Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grön ungdom: Vi vill ha Märta Stenevi som språkrör

Märta Stenevi har nu stöd både från Miljöpartiets valberedning och ungdomsförbund.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Sigrid Jämting, Grön ungdom.
Erik Wahlström, Grön ungdom.
Vera Röös, Grön ungdom.

Miljöpartiet har misslyckats med att nå ut till väljarna och skapa förtroende för vår politik. Vi menar att Märta Stenevi är den kandidat som kan vända utvecklingen, och förespråkar därför henne som Miljöpartiets nästa språkrör, skriver Grön ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vem som blir Miljöpartiets nästa språkrör kommer att vara avgörande för partiets framtid. Fundamentalt för vår möjlighet att ställa om samhället är att vi har ledare som kan utveckla vårt parti och skapa stöd för vår skarpa politik. Den miljö- och klimatutmaning som hela världen står inför kräver stora insatser och ännu större ledarskap. Det är det som det här språkrörsvalet handlar om.

Det nya språkröret måste kunna ta itu med Miljöpartiets omfattande problem. Med ett väljarstöd som kryper längs riksdagsspärren och de senaste årens enorma förtroendetapp för vår klimat- och miljöpolitik är behovet av självkritik och förändring uppenbart. 

Vi i Grön ungdom kräver därför i samband med det nya språkröret en nystart för partiet där vi tar oss an våra omfattande problem:

Kommunikationen 

Det har saknats entusiasm och självförtroende i den miljöpartistiska kommunikationen. Det är ett stort misslyckande att partiet haft svårt att locka personer till riksdagens enda gröna röst trots att klimatfrågan står högt på dagordningen och engagerar folk i hela landet. Samtidigt har det saknats förmåga att tydliggöra hur vi skiljer oss från andra partier i de sociala frågorna. Nu krävs en person med den kommunikativa förmågan att föra fram Miljöpartiets svar på hur vi kan lösa både utmaningarna för klimatet och välfärden.

Väljarna

Sedan 2014 har Miljöpartiet tappat mer än hälften av de unga väljarna, vilket inte kan beskrivas som annat än en katastrof givet ungas enorma klimatengagemang. 

Stenevi besitter en förmåga att tala till folk på ett engagerande och konkret sätt som tidigare har saknats hos våra företrädare.

Nästa språkrör måste ha förmågan att fånga upp de ungas röster och leverera svar på deras krav på samhällsförändring. För att återupprätta vårt förtroende hos väljarna krävs därför en inlyssnande och karismatisk person som kan skapa delaktighet i vårt politiska arbete.

Politiken

Miljöpartiet måste satsa på trygghet till vanligt folk och ligga i framkant med innovativa lösningar på de utmaningar Sverige står inför. När människor går till valurnorna ska de inte behöva välja mellan klimatet och välfärden, utan vara säkra på att Miljöpartiet erbjuder politik för hela samhället. Vi behöver därför ett språkrör som kan bygga förtroende i fler sakfrågor. Miljöpartiet ska vara det självklara alternativet för den som vill ha ett progressivt och jämlikt samhälle som finns till för alla, inte bara några få. 

Sammantaget krävs ett språkrör som har förmågan att formulera och kommunicera Miljöpartiets ideologiska grund – strävan efter att omstrukturera samhället i grunden, bortom dagens linjära ekonomi. 

Kan tala till folket

För att lösa Miljöpartiets problem vill vi i Grön ungdom se Märta Stenevi som språkrör. Vi tror att hon är personen som kan vända Miljöpartiets negativa utveckling, skapa självförtroende i vår rörelse och ingjuta hopp i samhället. Hon har uppvisat stor kompetens i en bredd av politiska frågor och besitter en förmåga att tala till folk på ett engagerande och konkret sätt som tidigare har saknats hos våra företrädare.

Vi är säkra på att Märta Stenevi är den ledare som tillsammans med Per Bolund kan göra Miljöpartiet till det självklara valet för den som vill ha ett solidariskt samhälle och en framtid som är värd att se fram emot.


Av Grön ungdoms kongressombudsgrupp:

Sigrid Jämting

Vera Röös

Olivia Fransson Romanov

William Olsson

Axel Lundholm Ericson

Hanna Gunnari

Erik Wahlström

Laban Melchert Thelaus

Emmy Nilsson