Jonas Sjöstedt, partiordförande (V) Foto: Pelle T Nilsson/Small Media
Jonas Sjöstedt, partiordförande (V) Foto: Pelle T Nilsson/Small Media

"Grekland valde politik som räddar folk"

Publicerad

Grekiska vänsterpartiet Syrizas enorma framgång ligger i att de faktiskt hjälper de som drabbas.
 Syrizas parlamentsledamöter avstår 20 procent av sin lön till ett nationellt solidaritetsnätverk och partiet bekämpar EU:s och högerns politik som har drabbat Grekland så hårt, skriver Jonas Sjöstedt (V).

"Nej, det är inte rika som ger, det gör andra som inte har så mycket.
" Antonia som svarar på min fråga är en kvinna i 50-årsåldern. Hon berättar om solidaritetscentret i stadsdelen Vyronas i Aten. Här samlar de in mat till dem som inte har, i stadsdelens affärer kan den som vill köpa lite extra, och ge till insamlingen. En del bagerier ger dem gårdagens bröd.

Till källarlokalen kommer en strid ström av människor, många äldre. De lämnar lokalen med en påse med förnödenheter. Så klarar de sig i ett Grekland där 17 procent av befolkningen inte har tillräckligt med pengar till mat. De hjälper varandra. Antonia berättar om hur många skäms för att be om hjälp, de har förlorat allt i krisen. "Vi ger återkommande stöd till mer än 500 familjer", berättar Antonia. Många av dem som samlar in och delar ut är själva hjälpbehövande.

Antonia visar lagret av ris, makaroner, tomatsås och olja. Stora säckar med ris och mjöl är staplade på golvet. De kommer från Solidarity for all, det nationella nätverket för solidariteten. Över hela Grekland finns center som detta som delar ut mat, kläder och leksaker som samlats in. I samma nätverk finns 45 vårdcentralerna där frivilliga läkare, tandläkare och apotekare hjälper alla de som inte längre har rätt till sjukvård och mediciner. Barn som inte får vaccin annars, kvinnor som inte för mödravård.

Solidarity for All är inte en del av Vänsterpartiet Syriza. Men många av aktivisterna är medlemmar i partiet. Syrizas ledamöter i parlamentet avstår 20 procent av sin lön till nätverket. Antonia är också medlem liksom många andra i källarlokalen.
 "Självklart röstar vi på Syriza, här i Veronaz kommer nog de flesta att göra det", säger hon.

Antonia och solidaritetsarbetet är en viktig förklaring till vänsterpartiet Syrizas valseger. De gamla maktpartierna, Ny Demokrati och PASOK, är korrumperade och har hjälpt sina egna samtidigt som de har lytt EU:s påbud om dramatiska nedskärningar.

Syriza är inte en del av den gamla eliten som har gynnat sig själv, de har bekämpat EU:s och högerns politik som har drabbat Grekland så hårt. De kräver att politiken läggs om, de vägrar lyda troikan från EU, ECB och IMF. Dessutom hjälper de faktiskt de som drabbas.
 Där ligger en viktig del av förklaringen till Syrizas enorma framgång, från ett litet vänsterparti som hade stöd av några procent av väljarkåren för några år sedan, till att bli Greklands största och styrande parti.

Nu utmanas snart EU:s dogmer på allvar av en ny regering ledd av partiet. 
Högerpolitiken har varit en katastrof för Grekland. Den egna politikens misstag med korruption, ineffektivitet och en överklass som smiter från skatt har förvärrats av euron och EU:s stenhårda nedskärningspolitik. Jag förstår att moderaten Sotiris Delis som skriver i Expressen 23/1 inte vill medge det, men det är ett faktum. Högerns och EU:s politik har misslyckats totalt.

Grekland har gjort dramatiska nedskärningar. De flesta unga saknar jobb. Unga välutbildade greker lämnar landet. Barn får inte vaccin och skolmat. Dödligheten ökar och sjukdomar kommer tillbaks när vården inte fungerar. Men ändå har skulden ökat till 180 procent av bnp. En bnp som samtidigt har krympt med en fjärdedel.

Grekland behöver välfärd, investeringar och arbete. EU:s politik har varit som att tvinga en svältande att banta.
 För högern i Grekland och i EU återstod att hota grekerna med ännu värre villkor. Men de som har förlorat allt var inte så mottagliga för den sortens hot. De står och pratar med Antonia i källaren om att de har fått nog nu. De organiserar själva den solidaritet som inte samhället står för. De röstar för en politik som räddar folk - inte banker. De röstade på Syriza och gav dem valsegern.

 

Jonas Sjöstedt, partiordförande (V)

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag