Rasmus Törnblom, ordförande Muf. Foto: Anna-Karin NilssonRasmus Törnblom, ordförande Muf. Foto: Anna-Karin Nilsson
Rasmus Törnblom, ordförande Muf.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Peter Eriksson (MP). Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENPeter Eriksson (MP). Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Peter Eriksson (MP).  Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Gör inte som dina kolleger nu, Eriksson

Publicerad

Nästan alla problem på den svenska bostadsmarknaden beror på de tidigare bostadsministrarna, skriver Rasmus Törnblom, ordförande för Muf.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Peter Eriksson har i dag fått ett av Sveriges viktigaste politikområden. Bostadsbristen växer. 240 av 290 kommuner har bostadsbrist. Byggtakten är för långsam, planprocesserna för utdragna och regleringarna för många.

Ingen ung människa har missat att bostadsbristen ställer till stora problem. Det är studieplatsen som många unga får tacka nej på grund av att det saknas bostäder på studieorterna, jobbannonsen i någon av Sveriges storstäder som man avstår att svara på eller känslan av att inte kunna flytta hemifrån.

Bostadsmarknaden fungerar inte.

Unga blir allt äldre innan de får sin första bostad. I Sveriges storstäder är den som saknar kontakter hänvisad till dyra svartkontrakt eller ett decennium i en bostadskö. Efter en snabb jämförelse med andra länder i Europa blir det uppenbart att vår bostadsmarknad sticker ut.

Knappt någon annanstans är det lika svårt att hitta en bostad. Inte därför att det saknas mark att bygga på.

Inte heller därför att svenskarna är fattigare än övriga européer. Utan därför att här är det dyrt, krångligt och tar lång tid att bygga.

 

Nästan alla problem på den svenska bostadsmarknaden beror på de tidigare bostadsministrarna. Mehmet Kaplan (MP), Stefan Attefall (KD), Mats Odell (KD) och Mona Sahlin (S) är några exempel på tidigare bostadsministrar som bestämt, styrt och reglerat för mycket.

Muf:s vädjan till Peter Eriksson är därför: Försök inte komma på nya storslagna reformer (som till exempel Kaplans byggmiljarder som inte gick att söka) – börja i stället med att återställa de problem som dina föregångare skapat. Detta behöver göras på tre områden.

Låt människor hyra ut bostäder till varandra – utan att du lägger dig i.

Även om det är ont om bostäder så finns det faktiskt bostäder och rum som skulle kunna hyras ut. Låt inte bostadsrättsföreningar stoppa den som vill hyra ut sin lägenhet. Legalisera vinstdrivande hyresförmedlingar. Ta bort tillämpningen av kostnadsbaserad hyra vid uthyrning av en lägenhet och tillåt i stället den som hyr och den som hyr ut komma överens om priset.

 Vill någon bygga bostäder? Låt hen göra det.

För den som äger mark och vill bygga bostäder är det inte bara att börja bygga. Först krävs en översiktsplan som godkänner området för bostäder, därefter en detaljplan som godkänner bostadsbyggandet på tomten och avslutningsvis krävs ett bygglov. I varje steg ska allt från politiker till grannar, länsstyrelse, rättshaverister och andra intressen yttra sig.

Det överklagas, det hittas fridlysta skalbaggar och kommunpolitikerna faller i många fall lätt när Naturskyddsföreningen eller grannarna börjar mobilisera för att rädda en grön dunge eller ett grönstråk för salamandrar.

Gör livet enkelt för den som vill bygga. Låt den som äger marken bygga på den. För radikalt? Låt det åtminstone räcka med en översiktsplan som tillåter bostäder. Det skulle korta byggtiderna avsevärt och spara pengar såväl för den som bygger, den som köper och för kommunerna.

 Låt den som hyr betala för sin egen hyra.

Den svenska hyresmarknaden är överreglerad. Kötiderna sträcker sig uppemot ett decennium i storstäderna och den som väl lagt beslag på ett hyreskontrakt betalar indirekt för någon annans hyra.

Den som bor på en attraktiv adress får sin jämförelsevis låga hyra subventionerad av någon som betalar en högre hyra på en mindre attraktiv adress. Dessutom gör hyresregleringen att hyrorna inte tar någon hänsyn till efterfrågan.

Trots att hundratusentals människor behöver bostäder de kommande åren sätts hyrorna som att ingen bostadsbrist rådde och investeringar i nya bostäder blir därmed mindre lönsamma att göra.

Börja med att tillåta fri hyressättning i nyproduktion och titta sen på att tillåta fri hyressättning i nya kontrakt. Det kommer leda till att mer börjar byggas.

 

Vår uppmaning till Peter Eriksson är: Gör inte som dina kolleger och överreglera bostadsmarknaden eller ge falska löften. Gör inget nytt - släpp bostadsmarknaden fri.

 

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag