Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör Sverige till det första rökfria landet

Vi är redan på god väg att fasa ut cigaretterna, men mer kan göras, skriver två företrädare för tobaksjätten Philip Morris.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Anette Rosengren, nordisk koncernchef, Philip Morris.
Claude Guiron, vetenskaplig direktör, Philip Morris

Det bästa är att aldrig börja röka. Den som röker bör sluta eller åtminstone ges incitament att byta till rökfria alternativ. 

Sätt ett slutdatum för cigarettförsäljning, skriver tobaksjätten Philip Morris.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Trots bred kännedom om rökningens skadeverkningar röker upp till en miljon svenskar fortfarande. Två fakta gör Sverige unikt: fler kvinnor än män röker och andelen tobaksrelaterad dödlighet är lägst i EU. Tobaksanvändningen är lika utbredd i Sverige som i resten av EU, men över hälften av alla svenska tobaksanvändare använder rökfria alternativ, främst snus. Vi är redan på god väg att fasa ut cigaretterna, men mer kan göras. 

I Sverige snusar 4 procent av kvinnorna jämfört med 18 procent av männen dagligen. Detta reflekteras i statistiken över rökningsrelaterade sjukdomar där kvinnor i högre utsträckning drabbas. Cigaretter är tveklöst farligast för hälsan, eftersom tobaken förbränns och det därmed skapas en stor mängd skadliga substanser. Rökfria produkter är i jämförelse betydligt mindre skadliga, även om de inte är helt ofarliga.

Att sluta röka är fortfarande det bästa. Men, det är orimligt att inte låta rökarna ta del av vetenskapliga fakta om fördelar och risker med nya alternativ.

I dag är det förbjudet för en tobaksproducent att i sin kommunikation till vuxna rökare tala om att en tobaksprodukt är mindre skadlig än en annan. Att sluta röka är fortfarande det bästa. Men, det är orimligt att inte låta rökarna ta del av vetenskapliga fakta om fördelar och risker med nya alternativ. Det gör att rökarna blir kvar i den skadligaste formen av tobaksbruk, rökning. Både samhället och vården bör informera om riskerna med de olika alternativen som finns.

Vinst för enskilda och folkhälsan

I Storbritannien uppmuntrar Folkhälsomyndigheten och läkarförbundet rökare att byta till rökfria alternativ. Det ses som en vinst för den enskilda människan och folkhälsan i stort. Med flera olika typer av rökfria alternativ kan fler rökare, inte minst kvinnor, ta steget från tobaksrökning.

Vi har avsatt närmare 60 miljarder kronor på forskning och utveckling av mindre riskfyllda, tobaks- och nikotinprodukter som alternativ till rökning. Däribland en ny teknologi som värmer tobaken i stället för att förbränna den, heat-not-burn. Tekniken avger en ånga med i medeltal upp emot 95 procent lägre nivåer av hälsoskadliga ämnen jämfört med cigarettrök. Innovation och utveckling av bättre alternativ till rökning är det vi som företag kan göra för att bidra till en rökfri värld.

Med sin låga andel rökare och tradition av rökfria produkter kan Sverige bli världens första land utan cigaretter. Sätt ett slutdatum för cigaretter kombinerat med ett tobaksregelverk baserat på principen att det viktigaste är att minska skadorna, inte få bort allt bruk. Låt oss tillsammans – företagen, samhället och vården – göra Sverige till världens första rökfria land.

 

Av Anette Rosengren

Nordisk koncernchef, Philip Morris

Claude Guiron 

Vetenskaplig direktör, Philip Morris