Gerhard Larsson: Missbruksutredningen är inte drogliberal

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
REPLIK

Mats Gerdau, M
, har läst slarvigt, när han kritiserar mina förslag till reformerad missbruksvård som nu remissbehandlas, för att vara drogliberalt.

I betänkandet
Bättre insatser vid missbruk och beroende lägger jag inte mindre än 70 förslag inom åtta reformområden. Flest handlar om vägar till tidig upptäckt av begynnande missbruk, göra kunskapsbaserad vård mer tillgänglig över hela landet och utveckla vårdens kompetens och innehåll.

Tyvärr har vårdens ideologisering inneburit att debatten om förslagen oproportionerligt fokuserat heroinberoende. Det gäller enbart 10 000 av totalt 500 000 svenskar med beroende av alkohol, narkotika, läkemedel eller dopingpreparat..
Jag föreslår vissa ändringar av de regler som styr behandling med metadon och subutex, för att möjliggöra tillgång till denna enda behandling som i dag har vetenskapligt dokumenterad effekt vid långvarigt opiatberoende över hela landet. I dag är tillgången starkt begränsad utanför storstäderna.

Samtidigt ställer jag högre kvalitetskrav på behandlingsprogrammen. Patienter ska erbjudas tvärprofessionell utredning. Olika behandlingsalternativ ska erbjudas, där först prövas om beroendet går bryta utan ersättningstabletter. Läkemedel ska i högre grad kombineras med stöd i form av boende och sysselsättning.

Trots grannländerna, Danmark redan har och i Norge behandlas förslag om införa heroeinbehandling så öppnar utredningen inte någon dörr nu på glänt för det i Sverige, som antyds i artikeln.

Jag menar vi måste gå från ideologi till kunskap i missbruksvården!


Gerhard Larsson har lett arbetet med regeringens stora
missbruksutredning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag