på ett bord, omgiven av kungen och delar av det så kallade kungagänget.

 

I Expressen i går berättade Svante Lindqvist, riksmarskalk, att hovet för diskussioner med jurister att gå vidare efter publiceringen av fotomontaget, som han betecknar som "kränkande, sårande och illvillig".

Stämmer kungen eller någon annan på bilden Elisabeth Ohlson Wahlin eller tidskriften Tidens ansvarige utgivare så kommer jag också göra det.

Mitt motiv är enkelt. Jag vill pröva om jag har samma värde som andra i det svenska rättssamhället, oavsett om de råkar vara statschef, politiker eller folkkära kändisar.

Tyvärr är min erfarenhet det motsatta.

I början av 90-talet fälldes porrtidningarna Hustler och Aktuell Rapport i olika omgångar för förtal efter att ha publicerat falska porrbilder med ansikten på framträdande politiker och kändisar.

Ingvar Carlsson, Mona Sahlin, Birgitta Dahl, Lill-Babs, Carola och Agneta Sjödin var några av de som drabbade som kände sig kränkta.

Jag var också ett av offren.

 

Men medan de andra tilldömdes skadestånd för kränkningarna fick jag inte ett öre. Motiveringen var att jag saknade barn och har i andra sammanhang poserat naken och därför inte kunde kränkas.

Elisabeth Ohlson Wallin tog bilden av mig som användes i kollaget för över tio år sedan, som en del i ett utbildningsprojekt för en myndighet. Alltså ett helt annat sammanhang. Jag har varken blivit tillfrågad eller gett mitt medgivande till att vara med i detta fotomontage.

Kommer rätten fram till att det är kränkande för någon av dessa herrar att figurera på samma bild som jag, hoppas jag att rätten också erkänner min rätt att uppfatta kränkningen som ömsesidig.

Om det kan uppfattas som kränkande att äta pizza serverad på en naken kvinna, borde det också uppfattas som kränkande att ligga där som en munsbit mitt i gubbröran.

 

CAMILLA HENEMARK

Camilla Henemark är artist och debattör

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag