Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gränsen är nådd nu, Morgan Johansson

Skogsbrand i Rörbo utanför Sala – en obehaglig påminnelse om jättebranden 2014. Foto: PETER KRÜGER/TT
Den torra väderleken pressar räddningstjänstens samlade förmåga till bristningsgränsen, skriver debattörerna. Här bekämpas en av de senaste skogsbränderna, också den utanför Sala. Foto: TT
Brandmannen Christer Nyberg skriver om en ohållbar och farlig situation.
Magnus Sjöholm är brandman och ombudsman på Brandmännens riksförbund.

Skogsbränder rasar och torkan fortsätter. Nu larmar Brandmännens riksförbund om en farlig underbemanning: 

På vissa stationer är upp till hälften helt outbildade – många har inte ens C-körkort för att köra brandbilarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BRANDKÅREN. Det är hektiskt för många inom svensk räddningstjänst. Den torra väderleken pressar räddningstjänstens samlade förmåga till bristningsgränsen. Inrikesminister Morgan Johansson (S) menar att –” Sverige har en räddningstjänst i toppklass, med välutbildade brandmän och en bra grundorganisation” Jovisst, goda exempel går att finna men sammanfattningsvis finns det stora sprickor i den bilden.

Behovet av satsningar är stort, en första samlad prognos BRF gjort ligger på ca 10–15 miljarder. Stationer behöver förnyas, vagnparkens innehåll behöver ses över och arbetsmiljön behöver förbättras. Men viktigast av allt, en förändrad personalpolitik där arbetsgivarorganisationer ser personalen som dess främsta resurs i stället för att ta den för givet. 

 

LÄS MER: Boende i Västmanland evakuerade: "Elden 300 meter från vårt hus" 

 

Sveriges räddningstjänst består av hel- och deltidspersonal samt personal i brandvärn i beredskapstjänst i kommuner/kommunalförbund. Myndigheten för samhällsskydd & beredskap (MSB) uppger att det finns ca 10 700 deltidsbrandmän i Sverige, samt ca 4 800 heltidsbrandmän. Brandmännens Riksförbund (BRF) har goda skäl att ifrågasätta siffrorna.

Endast omkring hälften inom deltidsstyrkorna klarar, inom en rimlig tid, att påbörja en rökdykarinsats för att rädda liv.

BRF befarar att de senaste åren har över tusen deltidsbrandmän valt att sluta. Som ett resultat av det har omorganisationer genomförts. Stationer som inte längre kunnat upprätthålla sin numerär har fått en förändrad operativ förmåga. De har ofta fått en annan utrustning och ett nytt arbetssätt, där de tidigare ”rökdykarstyrkorna” blivit till mindre enheter med mindre numerär. 

De saknar kunskap för att snabbt rädda liv

I Sverige finns det i dag under 500 stycken rena deltidstyrkor. BRF befarar att endast omkring hälften av dem, inom en rimlig tid, kan påbörja en rökdykarinsats för att rädda liv. I övriga fall behöver de först vänta in en annan styrka, som kan ta 1–60 minuter att komma på plats. Siffrorna kommer från den undersökning BRF sjösatte i februari och där en delredovisning av resultatet kommer att presenteras i Almedalen. 

 

LÄS MER: Lotta Gröning: Räddningstjänsten håller på att kollapsa

 

På vissa stationer är upp till hälften av brandmännen helt outbildade. Det saknas utbildning för rökdykning, att kunna hantera trafikolyckor, det finns inte motorsågskörkort samt ett ständigt problem med brist på innehav av C-körkort vilket krävs för att kunna köra brandbilen. Det saknas även utbildade räddningsledare, i flera fall har de som innehar den rollen endast genomgått en internutbildning. 

Inrikesminister Morgan Johansson (S) pratar med Göran Cederholm (tv) och Barry Levis som ledde släckningsarbetet utanför Sala förra veckan. Foto: TT

Vår beredskap har inte blivit bättre

Att referera till att Sveriges samlade beredskap är bättre endast genom att man går in med mer resurser i ett tidigare skede vid en stor brand, är att ta lätt på uppgiften. Att organisationer lärt sig av misstag är en självklarhet. Att gå in med mycket resurser i ett tidigt skede har varit möjligt i årtionden och är inte ett sätt att påvisa att Sveriges samlade beredskap är bättre nu än tidigare. Snarare behöver inrikesminister Morgan Johansson i stället tillsammans med ansvariga myndigheter titta på vad som behövs för att räddningstjänsten i Sverige ska ha en god beredskap. En organisatorisk utveckling innefattande utrustning, ledningsförmåga och framförallt personal är det som enligt BRF behövs.

Utveckling måste ske – fråga oss om hjälp 

Brandmännens Riksförbund efterlyser samarbete med regering, myndigheter och arbetsgivare. Då BRF har lång erfarenhet kring olyckor och bränder vill BRF vara delaktig och erbjuda hjälp att utveckla räddningstjänsten. Något som är akut då en fortsatt nedåtgående spiral innebär att det inom bara något år skulle finnas drygt hälften av dem som statistiken säger finns. Då blir Västmanlandsbranden betydligt mer svårsläckt än 2014.

 

Av Brandmännens riksförbund, genom:

Magnus Sjöholm

Brandman och ombudsman 

Christer Nyberg

Brandman & sakkunnig räddningsman i beredskap 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!