Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glädje är viktigare än prov i skolan

Micke Gunnarsson.

Foto: Cecilia Jägenmark

Elev.

Foto: Jessica Gow / Tt

Det är absolut smart att lära sig saker. Men du ska hålla länge. Och din livsglädje, kraft och tro på framtiden är så mycket viktigare än hur du frigör ett x i en ekvation, skriver pappan Micke Gunnarsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kära tonåring. Kära du. Vet att många av er just nu sliter med massa prov inför julen.

Det är mycket nu. Vet att många känner sig maktlösa. Ni sitter kanske kvällen innan provet och fattar ingenting. Allt är bara en gröt. Känslan av att inte fatta, att känna sig dum smyger sig på.

Kanske vill du ge upp. Kanske vill du vila en stund. Men rädslorna för att du inte ska fixa det, att inte bli godkänd, att det ska vara kört, påminner dig hela tiden.

Hur ska det gå?

Vad ska du bli?

Har du valt rätt?

Jämte dig sitter jag, en lika förvirrad och kanske rädd pappa. Vet inte om jag ska trösta eller pressa på.

Helt plötsligt har kanske motivationen att faktiskt vilja lära sig, få vara nyfiken och känna glädje byts ut mot ord som, klara det, kamp, överlevnad, press och ledsamhet.

Då vill jag som pappa säga:

Fan!

 

Det är ju inte så här det ska vara. Jag vill se glada unga människor. Jag vill inte lura dig att tro att allt du läser i skolan, varenda timme, är livsviktig. Det är skitsnack.

Det finns just nu ett system som du med många andra befinner sig i. En gammal tanke från vuxna vad som kan vara smartast att låta er uppleva och lära för att driva den här planeten vidare. Det är detta vi kallar skola. Över 1 miljon minuter ska ni umgås med vuxna för att på smartast sätt skapa en än lyckligare värld.

Men systemet gungar, det känner vi alla, föräldrar, lärare, rektorer. Världen har förändrats, ni har förändrats! Men anpassar vi systemet efter er, eller är det snarare tvärtom? Känner du fortfarande den nyfikenhet, glädje, lust att utforska och lära som du gjorde som liten?

Det är absolut smart att lära sig saker. Men du ska hålla länge. Och din livsglädje, kraft och tro på framtiden är så mycket viktigare än hur du frigör ett x i en ekvation, jag lovar!

 

Och alla dessa prov. Dessa bedömningar och kontroller vi utsätter dig för. De är snarare ett sätt för att ta reda på hur skolan har kunnat möta dig. Inget annat. De är en del i ett system som på något sätt ska gallra i den akademiska världen.

De handlar inte om dig och kunskapen i sig.

Du gör ett prov. Har 20 procent fel. Du får reda på detta. Sedan går vi vidare. Nästa kapitel. Mycket att hinna med. Nu är det 40 min franska!

Om allt det du pluggar i skolan hade varit livsviktigt hade vi inte kunnat göra så här. Om min son ska lära sig att cykla kan jag inte skita i honom om han kan cykla till 80 procent, inte en chans. Jag hade fått hålla på att hjälpa honom tills han hade kunnat.

Vad vill jag säga med detta?

Ingenting och allting.

Jag är bara en vanlig pappa som önskar att världen gör allt vad den kan för att du mitt kära barn ska må bra. Vara glad och känna glädje.

Jag vill vara en säljare av kärlek och framtidstro. Jag vill att du ska köpa den. Framtiden. Att du vill vara med.

Jag tycker att många vuxna är dåliga marknadsförare och säljare av framtiden. Skulle vi jobbat på en bilfirma hade inte många köpt våra bilar. För att jag ska kunna sälja en bil måste jag själv tro på den. Samma gäller då jag vill sälja in framtiden till dig min unga vän. Jag tror på den och jag önskar att du gör detsamma.

Och för att du ska kunna måste vi vara rädda om dig nu, så du inte går sönder.

Ett samhälles uppgång eller fall beror på den uppväxt ni har fått.

Så ta hand om dig. Följ dina drömmar. Kämpa när du behöver. Men ta inte sönder dig och tro inte att livet hänger på ett prov eller betyg.

Livet är bra mycket smartare än så.

 

Micke Gunnarsson

Pappa, föreläsare, entreprenör.

 

En tidigare version av denna text publicerades först på Mickes Facebooksida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!