Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gör det enklare att hyra ut bostadsrätter

Bostadsminister Stefan Attefall.
Foto: Samuel Unéus

Ökad andrahandsuthyrning är inte hela lösningen men vi kan inte bygga bort bostadsbristen över en natt.

Vi måste också utnyttja de bostäder vi redan har.

Det skriver bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Bostadsbristen är stor, inte minst i våra storstäder. Studenter och ungdomar får svårt att flytta hemifrån och inflyttade vuxna som fått ett jobb i storstaden har svårt att hitta en plats att bo på. Regeringen har arbetat hårt i flera år för att det ska byggas fler bostäder: vi ser över planprocessen, bullerfrågor, överklagandeprocessen, skattesituationen för hyresrätten och mycket mera. Vi förenklar regelverket för byggandet av små bostäder i citynära lägen för unga och studenter. Fastighetsavgiften har slopats de första femton åren. Länsstyrelserna har fått över 30 miljoner för att korta handläggningstiderna för överklagandeärenden.

Nu ökar byggandet. Men att bygga bostäder tar tid, även med ett enklare regelverk, och många unga har inte tid att vänta.

För många som flyttar till en ort under en kortare period, till exempel utländska IT-experter som får ett års konsultuppdrag i Stockholm, kan också ett andrahandsboende - gärna möblerat och i city - vara precis vad de söker. Vi måste därför också se till att använda de bostäder som redan finns på ett bättre sätt.

Förra året förenklade alliansregeringen reglerna vid andrahandsuthyrning. Besittningsskyddet förtydligades, hyresgäster som ogillar villkoren fick lättare att säga upp kontraktet och bostadsrättshavare fick rätt att ta ut en hyra som motsvarar kostnaderna för lägenheten. Då var det många på vänsterkanten som varnade. De menade att hyrorna skulle skjuta i höjden, och de beskyllde regeringen för att överdriva antalet bostadstillfällen som det nya regelverket skulle leda till.

Såhär ett år efteråt kan jag konstatera att det verkar som att kritikerna hade fel. Antalet lägenheter som läggs ut för uthyrning har ökat rejält.

Enligt Upsala Nya tidning har antalet ettor, tvåor och treor som utannonserats på Blocket i Uppsala ökat med nästan 30 procent mellan 2012 och 2013.

Sydsvenska Dagbladet rapporterar att utbudet i Malmö ökade med 35 procent under andra kvartalet 2013 och elva procent i Lund. Sajten Blocket rapporterar att utbudet i Stockholms län växte med cirka 22 procent under 2013 jämfört med 2012, och totalt i riket ökade utbudet med 11 procent. Även Svenska Dagbladet har med sin Hyreskollen rapporterat att antalet lägenheter till uthyrning har ökat betydligt.

Detta är precis vad regeringen hoppades att uppnå med sin reform. På det här sättet har många lägenheter som inte utnyttjades ordentligt kunnat komma till användning för dem som behöver det.

Den hyra som uthyraren begär har visserligen också ökat, men inte alls i samma utsträckning som antalet lägenheter som hyrs ut. Och om ännu fler lägenheter blir tillgängliga motverkas också höga hyror.

Därför går nu regeringen vidare. I en remiss som regeringen i dag lämnar till lagrådet föreslår vi att det enbart ska krävas "skäl" för en bostadsrättsägare att få hyra ut, inte "beaktansvärda skäl" som det står i lagen i dag.

Det innebär att den enskilde bostadsrättsägaren får större möjlighet att själv bestämma om han eller hon vill hyra ut. Regeringen föreslår även att bostadsrättsföreningar ska få rätt att ta ut en särskild avgift av den som hyr ut sin lägenhet.

Avgiften får vara sammanlagt max tio procent av prisbasbeloppet per år, och på det sättet kan föreningen kompenseras för det merarbete som en andrahandsuthyrning kan innebära. Förslaget är att de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli. Förslagen är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och bostadsrättsorganisationerna HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna.

Parallellt ska också bostadsrättsorganisationerna ta fram nya mönsterstadgar för sina medlemmar, som de flesta medlemmar använder, med generösare reglerna för andrahandsuthyrning samt information till sina föreningar kring hur de kan underlätta andrahandsuthyrning.

Med möjligheten att ta ut en avgift räknar regeringen också med att bostadsrättsföreningar kommer att vara generösare i sina bedömningar.

Ökad andrahandsuthyrning är inte hela lösningen på bostadsbristen, men hur gärna vi än vill kan vi inte bygga bort bostadsbristen över en natt. Vi måste utnyttja de bostäder vi redan har på ett smart sätt. Det ger tak över huvudet åt de som med ljus och lykta söker bostad tills de hittar en mer permanent lösning.


Stefan Attefall (KD), Bostadsminister.