Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grattis kungen! Du är bra för demokratin

Sveriges längst sittande kung fyller 75 år i dag.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Johan Romin är historiker och journalist.
Foto: Kajsa Stina Romin

Monarkin Sverige består av alla oss. 

Carl XVI Gustaf är allas kung. 

Det ska vi vara glada för! skriver historikern Johan Romin på kungens 75-årsdag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag fyller kung Carl XVI Gustaf 75 år. Han är svensk historias längst sittande kung. I höst är det 48 år sedan kungen efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf.

Sedan 1973 har både Sverige och monarkin förändrats drastiskt. När kungen tillträdde fick han upprepa styltiga fraser som ”fordom stormäktigste, högborne furste”, samma ord som Gustav II Adolf fick uttala i sin kungaförsäkran 1611. 

I dag är 1600-talet borta. Sveriges monarki har förändrats. Kungen är både folklig och folkkär.

Samtidigt finns små, men högljudda röster som vill avskaffa monarkin. Uppfattningen är att i en sann demokrati borde folket få välja statschef.

Monarkierna toppar demokratilistorna

Men graden av demokrati i Sverige kan faktiskt sjunka om monarkin avskaffas. 

Jag ska förklara varför.

Västra Europa har 13 fullvärdiga och starka demokratier. Sju stycken av dem, mer än hälften alltså, är monarkier. Monarkierna ligger också i topp vad gäller demokrati i hela världen. Av 167 bedömda länder är det mest demokratiska landet en monarki: Norge, och det tredje mest demokratiska är också en monarki: Sverige.

Carl XVI Gustaf vid kröningen 1973.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD

Bedömningen kommer från tidskriften The Economists årliga Democracy Index, där länder rangordnas efter graden av demokrati. I undersökningen bedöms inte enbart ländernas styren, utan demokrati är ett vidare begrepp som också handlar om fungerande myndigheter, om medborgerliga rättigheter, samt om politisk kultur.

Problem för republikerna

Hur ser det då ut för de länder som historiskt sett brukar lyftas fram som republikanska förebilder med presidenter som statschefer? Frankrike och USA tar sig inte ens upp bland de starkaste demokratierna. Frankrikes siffra har dessutom dalat och återfinns tillsammans med USA bland ”bristfälliga” demokratier, trots relativt starka valsystem.

Både USA och Frankrike har nämligen en svagare politisk kultur än Sverige och det är här som kungens starkaste bidrag till demokratin finns.

I länder med republikanska system måste presidenten då och då ge sig ut i valrörelser. I vår tid är presidentval ofta populistiska företeelser. Donald Trump är det tydligaste exemplet. Som känd och rik började han twittra populistiska budskap med råa angrepp och växte snabbt i popularitet och vann valet 2016. Men halva USA avskydde Trump, bland annat eftersom de blivit angripna och hånats under valkampen. Hur många av dessa kände sig sedan representerade av Trump? Knappt någon. Sprickan i USA växte.

Vill ni ha en populist på tronen?

Låt oss säga att Sverige skulle ha ett val av kung och få en motsvarande utveckling.

Rader av politiker och kändisprofiler skulle älska att ge sig in i kampen om den svenska tronen. Populistiska budskap riktade mot nyanlända eller minoritetsgrupper skulle kanske få fotfäste. Valdeltagandet skulle dessutom troligen bli ganska lågt. En populist skulle lätt kunna nå tronen.

Du gör ett utmärkt jobb i att representera alla svenskar: gamla som unga, kvinnor som män, nyanlända som gammelanlända, majoritetsbefolkning som minoritetsgrupper.

Skulle de personer som blivit angripna i en sådan valrörelse känna att den nyvalda ”kungen” också var deras kung? Knappast.

Klyftorna i samhället skulle öka, misstroendet växa. Alltfler skulle känna att Sverige inte längre var ett land för dem, kanske vända demokratin ryggen.

Full pott för politisk kultur

Men i Sverige kan inte en populist bli kung. Politik rör istället den exekutiva makten i den parlamentariska demokratin. Kungen är kung oavsett vem som styr i riksdagen. En stark politisk kultur frodas under den opolitiske statschefen. Sverige har därför poängen tio av tio möjliga vad gäller politisk kultur.

Så grattis kungen! Du har moderniserat kungahuset och gör ett utmärkt jobb i att representera alla svenskar: gamla som unga, kvinnor som män, nyanlända som gammelanlända, majoritetsbefolkning som minoritetsgrupper. 

Monarkin Sverige består av alla oss. 

Carl XVI Gustaf är allas kung. 

Det ska vi vara glada för!


Av Johan Romin

Historiker och journalist

Se mer:

Kungen ser en katt – avbryter intervjun.
Kungen fostrades att sitta på tronen – och så är det även med prinsessan Victoria.