Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gröna partier har varit Putins nyttiga idioter

Importen av rysk energi har med facit i hand handlat om rena blodspengar rakt in i den ryska krigskassan, skriver Jimmie Åkesson.
Foto: SHUTTERSTOCK
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

Det är nu uppenbart att så kallade gröna partier varit Rysslands och Putins nyttiga idioter när de drivit igenom nedläggningar av fullt fungerande kärnkraftverk. 

Som en direkt konsekvens av denna verklighetsfrånvända energipolitik ökade importen av rysk gas och bidrog till en välfylld rysk krigskassa, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är fullskaligt krig i Europa. Samtidigt fortsätter flödet av naturgas från Putins regim till europeiska stater, genom svenska vatten. Att sanktioner mot Ryssland, vilka omfattar gas och olja, i skrivande stund införs är välkommet – dock kommer de med ett pris. Sanktionerna kommer att slå hårt mot den europeiska energitillförseln och europeiska medborgare, svenskar inkluderat.

Det handlar om blodspengar

Idag kommer cirka 40 procent av EU:s naturgasimport från Ryssland. Motsvarande siffra för olja är cirka 26 procent. Ytterligare prishöjningar på bränsle, vilket i sin tur kommer att leda till ytterligare prishöjningar på bland annat livsmedel, är att vänta. Vanligt folk får nu betala priset för att Europa, med gröna partier som ånglok, förlitat sig på Putin och den ryska regimen för sin energitillförsel. 

Alternativet att avstå från att införa sanktioner innefattande rysk gas och olja var, enligt mig, aldrig en reell möjlighet. Detta eftersom 40 procents av Rysslands BNP kommer från olje- och gasexport, pengar som går rakt in i Putins krigskassa. En krigskassa som väst, på grund av naiva politiker, redan finansierat under lång tid, i sin jakt på billig energi. Det är inte ett moraliskt försvarbart agerande och med facit i hand handlar det om rena blodspengar. 

Hur hamnade vi här?

Hur hamnade vi här? Den främsta förklaringen är naivitet. Nedläggningen av europeisk kärnkraft har cementerat ett farligt beroende av rysk gas. Tyskland lät sig skrämmas av miljörörelsen efter naturkatastrofen vid Fukushima och avvecklade fullt fungerande kärnkraft i förtid. När förnybara källor som vind och sol inte kunde ersätta den planerbara kärnkraften vände sig tyskarna i stället till rysk gas för att kompensera. Rädda politiker tar ofta dåliga beslut.

Gasledningen från Ryssland till Tyskland skulle kompensera när kärnkraften lades ned.
Foto: SHUTTERSTOCK

Svenska politiker valde en liknande väg 2016 när de klassade kärnkraften som ohållbar i den dåvarande energiöverenskommelsen. Ett beslut som både S och M stod bakom och som mitt parti kritiserade skarpt. Sedan överenskommelsen slöts har ytterligare tre svenska kärnkraftsreaktorer lagts ned i förtid, som en konsekvens av beslutet. Kvar står vi med en massiv vindkraftsutbyggnad som under vinterhalvåret inte kan kompensera för energibortfallet. Resultatet? Skyhöga elpriser i södra Sverige. De nödvändiga sanktionerna kommer att göra situationen än värre, både när det gäller el- och bränslepriserna.

Bränsleskatten måste sänkas

Regeringen har hittills suttit på händerna och pliktskyldigt meddelat att de följer situationen med kraftigt stigande bränslepriser. Det duger inte. Sverigedemokraternas förslag innebär en sänkning av bensinskatten såväl som en sänkt reduktionsplikt på dieseln – vilket skulle innebära cirka 5 kronor billigare bränsle vid pump. Utöver detta vill vi även sänka elskatten med 25 procent, permanent. 

Regeringen skyller på ”Putinpriser” men faktum är att omkring 55 procent av drivmedelspriserna utgörs av skatt. Våra grannländer lider inte av samma skyhöga priser. Skillnaden? Svenska politiker.

Bryt uran i Sverige

Som om inte detta vore nog så importerar Sverige dessutom uran från Ryssland, vilket vi nu utgår från att Sverige styr om mot andra leverantörer. Men det skulle gå utmärkt att bryta uran även i Sverige, om inte S-regeringen med stöd av Centern hade förbjudit det 2018. Ännu ett beslut som har gynnat Putin och hans krigskassa. 

Faktum är att förtida nedläggningar av svensk kärnkraft, tillåtelse av rysk gasexport genom svenska vatten och förbud mot uranbrytning på svensk mark, allvarligt har bidragit till att möjliggöra Putins krig i Ukraina. Allt detta hade kunnat stoppats av svenska politiker. 

Det är hög tid för nya politiker, politiker som inte är Putins nyttiga idioter. 


Av Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna


Martin Kragh: Putin saknar alla spärrar