Grilla vegetariskt i sommar!

Hellre grönt än kött på grillen.
Foto: Zara Daly
Martin Smedjeback, Svensk mat- och miljöinformation.
Foto: Jose Figueroa
Mathilda Jerenius, Svensk mat- och miljöinformation.
Foto: Moa Sandh.

I Sverige konsumerar vi i genomsnitt cirka 85 kilo kött per person och år, dubbelt så mycket som världssnittet. Köttätandet är ett allvarligt miljömissbruk. Det är dags att skippa biffen på grillen i sommar och ta fram grönsakerna, skriver Mathilda Jerenius och Martin Smedjeback från Svensk mat- och miljöinformation.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu är sommaren här och det är dags att dra fram grillen. Många väljer att lägga en köttbit på grillen. Men om fler i stället valde att grilla vegetariskt kan vi drastiskt minska den markyta som går åt för att framställa vår mat. Vi sänker dessutom dramatiskt våra utsläpp av de mycket skadliga växthusgaserna metan och dikväveoxid, som frigörs som biprodukter från köttdjurens matsmältning. Och då har vi inte ens gått in på de etiska fördelar det innebär i form av minskat djurutnyttjande och de hälsovinster som det ger för dig som konsument.

Ett kilo nötkött orsakar lika mycket växthusgaser som tio liter bensin. Skatten på bensinen inklusive moms är 86 kronor, medan skatten på nötköttet bara är 8 kronor. Professor Ing-Marie Green på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) sågade på grundval av detta regeringens klimatpolitik när det gäller köttfrågan i SVT:s Rapport i slutet av juni.

Enligt FN:s jordbruksorgan FAO står boskapssektorn för omkring 15 procent av den globala klimatpåverkan. Procentsiffran kan säkerligen sättas både högre och lägre, beroende på exakt vilka aspekter av djurhållningen man räknar in. Men huvudbilden kvarstår: köttkonsumtionen är en tickande klimatbomb och politikerna måste vidta åtgärder för att få ned den. Att införa ekonomiska styrmedel på nationell nivå är ett effektivt sätt att minska konsumtionen. Men hur sådana styrmedel ska utformas måste utredas väl, för att de ska få rätt effekt och slå hårdast mot det kött som är sämst för miljön. Under tiden finns det mycket vi kan göra på kommunal nivå och som privatpersoner.


I Sverige konsumerar vi i genomsnitt cirka 85 kilo kött per person och år, vilket är mer än dubbelt så mycket som världssnittet. Bara de senaste 20 åren har köttkonsumtionen per person i Sverige ökat med cirka 50 procent. Djurhållningen upptar redan i dag 70 procent av världens jordbruksmark och nära en tredjedel av jordens isfria landyta. Detta allvarliga miljömissbruk hotar vår miljö och leder till högre matpriser, vilket ökar risken för svält i världen.

De senaste åren har vi sett något av en vegovåg i Sverige, där allt fler människor får upp ögonen för vegetabiliska alternativ till kött. Det har dykt upp en rad nya, spännande djurfria produkter i handeln. Tidskrifter och magasin om vegetarisk mat och livsstil har börjat ges ut och restaurangerna har börjat servera många fler vegorätter. Men det räcker inte om vi ska rädda planeten, då måste fler vara beredda att ställa om.


Att byta dagens köttnorm mot en vegonorm är ett bra sätt att påbörja processen. Offentliga måltidsanordnare kan gå före och erbjuda vegetariskt som grundalternativ och låta dem som vill ha något annat beställa det som specialkost. På så vis kan vi byta ut den miljö- och hälsovådliga köttnormen mot en mer hållbar och hälsosam vegonorm utan att begränsa någons frihet att äta vad den vill. Den offentliga maten är dock en mindre del av den mat vi konsumerar. Därför är det dags att se över vilken mat vi konsumerar till vardags. I stället för att slentrianmässigt äta kött till varje måltid är det i dag enklare än någonsin att välja vegetabiliskt, även om man fortfarande äter kött någon gång ibland.


Vi vill därför uppmana alla som plockar fram grillen för att njuta av god mat i sommar: Fundera på om det inte är dags att testa någon av de vegetabiliska matvarianterna. Under semestern kan du i lugn och ro testa dig fram bland den vegetabiliska maten, så att du till hösten har rutin på hur du äter hållbart till vardags och kan välja vego även när jobbstressen sätter i gång igen. I längden vinner alla på det!


Mathilda Jerenius

Martin Smedjeback

Svensk mat- och miljöinformation