Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grön Ungdom bör rikta kritiken mot skurkstaterna

Foto: Cornelia Nordström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Expressen den 16 juli uppmanade Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt Israel att låta sina oljefyndigheter stanna kvar i marken. Israel bör ta ansvar för klimatet genom att inte utvinna de upp till 250 miljarder fat skifferolja man funnit, menar Tovatt.

Grön Ungdom har rätt i att ett fortsatt utvinnande av olja innebär ett steg bort från ett fossilbränslefritt samhälle. Och visst vore det hedervärt om världens oljeländer, i syfte att värna om klimatet, avstod från att utvinna sina oljefyndigheter. Men varför är det just Israel som har en skyldighet att avstå från det svarta guldet?

Israels nya fynd beräknas vara i klass med Saudiarabiens oljetillgångar. Vid sidan av saudierna har Iran, Irak, Förenade Arabemiraten och Kuwait hundratalet miljarder fat olja var. Den nya upptäckten kommer att röra till den ekonomiska maktbalansen mellan Israel och dess grannländer.

I skenet av att de främsta av Mellanösterns oljeländer är diktaturer, ökända för grymma människorättskränkningar, kan en sådan maktförskjutning vara önskvärd. Även Israels gasfyndigheter kommer att påverka maktbalansen. De enorma fyndigheterna i Medelhavet gör att landet kommer att kunna exportera gas. För Europas del skapar detta ett alternativ till att importera från det ständigt mer auktoritära Ryssland.

Istället för att fokusera på Israels oljeutvinnande bör Grön Ungdom rikta sina krav mot de verkliga skurkstat-erna inom energi- sektorn.


Katarina Tracz

Biträdande chef, tankesmedjan Frivärld