"Jag skäms som feminist över den förlöjligande och raljanta ton som Feministiskt Initiativ använder om det svenska försvarets insatser", skriver Birgitta Ohlsson. Foto: Jens L'Estrade"Jag skäms som feminist över den förlöjligande och raljanta ton som Feministiskt Initiativ använder om det svenska försvarets insatser", skriver Birgitta Ohlsson. Foto: Jens L'Estrade
"Jag skäms som feminist över den förlöjligande och raljanta ton som Feministiskt Initiativ använder om det svenska försvarets insatser", skriver Birgitta Ohlsson. Foto: Jens L'Estrade
Gudrun Schyman och Veronica Svärd skrev på Expressen.se.Gudrun Schyman och Veronica Svärd skrev på Expressen.se.
Gudrun Schyman och Veronica Svärd skrev på Expressen.se.

"Genusteori biter
inte på Putin"

Publicerad

Ibland måste friheten – också av feminister – försvaras med militära insatser, skriver Birgitta Ohlsson i en replik till Gudrun Schyman och Veronica Svärd (FI).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är som feminist stolt över de svenska kvinnor och män som försvarar friheten - inte bara för vårt land - utan också internationellt. Svenska trupper har varit i Bosnien, ett land där massvåldtäkter av kvinnor var del av kriget. Svenska insatser i Afghanistan har bidragit till att försöka skapa lugn så att fler flickor får gå i skolan. Snart ska Sverige sända soldater till inbördeskrigets Mali, där det sexuella våldet mot kvinnor är en del av kriget.

Jag skäms däremot som feminist över den förlöjligande och raljanta ton som Feministiskt Initiativ använder om det svenska försvarets insatser. Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ och Veronica Svärd, Feministiskt initiativs försvarspolitiska skuggutskott beskriver den allvarliga misstänkta främmande undervattensverksamheten i Expressen på följande sätt:

”Men satsningarna på ubåtsjakter, sjunkbomber och avlyssning har inget med fredsbevarande att göra – det handlar om en föråldrad patriarkal politik som får försvarsromantiker att fira julafton! Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete. Det är helt väntat att Ryssland reagerar inför att Sverige låter Nato flytta fram positionerna mot Rysslands gräns. Det är en konsekvens av svensk försvarspolitik. Ett större fokus på konfliktförebyggande, som att Sverige tog initiativ till samtal med Ryssland om deras förmodade nyfikenhet, hade varit säkerhetspolitiskt mer strategiskt”.

Enligt F! ska Sverige alltså acceptera kränkningar av främmande makt på svenskt territorium? Enligt F! ska Sverige låta Ryssland diktera svensk Nato-politik? Enligt F! är det ”föråldrad patriarkal politik” att inse att vi inte lever i den bästa av världar. Lika bisarrt som om en hotad och trakasserad kvinna skulle uppmuntras att svara med nyfiket inkännande lyssnande stil mot den förtryckande mannen. Att mannen dessutom hänger hotfullt utanför hennes hus är ju liksom bara del av hans arbete, för att använda F!:s omvända retorik.

Det går varken att tala Putin eller den Islamiska Staten/Daesh till rätta med genusteori. Och ibland måste friheten - också av feminister - försvaras med militära insatser. Det behövs en feministisk utrikes- och säkerhetspolitik mer än någonsin. Men en verklighetsförankrad liberalfeministisk sådan - inte en flumfeministiskt naiv. Pacifism i dagens värld främjar inte feminismen.

 

Birgitta Ohlsson,

Utrikestalesperson och riksdagsledamot (FP)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag