Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grattis till jobbet, Bolund – men var ska folk bo?

Sveriges nya bostadsminister Per Bolund (MP) har en hel del problem att lösa. Foto: LISA MATTISSON
Moderaten Dennis Wedin är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Det råder en allvarlig bostadsbrist i Sverige – och missnöjet och frustrationen växer. I exempelvis Stockholms län är var tredje familj trångbodd. 

Här är fem nationella reformer som nya bostadsministern Per Bolund borde ta tag i, skriver bostads- och fastighetsborgarråd, Dennis Wedin (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BOSTAD. Grattis, Per Bolund till ett av de absolut viktigaste politiska uppdragen i den nya regeringen. Jag vill som bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stadshus bjuda in dig till ett Stockholmsbesök, där vi under en eftermiddag besöker en rad viktiga byggprojekt och stadsdelar med stor potential. Jag tar med en termos med varmt kaffe, två ostmackor, och fem nationella reformförslag för den nya regeringen att arbeta vidare med.

Trångboddheten ökar

Det råder en allvarlig bostadsbrist i Sverige. I exempelvis Stockholm växer missnöjet och frustrationen. Det handlar om ungdomar som har svårt att få sin första bostad, om småbarnsfamiljer som har svårt att flytta till något större. Bristen på bostäder bidrar till trångboddhet, sociala problem och försvårar för ungas etablering på bostadsmarknaden. I Stockholms län har andelen trångbodda barnfamiljer ökat med nästan tio procentenheter sedan 80-talet, och i dag är var tredje barnfamilj trångbodd. 

Bostadsbristen i Sverige skapar sociala problem, skriver Dennis Wedin.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Det finns anledning till oro kring svensk bostadsmarknad. Kommunerna har ett lagstadgat bostadsförsörjningsansvar, men för att kunna öka byggtakten behövs omfattande nationella reformer. Den nya regeringen har ett viktigt jobb att göra med att luckra upp i regelverken för att öka kommunernas möjligheter att bygga mer, snabbare och till lägre boendekostnad. 

Fem reformer mot bostadsbristen

För Stockholms stad efterfrågar jag följande nationella reformer: 

1. Reformera plan- och byggreglerna

Idag tar vägen från idé till inflyttningsklar bostad alldeles för många år, planeringsprocessen är tidskrävande och flera steg är överflödiga. Det orsakar långa ledtider och gör byggprocessen dyrare. Den nya regeringen måste korta de långa och krångliga processerna avsevärt.

2. Öka rörligheten i det befintliga beståndet

Enbart nyproduktion kommer inte att lösa bostadsbristen, utan det behövs reformer för att öka rörligheten i det befintliga beståndet. Flyttskatterna och ränteavdrag bör ses över i stort. I ett första steg bör taket för uppskov tas bort permanent och uppskovsräntan sänkas. 

3. Gör det enklare att hyra ut i andra hand

För att bättre nyttja det befintliga bostadsbeståndet behöver möjligheten öka för privatpersoner att upplåta den egna bostaden. Framförallt i de större städerna bör schablonavdraget höjas och andrahandsuthyrning skattebefrias för del av bostad. Dessutom måste bostadsrättsinnehavarens ställning stärkas så att fler får tillåtelse att hyra ut sin bostad i andra hand.

4. Mer hållbara bostäder

Den grönblåa majoriteten i Stockholms stad vill ställa höga miljökrav på hela byggprocessen och verkar för att fler byggnader uppförs med klimatneutrala konstruktionsmaterial. I ett nationellt arbete kring minimikrav vid byggande utifrån ett livscykelperspektiv, bör en tät dialog föras med såväl kommuner, som entreprenörer och teknikinnovatörer. 

5. Skyndsamt utreda det senaste amorteringskravet      

Den generella utgångspunkten måste fortsatt vara att minska hushållens skuldsättning. Effekterna av det senaste amorteringskravet måste dock noggrant utredas. Det infördes vid en tidpunkt då marknaden redan var på nedgång, och kan ha bidragit till en dämpande effekt på Stockholms bostadsmarknad.  

Minska regelverket

Grattis till ditt nya uppdrag. Sverige behöver bedriva en aktiv reformpolitik för fler bostäder. I detta arbete vill vi från den grönblåa majoriteten i Stockholms stad bidra. Vi måste gemensamt göra det vi kan, såväl nationellt som lokalt, för att öka reformtempot, minska regelverket, och bryta segregationen.

 

Av Dennis Wedin (M) 

Bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad