Birgitta Ohlsson. Foto: Henrik Montgomery/TTBirgitta Ohlsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Birgitta Ohlsson.

 Foto: Henrik Montgomery/TT
Liberaler som feminister avvisar till skillnad från Kristdemokraterna och Moderaterna hemmafrufällor som vårdnadsbidraget, skriver Birgitta Ohlsson. Foto: Gunnar AskLiberaler som feminister avvisar till skillnad från Kristdemokraterna och Moderaterna hemmafrufällor som vårdnadsbidraget, skriver Birgitta Ohlsson. Foto: Gunnar Ask

Liberaler som feminister avvisar till skillnad från Kristdemokraterna och Moderaterna hemmafrufällor som vårdnadsbidraget, skriver Birgitta Ohlsson.

 Foto: Gunnar Ask
I dag inleds Folkpartiets landsdagar. Foto: Lisa MattissonI dag inleds Folkpartiets landsdagar. Foto: Lisa Mattisson

I dag inleds Folkpartiets landsdagar.

 Foto: Lisa Mattisson

Gräns mellan liberaler och konservativa

Publicerad

I dagens politiska landskap går högern högerut och den rödgröna regeringen förankrar sitt stöd i Vänsterpartiet.

Det finns därför all möjlighet för ett liberalt parti att självständigt formulera sin socialliberala politik, skriver Birgitta Ohlsson (FP).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

John F Kennedy, sammanfattade liberalismen med orden:

”Liberalismen är inte främst ett partiprogram eller några bestämda vallöften – utan en attityd som vi bär i hjärnan eller hjärtat, en tro på människans möjligheter att genom förnuft och omdöme öka den rättvisa, den frihet och den solidaritet som allt mänskligt liv förtjänar.”

Och i en tid där liberala värderingar segrat är de paradoxalt samtidigt mer hotade än på länge i vår omvärld. Islamistiska terrorister vill släcka friheten både i Mellanöstern och Europa. Högerextremister och populister - olika nyanser av brunt - växer sig starkare i europeiska parlament. Putins Ryssland blir alltmer auktoritärt och attackerar grannländer militärt. Vänsterpopulister vinner framgångar i ett ekonomiskt krisande Europa.

I en sådan tid är det viktigt att hålla kompassen. Som DN:s ledarsida uttryckte det i höstas: ”Att våga stå still i ett böljande väljarlandskap är ibland den kraftigaste rörelsen av dem alla”. Det är svårt att stå still i den allvarsamma politiska verklighet vi lever i, där händelseförloppen är snabba, men liberaler bör begrunda dessa ord när vi i dag startar vårt sista landsmöte som Folkpartiet och föreslås byta namn till Liberalerna.

 

Liberaler kan tycka olika om betygsystem, skattetryckets nivå eller om vården ska skötas av landstinget eller staten. Men liberaler som frihandelsvänner tycker inte likt Centerpartier, Kristdemokraterna och Moderaterna att staten ska gå in och stödköpa mjölk när priserna faller - lika lite som Maud Olofsson ville stödköpa Saab under bilkrisen.

Liberaler som tror på marknadsekonomi till skillnad från vänstern vet att det är en växande ekonomi, inte högre skatter, som skapar välstånd och välfärd. Liberaler försvarar därför valfrihetsreformer i välfärden som gett många kvinnor möjlighet att driva egna företag och tjäna pengar. Men liberalfeminism är mer än RUT-avdrag.

Liberaler som feminister avvisar till skillnad från Kristdemokraterna och Moderaterna hemmafrufällor som vårdnadsbidraget och förespråkar vikten av kvinnors ekonomiska oberoende. Liberaler vet av historisk erfarenhet att unkna könsroller försvinner inte av sig själv utan det behövs en feministisk infrastruktur med offentligt finansierad barnomsorg, skattesystem som premierar arbete och öronmärkta månader i föräldraförsäkringen. Liberaler erkänner till skillnad från delar av vänstern att hedersförtryck finns och ska bekämpas.

Liberaler som Europavänner ägnar inte likt gnällig borgerlighet eller stingslig vänster valrörelser åt att rada upp vad EU inte ska göra - vi vågar i stället ge EU mer muskler att bekämpa terrorism och sexslaveri genom ett europeiskt FBI.

Liberaler som internationalister tycker inte att solidariteten stannar vid nationsgränsen utan vill till skillnad från samtliga riksdagspartier ge vapen till kurder som på fältet bekämpar IS.

 

Liberaler till skillnad från Moderaterna och Kristdemokraterna skulle aldrig dela partigrupp med Viktor Orbán som i egenskap av Ungerns premiärminister urholkat landets demokrati. För mitt i svensk borgerlighet går en gräns mellan liberaler och konservativa partier. Och i ett politiskt landskap, där högern går högerut och en rödgrön regering förankrar sitt stöd i Vänsterpartiet finns det all möjlighet för ett liberalt parti att självständigt formulera sin socialliberala politik.

Ett namnbyte till Liberalerna förpliktigar på allvar. Vi måste sluta drömma oss tillbaka till forna tiders segrar om folkskolan, rösträtt och bistånd och i stället formulera framtida segrar. Matchar vi vår historia kan vi också förtjäna vår framtid och ett väljarstöd på mer än 5,4 procent.

 

Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot (FP)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag