Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gör en riktig insats – köp ”Made in Sweden”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Kjell-Arne Ottosson (KD), klimatpolitisk talesperson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

I Kina är de genomsnittliga utsläppen per kilowattimme 555 gram. I Sverige är de bara 13 gram.

En av de enskilt viktigaste klimatåtgärderna du som konsument kan göra här och nu är att leta efter stämpeln Made in Sweden, skriver Ebba Busch och Kjell-Arne Ottosson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ska vi lösa klimatfrågan är det dags att bokstavligt talat få mer gjort i Sverige. Sverige och Europa har i dag goda förutsättningar att minska de globala utsläppen genom att tillverka mer själva och flytta hit produktion som i dag sker hos utsläppsbovar. Varje gång någon väljer svensktillverkat före varor från till exempel Kina är det en viktig klimatvinst. Genom att skapa förutsättningarna för en ny industriell renässans kan Sverige fortsätta att bidra till klimatomställningen.

Sverige är världsledande

Idag är Sverige världsledande i skiftet till en klimatsmartare värld. Det beror främst på vår fossilfria elproduktion. Utbyggnaden av kärnkraften gjorde att vi toppade våra utsläpp redan på 70-talet. De senaste trettio åren har ny teknik bidragit ytterligare. Exempelvis har fjärrvärme och värmepumpar minskat utsläppen från den egna bostadsuppvärmningen med 95 procent och bränslesnålare bilar har gjort att utsläppen från personbilstrafiken har minskat med mer än en femtedel. 

Revidera Sveriges energimål så att svensk elförsörjning även på lång sikt vilar på kärnkraften.

Svenskt jordbruk är därtill i dag en av Europas klimatsmartaste – och är bäst i klassen ibland annat nöt- och äggproduktion. Allt som allt har Sverige i dag bland de lägsta koldioxidutsläppen per person i OECD och räknar man med koldioxiden som binds i våra skogar är vi nästan helt klimatneutrala. 

Svensk produktion gör stor klimatnytta

Detta innebär att svensk produktion och svensk export gör stor klimatnytta. Genom svensk export nullifieras närmare 26 miljoner ton koldioxidutsläpp som annars hade uppstått om samma produkter tillverkats i andra länder. Det är ungefär lika mycket som hälften av Sverige samlade utsläpp! Detta är den andra sidan av myntet som ibland kallas ”konsumtionsbaserade utsläpp” – där man räknar ut utsläppen som uppstår av vår import.

Den avgörande faktorn är just vår fossilfria el. I Kina är de genomsnittliga utsläppen per kilowattimme 555 gram. I Sverige är de bara 13 gram. Varje gång svensk industri använder el för produktion av en vara – i stället för att kinesisk industri gör det – besparas ungefär 98 procent av utsläppen. Därför bör också en ny- och återindustrialisering vara en del av svensk klimatomställning. På så sätt kan vi göra nytta långt bortom våra egna gränser.

Behåll kärnkraften

En sådan nyindustrialisering kan och bör inte beordras fram av staten – men politiken kan ge god jordmån åt entreprenörer och investerare. Därför vill vi:

Ge förutsättningar för en utbyggnad av kärnkraften. Genom att lösa slutförsvarsfrågan, revidera Sveriges energimål så att svensk elförsörjning även på lång sikt vilar på kärnkraften och säkra kärnkraftens status som klimatnyttig i EU:s taxonomi.

Ge industrin den infrastruktur den behöver för att kunna producera och exportera. Genom att – i stället för att bygga höghastighetståg – bygga klart Ostkustbanan som i dag är en flaskhals, snabba på utbyggnaden av BK4-vägar och rusta upp vägnätet. 

Förändra tillståndsprocesserna som nu hotar att stjälpa så mycket av vår svenska industri. Kriserna kring Cementa och LKAB är tydliga systemhotande exempel. 

Säkra införandet av EU-gemensamma så kallade ”gröna tullar” (CBAM) så att företag inte kan konkurrera ut svensk och europeisk industri genom att förlägga produktion hos länder som inte tar sitt klimatansvar. 

Välj svensktillverkat

Sverige har sedan decennier legat i framkant i klimatomställningen. Tillsammans med vårt högteknologiska näringsliv och entreprenörer kan vi visa världen att det går att skapa fossilfri tillväxt och välfärd. Svenska företag med produktion utomlands tar ett stort ansvar och är ofta föredömen vad gäller hållbarhet i sin produktion i andra länder. 

Men en av de enskilt viktigaste klimatåtgärderna du som privatperson kan göra här och nu är att leta efter stämpeln Made in Sweden när du planerar nästa inköp. 


Av Ebba Busch (KD)

Partiledare

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Klimatpolitisk talesperson