Micke Gunnarsson. Foto: Cecilia JägenmarkMicke Gunnarsson. Foto: Cecilia Jägenmark

Micke Gunnarsson.

 Foto: Cecilia Jägenmark
Elev. Foto: Jessica Gow / TtElev. Foto: Jessica Gow / Tt

Elev.

 Foto: Jessica Gow / Tt

Glädje är viktigare än prov i skolan

Publicerad

Det är absolut smart att lära sig saker. Men du ska hålla länge. Och din livsglädje, kraft och tro på framtiden är så mycket viktigare än hur du frigör ett x i en ekvation, skriver pappan Micke Gunnarsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kära tonåring. Kära du. Vet att många av er just nu sliter med massa prov inför julen.

Det är mycket nu. Vet att många känner sig maktlösa. Ni sitter kanske kvällen innan provet och fattar ingenting. Allt är bara en gröt. Känslan av att inte fatta, att känna sig dum smyger sig på.

Kanske vill du ge upp. Kanske vill du vila en stund. Men rädslorna för att du inte ska fixa det, att inte bli godkänd, att det ska vara kört, påminner dig hela tiden.

Hur ska det gå?

Vad ska du bli?

Har du valt rätt?

Jämte dig sitter jag, en lika förvirrad och kanske rädd pappa. Vet inte om jag ska trösta eller pressa på.

Helt plötsligt har kanske motivationen att faktiskt vilja lära sig, få vara nyfiken och känna glädje byts ut mot ord som, klara det, kamp, överlevnad, press och ledsamhet.

Då vill jag som pappa säga:

Fan!

 

Det är ju inte så här det ska vara. Jag vill se glada unga människor. Jag vill inte lura dig att tro att allt du läser i skolan, varenda timme, är livsviktig. Det är skitsnack.

Det finns just nu ett system som du med många andra befinner sig i. En gammal tanke från vuxna vad som kan vara smartast att låta er uppleva och lära för att driva den här planeten vidare. Det är detta vi kallar skola. Över 1 miljon minuter ska ni umgås med vuxna för att på smartast sätt skapa en än lyckligare värld.

Men systemet gungar, det känner vi alla, föräldrar, lärare, rektorer. Världen har förändrats, ni har förändrats! Men anpassar vi systemet efter er, eller är det snarare tvärtom? Känner du fortfarande den nyfikenhet, glädje, lust att utforska och lära som du gjorde som liten?

Det är absolut smart att lära sig saker. Men du ska hålla länge. Och din livsglädje, kraft och tro på framtiden är så mycket viktigare än hur du frigör ett x i en ekvation, jag lovar!

 

Och alla dessa prov. Dessa bedömningar och kontroller vi utsätter dig för. De är snarare ett sätt för att ta reda på hur skolan har kunnat möta dig. Inget annat. De är en del i ett system som på något sätt ska gallra i den akademiska världen.

De handlar inte om dig och kunskapen i sig.

Du gör ett prov. Har 20 procent fel. Du får reda på detta. Sedan går vi vidare. Nästa kapitel. Mycket att hinna med. Nu är det 40 min franska!

Om allt det du pluggar i skolan hade varit livsviktigt hade vi inte kunnat göra så här. Om min son ska lära sig att cykla kan jag inte skita i honom om han kan cykla till 80 procent, inte en chans. Jag hade fått hålla på att hjälpa honom tills han hade kunnat.

Vad vill jag säga med detta?

Ingenting och allting.

Jag är bara en vanlig pappa som önskar att världen gör allt vad den kan för att du mitt kära barn ska må bra. Vara glad och känna glädje.

Jag vill vara en säljare av kärlek och framtidstro. Jag vill att du ska köpa den. Framtiden. Att du vill vara med.

Jag tycker att många vuxna är dåliga marknadsförare och säljare av framtiden. Skulle vi jobbat på en bilfirma hade inte många köpt våra bilar. För att jag ska kunna sälja en bil måste jag själv tro på den. Samma gäller då jag vill sälja in framtiden till dig min unga vän. Jag tror på den och jag önskar att du gör detsamma.

Och för att du ska kunna måste vi vara rädda om dig nu, så du inte går sönder.

Ett samhälles uppgång eller fall beror på den uppväxt ni har fått.

Så ta hand om dig. Följ dina drömmar. Kämpa när du behöver. Men ta inte sönder dig och tro inte att livet hänger på ett prov eller betyg.

Livet är bra mycket smartare än så.

 

Micke Gunnarsson

Pappa, föreläsare, entreprenör.

 

En tidigare version av denna text publicerades först på Mickes Facebooksida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag